Golf - Tiger Woods utolsóként zárt a hétvégén, de még az óriási betliben is talált pozitívumot
Tiger Woods utolsóként zárt a hétvégén, de még az óriási betliben is talált pozitívumot
Fotó: Europress/AFP

Tiger Woods utolsóként zárt a hétvégén, de még az óriási betliben is talált pozitívumot

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/02/18 12:31

A héten rendezték a PGA Tour egyik legpatinásabb tornáját, a 9.3 millió dollár összdíjazású, mostanság Genesis Invitational néven futó viadalt. A meghívásos versenynek Tiger Woods volt a házigazdája és nyilván az egész hétvége rá volt kihegyezve, hiszen rekorddöntés előtt állt.  A remélt rekorddöntés azonban elmaradt, a 82 tornagyőzelemmel a PGA Tour örökranglistáján holtversenyben élen álló Woods ugyanis nem, hogy nem nyerte meg a tornát, de feledhető teljesítménnyel az utolsó helyen zárt.

A feledhető jelző igazából nem is takarja hűen Woods teljesítményét, sokkal inkább a kiábrándító. Pedig az előjelek kifejezetten jók voltak még akkor is, ha a Riviera Country Club pályáján a volt világelső még sohasem tudott győzni. Woods jó formában várhatta a versenyt, az idény korábbi eredményei pedig arra engedtek következtetni, hogy valós esély mutatkozik a rekorddöntésre. Az első napon Woods jól is kezdett, az első szakaszon rögtön egy eagle-t ütött, utána az első kilencen volt még két birdie-je és bár a hátsón jött két bogey, 69-es eredményével az élmezőnyhöz tartozott az első nap után. A második kör már döcögősebbre sikeredett, a vártnál „színesebb” lett a score-kártya, ám a CUT még így is meglett. A folytatás azonban minden képzeletet alulmúlt, jött egy 76-os és egy 77-es kör, így Woods a felezést követően az utolsó helyen zárta a viadalt 22 ütéssel lemaradva a győztes ausztrál Adam Scott mögött.

A gyenge teljesítmény ellenére Woods nem tűnt kétségbeesettnek, ami egyfelől nem csoda, hiszen két évvel ezelőtt még az is valószínűtlennek tűnt, hogy akár nézőként ellátogasson egy golftornára, nemhogy résztvevőként, győzelemre esélyesként. Másrészt több mint két évtizedre visszanyúló pályafutása során azért volt már része hasonlóban.

„Egyszerűen csak nem ment. Így viszont van egy üres hetem és időm a gyakorlásra, felkészülésre, edzésre és teleszívni magam pozitív energiákkal – beszélt újságíróknak a torna után Woods, aki már a viadal alatt visszalépett a következő tornától, a World Golf Championship sorozat aktuális mexikói állomásától.”

Woods olyannyira nem keseredett el, hogy még viccelődni is volt kedve a csalódást keltő eredmények dacára.

„A jó hír az, hogy legalább előrefelé ütöttem a labdákat, nem pedig hátra, na jó, olykor oldalra is ment sajnos. Voltam már hasonló pozícióban. Harcolni kell, ahogy harcoltam is lyukról lyukra. Jól jöttek volna a birdie-k, de sajnos ezúttal nem jöttek. Nyilván ez kellemetlen, idegesítő, de azért látni kell a pozitívumokat is.”

És itt jön képbe a volt világelső pozitív szemlélete, ami nagy segítség jelen esetben. Tiger Woods ugyanis nem felejtette el, hogy is felejthette volna, hogy pár éve még nem, hogy a golfkarrierje, de a mindennapi életben való mozgása is cérnaszálon függött. Éppen ezért tud még egy ilyen mostoha helyzetben is józan maradni, nem temetni önmagát, pozitív gondolatokat megfogalmazni.

„Pár éve nem is álmodtam arról, hogy lesz a karrieremnek egy ilyen szakasza. Nem gondoltam volna, hogy egyáltalán még játszani fogok. Szóval, ha ezt nézem, akkor nincs okom a csalódottságra, legalábbis van esély a javulásra, hiszen, ha pályafutásom utolsó szakaszában is járok, de legalább beszélhetünk erről az utolsó szakaszról.”

Woods pár hónapja még arról beszélt, hogy ha egészséges marad, akkor lát esélyt arra, hogy megdöntse Jack Nicklaus 18 győzelmet számláló Major-rekordját. Jelenleg 15-nél tart. Sokkal beláthatóbb tervnek tűnik a PGA Tour tornagyőzelmek rekordja, amelynek megdöntésétől már csak egy győzelem választja el. A hétvégi kaliforniai viadalon ezúttal nem jött össze a várva várt siker, ám a rekorddöntés igazából csak idő kérdése. Woods legközelebb a Honda Classic-en (február 27-március 1.) vagy az Arnold Palmer Invitational tornán (március 5-8.) indul, majd a Players Championship következik (március 12-15.), amelyet amennyiben egészséges szinte biztos, hogy nem fog kihagyni. Nem lenne meglepetés, ha a három közül valamelyik tornán sikerülne a történelmi tett és átadná a múltnak Sam Snead rekordját. 

Hozzászólások