Golf - Tiger Woods zseniális üzenetet kapott legnagyobb riválisától
Tiger Woods zseniális üzenetet kapott legnagyobb riválisától
Fotó: Europress/AFP

Tiger Woods zseniális üzenetet kapott legnagyobb riválisától

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/04/14 17:26

Eredetileg a hétvégén rendezték volna a 2020-as Masters-t, ám a koronavírus-járvány alaposan átírta a forgatókönyvet. A golfrajongók bánatára a versenyt elhalasztották és a hírek szerint valamikor ősszel próbálják majd bepótolni. Tiger Woods címvédőként indult volna a golfozók legrangosabb Major tornáján, miután tavaly a sporttörténelem talán legnagyobb visszatérését produkálva győzött. A 2019-es Masters-ről, Tiger káprázatos sikeréről már szinte mindent elmondtak, visszaemlékezések, videók és fényképek egész sora került fel azóta a világhálóra, ám a napokban egy új, eleddig nem hallott sztori látott napvilágot. 

A történet kicsit hollywoodi, kicsit talán "csöpögős", ugyanakkor tanulságos is egyben. A két főszereplő Tiger Woods  és Phil Mickelson . Tiger és Phil párharca a golfban olyan, mint mondjuk a teniszben nem is olyan régen a Sampras-Agassi  rivalizálás volt. A két teniszzsenihez hasonlóan a két golfozó is a nyilvánosság előtt mindig elismerte a másik nagyságát, eredményét, hangsúlyozták a kölcsönös tiszteletet, ám a háttérben ha nem is gyűlölték egymást, de azért finoman szólva sem ettek egymás tenyeréből. Emlékezzünk csak vissza, Agassi szinte soha sem hagyta ki a Sampras zsugoriságáról szóló élcelődéseket , ahogy volt idő, amikor Tiger például folyamatosan viccet csinált Mickelson akkoriban valóban nem éppen élsportolókra jellemző testalkatából . Folyamatosan ment az üzengetés, ment a "trash talk", az ezer fokon égő láng pedig szinte soha sem lankadt, mert mindig volt egy sztori, mindig volt egy jól időzített újságírói kérdés és persze ott voltak a tornák, ahol össze lehetett hasonlítani a két zseni teljesítményét, így tartva életben a presztízscsatát. 

Az idő azonban ezt a történetet is megoldotta, pontosabban megszelídítette a feleket. Tiger és Phil között megmaradt a több mint 20 éve íródó rivalizálás, de immáron csak a pályán, a pályán kívül barátokká váltak. Ehhez sok minden kellett, benne van az is, hogy Woods az évek alatt visszavett az egójából és Mickelson is másként tekint már kapcsolatukra. Az aktív játékosok között a két legeredményesebbnek számító golfozó régebben nem tudott a másik sikerének örülni, ám mára ez is megváltozott, ennek legékesebb példája az, ami a tavalyi Mastersen történt. 

Mint ismeretes, Woods 2019-ben 11 év után nyert ismét Major tornát, a legutóbbi Masters-sikere és a tavalyi között pedig 14 év telt el.  Már önmagában ezek a számok is megmutatják, hogy nem akármilyen bravúr történt tavaly áprilisban az Augusta National Golf Club gyepén, de ahhoz, hogy valóban megértsük, hogy miért is tartja mindenki az egyetemes sport legnagyobb visszatérésének Woods teljesítményét, ahhoz ismerni kell a történetet, azt, hogy mi is történt azalatt a 11 év alatt. Hogy mekkora hullámhegyeken és völgyeken kellett átverekednie magát a pályán kívül és a pályán egyaránt Woodsnak. Amikor mindenki a "szexmániás" Woods-on köszörülte a nyelvét, amikor sorra hagyták ott a szponzorok, vagy amikor hátsérülése már olyan mértéket öltött, hogy nem, hogy az aktív játéktól, de félő volt, hogy az aktív mindennapoktól is búcsút kell vennie. Mickelson tudatában volt mindezeknek, de még így is meglepő az a gesztus, ami valóban csak a legnagyobb sportemberekre jellemző. 

Mickelson.jpeg Phil Mickelson üzenete Tiger Woodsnak.Fotó: Twitter

Phil Mickelson a 2019-es Masters végén, amikor Woods még valószínűleg interjúkat adott történelmi győzelmét követően, egy szalvétára írt üzenetet helyezett el a bajnok szekrényében. A szalvétán három rövid mondat állt:  

"Tiger, micsoda lenyűgöző teljesítmény! Micsoda nagyszerű tornát játszottál! Nagyon örülök a sikerednek! Phil"

Valószínűleg nem ez a legköltőibb, legünnepélyesebb  pár mondat, amit akár sportolótól valaha olvastunk, de mégis az egyik legkedvesebb, legkifejezőbb, főleg, ha ismerjük ennek a két embernek az ádáz, olykor sértésig fajuló rivalizálását. Phil Mickelson ezzel a három mondattal a sportág egyik legemlékezetesebb pillanatát szerezte és bizonyította egyszersmind, hogy mekkora (sport)ember nem csak a pályán, de azon kívül is. 


Hozzászólások