Lósport - Krónika – hálaadás
Krónika – hálaadás
Fotó: Europress/AFP

Krónika – hálaadás


2017/12/01 07:08

Hoppertunity 2014-es Clark Handicap győzelmét kísérelte megismételni múlt pénteken, de Bob Baffert vaslovának be kellett érnie a harmadik helyezéssel. A félmillió dollárral tetőzött patinás futamban ugyanis Seeking The Soul és az épp 46. születésnapját ünneplő John Velazquez lopták el a rivaldafényt – mely nem csak első Stakes győzelme volt Perfect Soul négyéves fiának, hanem egyből a legfelsőbb szinten törte meg eddigi szerencsétlenségét.

„Ez egy hatalmas megtiszteltetés ilyen nagy versenyt nyerni Mr. Fipke-nek és Dallas-nak.” – nyilatkozott Velazquez, ki legutóbb Forever Unbridled hátán nyert felsőkategóriás trófeát (a BC Distaff-ban) Charles E. Fipke tulajdonos és Dallas Stewart trénernek.

Az amerikai világkupa sorozat, avagy Breeders’ Cup Challenge Series és World Championships legkiemelkedőbb tenyésztőjét is megkoronázták a héten: a John Deere Award újfent a Coolmore birodalom polcát ékesíti 2017-ben. A majd’ egész éves sorozat és ominózus kétnapos fináléja a világ legjobbjait gyűjtötte össze, így muszáj a két helyezettet is megneveznünk: az amerikai Besilu Stables második, a Godolphin pedig harmadik helyen végzett a pontok alapján.

Street Sense. Fotó: Darely American

A néhai BC bajnok Street Sense már évek óta a ménesi pályafutása miatt kerül a hírekbe: november 25-én is fel 50. black type ivadékának neve is felkerült a Darley apaménjének a listájára. Sensible Princess adta a kerek számot, miután az ötéves kanca győzedelmeskedett a NRM Auckland Thoroughbred Breeders Stakes (Gr2)-ben az új-zélandi Pukekohe Park-ban.

Pénteken öt hónappal azután, hogy először vett lábára chaps-et és húzott fel lovaglócipőt, Michael Owen ex-futballsztár és élvezeti versenylótulajdonos starthoz állt első versenyében – zsokéként. A Prince’s Countryside Fund adománygyűjtő futamában amatőr zsokék között igen ígéretes második helyen futott be Calder Prince hátán.

„Ez akkora élmény volt! Nagyon élveztem az egészet.” – lelkendezett Owen első, és valószínűleg utolsó versenye után.

Michael Owen a pályára menet. Fotó: The Sun

„Nem volt azért olyan könnyű: 21 nap alatt 9 kilót fogytam. Hazafelé menet minden gyorsétteremben megfogok állni!”

„Meg kell vallanom, azt hittem nyerni fogunk, amikor a célegyenesben az élen voltunk, mert a lovam állja a mérföldet, így gondoltam a mostani 1400-at is vinni fogja – de nem szokott hozzá, hogy ekkora súlyt cipeljen magán!”

„Úgy éreztem, mintha újra világbajnoki negyeddöntőben játszanék Brazília ellen, úgy csörgött a telefonom a sok jókívánságtól!”

A hétvégén pedig egy újabb amerikai gyöngyszem kerül lefutásra: a Cigar Mile ($750,000). Éve óta Breeders' Cup levezető szerepet tölt be a New York állam környék lovainak: azok, kik elbuktak a Dirt Mile-ban, vagy "fellépnek" a Sprint-ből, itt kísérlik meg begyűjteni az utolsó felsőkategóriás győzelmet a tél beállta előtt. Idén sem történik másképp: a legtöbb figyelem a Dirt Mile mezőnyből érkező Sharp Azteca és Practical Joke irányítja magára a Sprint harmadik helyezett Mind Your Biscuits után.

"Ez egy olyan erős Cigar Mile, mint amilyennek annak lennie kell." - nyilatkozta MYB trénere, Chad Summers. "Az elejétől a végéig, ez egy húzós mezőny."

Hogy sikerülhet-e mindössze második mérföldes startjára Mind Your Biscuits-nek legyőznie a távspecialistákat, az szombaton 22:16-kor kiderül Aqueduct pályáján!

Hozzászólások