Golf - Woods hányt, majd olyat tett, amit nyár óta nem
Woods hányt, majd olyat tett, amit nyár óta nem
Fotó: Europress/Getty

Woods hányt, majd olyat tett, amit nyár óta nem

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/12/07 19:02

Tiger Woods három nap után még mindig az utolsó helyen áll a Hero World Challenge nevű tornán, igaz a játéka napról-napra javuló tendenciát mutat. A volt világelső szombaton 69-es kört teljesített, ilyen alacsony ütésszámot nyár óta nem produkált. Mindezt ráadásul betegen tette, influenzás tünetek és hányás tarkította a napját, a nap végi sajtótájékoztatón pedig már beszélni is alig tudott. A versenyben még mindig Jordan Spieth vezet, előnye hét ütés az őt követő Keegan Bradley-vel szemben, így ha valami fatális hibát nem követ el, akkor a győzelmet már aligha veheti el tőle.

Nem indult túl jól a Hero World Challenge torna harmadik napja a házigazda Tiger Woods számára. A volt világelső benyelhetett valami vírust, mással aligha magyarázható, hogy a kör előtt majd a kör során többször hányt, ám a torna feladása meg sem fordult a fejében. A betegség és a nehézségek ellenére Woods olyat tett, amit nyár óta nem: 70 ütés alatt játszott. Woods július 31-én a golf világbajnoki sorozat (WGC) Bridgestone Invitational tornájának első napján játszott utoljára 70 alatt versenykörülmények között. A 39 éves klasszis rögtön az egyes szakaszon birdie-t játszott, majd a következő négy lyukon par-t játszott. Ezt követően jött az első rontás, ám a bogey-t rögtön egy birdie-vel ellensúlyozta. A pálya hátsó részén újabb birdie következett, majd a 13-as és a 15-ös szakasz között két bogey. A rossz sorozatot azonban még idejében megállította, az utolsó három lyukon három birdie került fel Woods kártyájára, így jött össze a 69-es végeredmény. Ami a játékot illeti, a rövidjáték továbbra is döcög, ezúttal is volt két teljesen elrontott chip-je (három nap alatt immáron nyolc rontott chipnél tart), ám az elütések, a drive-ok magabiztosak, hosszúak és egyenesek voltak, tehát működőképesnek tűnik a Chris Comóval gyakorol új swing.

A játéka folyamatosan javul, igaz a 18 fős mezőnyben még mindig utolsó a házigazda

Vájtfülűeknek: Woods a 16-oson egy 3-as fával pin-high volt, három méterről gurított birdie-ért, nem is rontotta el. A par-5-ös 17-esen egy közelítő ütést a green közepére helyezett hibátlanul ezzel eagle lehetőséget teremtve magának, végül kettőt puttolt birdie-ért. A 18-ason 155 méterről egy 8-as vassal közelített, újabb birdie-lehetőség, melyet nem hibázott el.

Woods a FedEx Kupa legutóbbi győztesével, Billy Horschellel játszott egy flight-ban, a felek három óra alatt lezavarták a kört, Woods szerint ez volt a legjobb az egész napban, így nem kellett túl sokat sütkéreznie betegen a napon. A torna feladása egy pillanatig nem fordult meg a fejében, hiszen fájdalma nem volt, innentől kezdve pedig nincs miről beszélni. A torna ráadásul Woods alapítványának hoz igen komoly bevételt, tehát nem is lett volna túl elegáns, ha feladja.

A torna amúgy továbbra is Jordan Spiethről szól, a 21 éves amerikai játékos két hét alatt immáron második 63-as körét teljesítette, egy hete Ausztráliában a torna utolsó napján győzelmet ért neki, gyaníthatóan most is. Spieth ugyanis hét ütés előnnyel vezet, pályafutása során még soha sem állt ilyen jól 54 szakasz után, ha csak valami fatális hibát nem követ el, akkor sorozatban második győzelmét arathatja.

Pályafutása legjobb három napját rakta eddig össze Jordan Spieth, ha így folytatja semmi sem menti meg a tornagyőzelemtől

Spieth (66, 67, 63=196, -20) mögött Keegan Bradley (72, 66, 65=203, -13) áll a második helyen, ami kellemes meglepetés, hiszen az amerikai játékos új gurító ütővel játszik. Bradley korábban az úgynevezett „seprűnyél putterral” gurított, ezt a fajta ütőt azonban 2016-tól betiltják, mert a kialakítása szembe megy a szabályokkal mivel kitámasztást ad, így segíti a játékost a stabilabb lendítés elérésében. Az amerikai játékán azonban nem látszott a váltás, saját bevallása szerint évek óta nem gurított ilyen kiegyensúlyozottan, noha azért megjegyezte, hogy hosszú évek kemény munkáját veszik el tőle a szabálymódosítással.

Bradley-vel együttállásban Henrik Stenson is ott van a második helyen, a svéd nagyon stabilan játszik, a pénteki 67-es köre után két 68-as következett. A második napon 63-at ütő Patrick Reed ezúttal 69-es kört teljesített, hátránya így kilenc ütés az éllovas Spieth-tel szemben.

A mezőny 18 játékosa közül mindenki par alatti eredménnyel áll három nap után, egyedül a házigazda Tiger Woods nem, ám a javuló játékot látva talán nem nagy könnyelműség kijelenteni, hogy a negyedik kör végén már ő sem fog kilógni a sorból.

Hozzászólások