Lósport - Krónika - egy új kezdet
Krónika - egy új kezdet
Fotó: Europress/AFP

Krónika - egy új kezdet

Csondor OrsolyaCsondor Orsolya
2018/03/01 07:35

Kezdjük is azzal a meglepetéssel, hogy a múlt csütörtöki legmagasabb szintű dubai versenyeket nem a Godolphin lovai nyerték, akik a karnevál kezdete óta uralják Meydan-t. Sheikh Hamdan bin Rashid Al Maktoum telivérei győzedelmeskedtek ugyanis mindkét Gr2-es kiírásban: a nyitófutam Meydan Sprint-ben az örökifjú Ertijaal védte meg címét, és indul harmadszorra jó esélyekkel a Világkupa napján az Al Quoz Sprint-ben (Gr1) (ahol eddig kétszer végzett dobogón). A Zabeel Mile-ban pedig a feltörekvő Janoobi diadalmaskodott, de itt inkább trénere, Mike de Kock negyedik Zabeel Mile trófeájáért érdekes a történet.

Hongkongban pedig tovább dübörög a szezon és hívja pályára a legnagyobb csillagjait: a vasárnapi Gr1-es mérkőzésekben két, decemberben a Turf Világbajnokságon megdicsőült telivér fényezte tovább hírnevét. Az akkori HK Cup hős Time Warp (nyitóképen) most a Hong Kong Gold Cup-ban nosztalgiázott és küldte újra második helyre Werther-t – mindezt pályarekorddal (1:59.97). Soha senki sem futott még a 2000 méteres távra két perc alatt Sha Tin-ben! A decemberi Hong Kong Mile bajnok Beauty Generation a Queen’s Silver Jubilee Cup-ban aratott. És hogy mi a közös még a két telivér között? Hát a zsokéjuk: Zac Purton lovagolta ugyanis mindkettőt győzelemre vasárnap.

Amerikát pedig kezdik megregulázni a szakmabeliek: a California Horse Racing Board (Kaliforniai Lóverseny Vezetőség) megszavazta, hogy a zsokék minden olyan, a versenyszabályokat megszegő viselkedésért minimum két nap eltiltást kapjanak. Eddig ugyanis nem volt írásban foglalva semmiféle minimum időtartamra vonatkozó rész, a gyakorlatban pedig átlagosan három napnyi eltiltást kaptak a vétkes lovasok. (Természetesen ez több lehet, csak kevesebb nem.) A tagok továbbá sürgetik az állam ostorozással kapcsolatos szabályának a felülvizsgálatát, ami jelenleg ez: maximum három egymást követő ostorcsapás engedélyezett, az után kell hagyni időt, hogy a ló válaszoljon.

WHOA (Water Hay Oats Alliance – azaz Víz Széna Zab Szövetség) programja pedig már külsős körökből érkező kezdeményezés, hogy Amerika versenyzését „megtisztítsák”, ha lehet ilyen szóval élni. A WHOA összefogná az USA lósportjában működő 38 igazságszolgáltatási szervezetet, hogy a tiltott szerek, dopping alkalmazása ellen folytatott vizsgálatok és küzdelem – ami mélységesen rontja a sport hírnevét – a lehető legmagasabb színvonalon és egymást segítve folyjék. A WHOA-t már több mint 60 tréner támogatja a világ minden tájáról – olyanok, mint Gai WaterhouseJohn Gosden, a nemrég visszavonult Criquette Head-Maarek vagy épp Monty Roberts.

A decemberben tragikus pillanatokat megélt San Luis Rey tréningközpont pedig áprilisban már hazavárja az elmenekült lovait és embereit. A bozóttűz 46 ló életét követelte, és több dolgozó is megsérült. A katasztrófa idején nagyjából 450 telivér lakott ott, míg újranyitásakor 500 férőhelyes lesz.

Hozzászólások