Golf - Tiger Woodsot is megkörnyékezte a brutális pénzzel támadó új golfsorozat
Tiger Woodsot is megkörnyékezte a brutális pénzzel támadó új golfsorozat
Fotó: Europress/AFP

Tiger Woodsot is megkörnyékezte a brutális pénzzel támadó új golfsorozat

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/02/12 10:27

Egy brit érdekcsoport a fejébe vette, hogy megtöri a jelenlegi első számú golfsorozat PGA Tour hegemóniáját és ellen sorozatot indít. A Premier Golf League tizennyolc a jelenlegi 72 helyett csak 54 szakaszos, tehát háromnapos tornákkal törne be a milliárdos golfpiacra, CUT nem lenne, pénz viszont dögivel, ugyanis a hírek szerint 240 millió dollárt osztanának szét a játékosok között. A PGA Tournak azért egyelőre még nem kell remegnie, jóllehet az új érdekcsoport már megkezdte az aknamunkát, Tiger Woods-ot például már megkörnyékezték.

Tiger Woods kedden jelentette be, hogy a brit World Golf Group képviselői megkeresték és vázolták a Premier Golf League sorozattal kapcsolatos terveiket. 

A PGA Tour versenytársának szánt sorozatot a tervek szerint 2022-ben indítanák el. Egyelőre tizennyolc tornáról lehet hallani, melynek legtöbbjét az Egyesült Államokban rendeznék. Az újítást az jelentené, hogy a jelenleg megszokott négynapos 72 szakaszos versenyek helyett 54 szakaszt játszanának a játékosok, tehát háromnaposak lennének a viadalok és nem lenne CUT, tehát a teljes mezőny végigjátszaná a versenyt. A tornákon 48 játékos, vélhetőleg a közvetlen élvonal venne részt és harcolna versenyről versenyre a tervek szerinti 10 millió dolláros fődíjakért. Ez a 48 játékos 18 tornán mérné össze erejét, melyből 10 az Egyesült Államokban kerülne megrendezésre, míg a többinek vélhetően Ausztrália, Kína és Európa adhatna otthont. Az egyelőre senki előtt sem világos, hogy kik állnak valójában a tervek mögött, a cégcsoport brit érdekeltségű, ám hallani lehet szaudi szálakról is. A beszámolók azt is megemlítik, hogy nem csak Tiger Woods-ot környékezték meg, de az aktív játékosok között a második legeredményesebbnek számító Phil Mickelson is találkozott a cégcsoport egyes tagjaival.

A PGA Tour mellett azért elég merész vállalás egy új golfsorozatban gondolkodni, de az ötlet nem ördögtől való, hiszen korábban is voltak ebbéli elképzelések, sőt próbálkozások is, csak azokat még csírájában elfojtotta a PGA Tour akkori komisszárja, Tim Fincham. Még a 90-es évek közepén a legendás Greg Norman akart új sorozatot indítani és olyan akkori sztárokat, mára legendákat sikerült megnyernie az ügy mellé, mint az azóta elhunyt Seve Ballesteros, vagy José Maria Olazábal. Norman szerint Finchem zsarnoksága mellett az volt a másik ok, amiért a dolog nem jött össze, hogy a játékosok közül nem mindenki volt oda a változásért. A volt világelső szerint egy ilyen nagy volumenű dolog elindításához és sikerességéhez elengedhetetlen a teljes egyetértés. Meg persze az, hogy legyen egy kirakatarca a történetnek. Ezt a szerepet szánnák Tiger Woodsnak és ismerve Woods státuszát, eredményeit, a sportágra, illetve a játékostársaira gyakorolt hatását, keresve sem találhatnának jobbat nála. A történet persze nem ennyire egyszerű, de az egyeztetések mindenesetre megkezdődtek.

 „Valóban, a csapatomat megkeresték az új sorozat képviselői, beszéltek a részletekről és elkezdődött az ötletelés – beszélt a Genesis Openre készülő Tiger Woods kedden a megkeresésről, ám azt sem felejtette el megemlíteni, hogy korábban is volt része hasonló történetben.

„Régebben is voltak ebbéli törekvések, az egyik ilyenből alakult ki később a World Golf Championship sorozat. Mindig is voltak olyan tervek, hogy induljon egy új sorozat, de ez egy összetett dolog, rengeteg oldalról meg kell vizsgálni, hogy valóban reális ötletről beszélünk-e vagy sem.”

Woodstól megkérdezték, hogy szerinte van-e létjogosultsága egy új sorozatnak, illetve, hogy van-e valami, amit mindenképpen változtatna a PGA Tour jelenlegi rendszerében. A rekordot jelentő 83. PGA Tour tornagyőzelmére készülő ikon nem adott egyértelmű választ a kérdés egyik részére sem, ám azt kijelentette, hogy minden olyan sorozatban lát fantáziát, amely a legjobbakat szeretné összehozni versenyről versenyre.

„Ez az oka, hogy annak idején elindítottuk a World Golf Championship sorozatot. Azt szerettük volna, ha egy idényen belül a legjobbak legjobbjai a négy Major-tornán kívül többször össze tudnának csapni egymással. A WGC tornáknak köszönhetően többször találkozunk. Az ilyen fejlődések, újítások elkerülhetetlenek. Egy új sorozat elindulására nincs garancia, de ahhoz, hogy a sportág fejlődjön, ahhoz az ilyen ötletek és párbeszédek elengedhetetlenek.”

A szakemberek mindenesetre nem látják teljesen halott ötletnek az új sorozatot, ám abban mindenki egyetért, hogy a dolog csak úgy működhet, ha a sztárokat sikerül megnyernie a szervezőknek. Ez ugyanakkor nem lesz egyszerű, mert itt jön képbe a PGA Tour kizárólagossága. A játékosok szerződésében ugyanis benne foglaltatik, hogy csak olyan Touron szerepelhetnek, amelynek van valamilyen köze, vagy szerződés köti a PGA Tourhoz. A jelenlegi vezetés az új sorozat terveinek hallatán sietve figyelmeztette a játékosokat, hogy egy esetleges szerepvállalás a PGA Tourtól való azonnali elbocsátást vonzaná maga után. 

A PGA Tour 2019-2020-as idényében 50 tornát rendeznek világszerte és több mint 450 millió dollár kerül szétosztásra. Nagy kérdés, hogy ezzel tud-e versenyezni bármilyen másik sorozat. 

Hozzászólások