Golf - Tiger Woods távollétében is izgalmas csata várható a Players Championshipen
Tiger Woods távollétében is izgalmas csata várható a Players Championshipen
Fotó: Europress/AFP

Tiger Woods távollétében is izgalmas csata várható a Players Championshipen

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/09 19:25

A héten veszi kezdetét a golfozók ötödik Major tornájának nevezett Players Championship. A 144 fős mezőny legnagyobb hiányzója Tiger Woods lesz, aki pár napja jelentette be, hogy hátproblémái miatt ezúttal kihagyja a 15 millió dollár összdíjazású viadalt. Azért Woods távollétében is izgalmas tornára van kilátás, hiszen ott van az indulók között többek között a világelső és egyben címvédő, nem mellesleg hetek óta bombaformában játszó, éppen ezért a végső győzelemre is esélyes Rory McIlroy. A bukmékerek favoritként kezelik még Dustin Johnsont, Jon Ramot, vagy a korábbi bajnok Webb Simpsont is. Többszörös bajnoka van a tornának, a címvédés ugyanakkor még senkinek sem sikerült. 

A 144 fős mezőnyből 110 játékos már rendelkezik PGA Tour tornagyőzelemmel, ám a trükkös TPC Sawgrass pályán nem feltétlenül ez számít leginkább. Sokkal inkább az, hogy ki mennyire tud megbirkózni az esetleges széllel és persze a helyenként nehézséget okozó vízakadályokkal. A félidőnél az első 65 helyezett és velük együttállásban lévő játékosok folytathatják majd a hétvégén, a csillaghulláson nem kell meglepődni, minden évben vannak nagynevű búcsúzók. Ami a pályát illeti, amióta márciusban rendezik a viadalt sokan úgy vélik, hogy lassabb lett, ezért a nagy ütők előnyt élveznek.

A Pete Dye tervei alapján készített pálya 1982 óta ad otthont a Players Championshipnek. Par-72-es, 7200 yard (6580 m) hosszú. A szakértők viccesen megjegyzik, hogy ezen a pályán kis túlzással az összes ütőre szüksége van a játékosoknak, mert annyi féle fajta és hosszúságú szakasz található rajta. Itt biztos, hogy nem csak a driver és a wedge ütők kerülnek kézbe. A leghíresebb szakasza a pályának a legendás 17-es, az úgynevezett „island green”, de a befejező lyuk, a 18-as is igen hírhedt, ugyanis azt tartják az egyik legnehezebb par 4-esnek.

A viadalt 2006 után először tavaly rendezték ismét márciusban, ami nem okozott osztatlan sikert a játékosok körében. A greenek ugyanis teljesen máshogy viselkedtek az év ezen szakaszában, mint korábban, amikor májusban tartották a viadalt és természetesen a fairwayen is máshogy gurultak és pattantak a labdák. A legutóbbi évben a játékosok saját bevallásuk szerint sokkal több szakaszon használták a drivert, idén is ez várható.

A flightok közül az egyik legérdekesebb a címvédő Rory McIlroy fémjelezte hármas, ahová még Jon Rahm és az a Brooks Koepka kapott besorolást, akivel az észak-ír többször is szócsatába keveredett korábban. A korábbi bajnok Phil Mickelson a nem is olyan régen még világelsőként jegyzett Dustin Johnsonnal és a 2018-as győztes Webb Simpsonnal került egy flightba. Érdemes lesz odafigyelni a 2015-ben drámai végjátékban nyerő Rickie Fowler, Justin Thomas, Jordan Spieth alkotta hármasra is, de a Patrick Reed, Hideki Matsuyama, Patrick Cantlay alkotta csoport is izgalmasnak tűnik. A nagy hiányzó Tiger Woods lesz és a hírek szerint Jason Day is lehet, hogy kihagyja a rangos viadalt. Woods a hátára panaszkodik és a Masters előtt érthetően nem akar kockáztatni, Day pedig szintén sérüléssel bajlódik, ki is hagyta az Arnold Palmyer-tornát. 

Ami pedig az esélyeket illeti, a fogadóirodák Rory McIlroy győzelmét tartják a legvalószínűbbnek az idén, még akkor is, ha a Players Championship történetében még sohasem került sor a címvédésre.  

Hozzászólások