Lósport - Krónika – Isten áldja a királynőt!
Krónika – Isten áldja a királynőt!
Fotó: Europress/AFP

Krónika – Isten áldja a királynőt!


2018/02/08 07:45

Mint ahogyan azt a korábbi Chris Waller fókuszú cikkünkben megírtuk, turf királynője, Winx kihagyja tervezett szezonnyitó futamát, a Gr1-es Apollo Stakes-t. Így az eredeti tervben követező állomásként szerepelő Chipping Norton-ban (Gr1) debütál a hétéves kanca március 3-án. Oka se nem sérülés, se nem karantén: állandó lovasát, Hugh Bowman-t rövid időre eltiltották a versenyzéstől, és Waller nem indítja mással a nyergében a világ jelenleg legmagasabbra értékelt aktív versenylovát. Helyette is lesz azonban mire figyelni egyelőre a kenguruk földjén: szombaton futják ugyanis a kontinens idei első Gr1-ét, a CF Orr Stakes-t (1400 m; A$500,000), ahol Darren Weir, a victoriai mester négy olyan lovat is indít, akik közül mindnek a győzelmét könnyedén eltudjuk képzelni: HumidorTosen Stardom és az Everest-dobogós Brave Smash mellett a címvédő Black Heart Bart az ő csodás kvartettje. A Caulfield gyepén rendezett ausztrál ékkő még a középhosszú távú Hartnell-t is vendégül fogja látni magyar idő szerint 06:30-kor.

Másik királynőnk már „igazi” trónon ül: Őfelsége, az angol királynő tovább bővítette irigylésre méltó trénereinek körét. II. Erzsébet még tavaly márciusban kitüntette John Gosden-t az OBE (az Order of the British Empire – azaz A Brit Birodalom Rendje) tiszti rangjával, és a java még csak akkor jött! Az Európát két lóval meghódító Gosden idén először trenírozza majd a királynő lovait: két Darley-tenyésztésű yearling-et kapott.

A Tattersalls February Sale valaha eladott legdrágább tréningben lévő lovát csodálhatták a jelenlévők február 2-án, mikor Roger Varian 1,9 millió Guineas-ért (2,85 millió dollár) vette meg Willie John-t (Dansili).

Franciaország tradícióiba pedig a Szajna és a mostoha időjárás erőseb belerontott: Maisons-Laffitte valószínűleg le kell, hogy mondjon a klasszikusok megnyitójának szerepéről, mivel a Guineas-k helyszíne jelenleg vízben áll. Ha a gyep nem hozható elfogadható állapotba, a szezonnyitó napok Deauville-ben kerülnek megrendezésre – a klasszikusokat beleértve. Természetesen ez egy hatalmas csapás lenne Maisons-Laffitte-nek, így reménykedhetünk száraz időjárásban!

Egy amerikai újítás azonban Európának fog kedvezni: a november 2-3-án megrendezésre kerülő Churchill Downs-i Breeders’ Cup repertoárja kiegészült egy ötödik csikófutammal, a Juvenile Turf Sprint-tel (Gr1; 1100 m; $1,000,000). A 2011-ben életre hívott Juvenile Sprint-et is a Kentucky Derby helyszínén futották, majd 2012-ben Santa Anita-ban futották utoljára – alacsony létszáma miatt ugyanis lefokozták, és csak a hivatalos Breeders’ Cup futamok előtt került megrendezésre Graded minősítés nélkül. Kíváncsiak leszünk, a gyepen rendezett változata sikert hoz-e.

Santa Anita pedig készíti a helyi lovakat Dubai-ba: a rázós San Pasqual-ban (Gr2) bár Accelerate került ki győztesként, a harmadik Mubtaahij kapott zöld utat egy újabb dubai kalandra Bob Baffert által. A tavalyi sprintszenzáció Roy H is győzelmet lelt a kaliforniai pályán: a Palos Verdes Stakes (Gr2) már zsinórban harmadik győzelme Peter Miller idomítottjának. Az Év Sprintere még egy felkészítőt kap hazai terepen, majd szintén utazik Dubaiba. (Ugyaide egy másik Breeders’ Cup hős is el fog látogatni. Ahogyan Amerikában, most Dubaiban fogják Talismanic-ot mély vízbe dobni: a BC Turf győztese a Dubai Világkupában debütál homokon André Fabre javaslatára.)

Az egykor fogalomnak számító Private Zone súlyos kólikával küzdött, mígnem február 3-án elaltatták az Old Friends farmon. A szeretett lovat ott fogják eltemetni.

Hozzászólások