Golf - Tiger Woods beérte azt a rekordot, amit Roger Federer egyelőre még csak üldöz
Tiger Woods beérte azt a rekordot, amit Roger Federer egyelőre még csak üldöz
Fotó: Europress/AFP

Tiger Woods beérte azt a rekordot, amit Roger Federer egyelőre még csak üldöz

Szántó PetraSzántó Petra
2019/10/28 17:03
A Japánban zajló Zozo Championship megnyerésével Tiger Woods beállította a golf PGA Tour több mint 50 éves tornagyőzelem-rekordját, és így már ugyanúgy 82 PGA-trófeával áll az örökranglista élén, mint honfitársa, Sam Snead. 

Golfban ez nagyjából ugyanolyan kaliberű sporttörténelmi tett, mint amire Roger Federer hajt az ATP Touron. Igaz, a két jóbarát, Federer és Woods vasárnap gyakorlatilag egyszerre emelhetett magasba trófeát, a svájcinak még bázeli tornagyőzelmével együtt is kell hat győzelem ahhoz, hogy beállítsa Jimmy Connors vonatkozó, 109-es rekordját.    

A 43 éves, világranglista tizedik golfozónak ez volt az első tétversenye kilenc héttel ezelőtti térdoperációja óta, amit rögtön meg is nyert. Woods már ötödik alkalommal feküdt kés alá rakoncátlankodó térde miatt, ám visszatérése igencsak jól sikerült: pár alatt 19-el fejezte be a versenyt, három ütéssel megelőzve a japán Matsuyamát. 

000_1LS7Z3.jpg Fotó: Europress/AFP

A hosszú kihagyás, és kishíján visszavonulás után Tiger Woods idén megnyerte a golfozók áprilisi major tornáját, így 11 év után nyert újra a tenisz Grand Slam-tornákhoz hasonlítható nagy versenyt, amihez képest Roger Federer csaknem öt éves szünete nem is tűnik hosszúnak. Woods a major-trófeák tekintetében még üldözi azt a rekordot, ami Federernek már megvan a férfi teniszezők között, hiszen az amerikai golfozónak még három major győzelem kellene Jack Nicklaus 18-as számának beéréséhez. 

Ideje még van Tiger Woodsnak, hiszen Sam Snead 52 éves volt, amikor 82. PGA-tornagyőzelmét aratta, míg Jack Nicklaus 46 évesen nyert utoljára major tornát. 

"Ami az 52 éves koromig való folytatást illeti, remélem tényleg eljutok odáig. Néhány évvel ezelőtt más választ adtam volna erre a kérdésre, de az biztos, hogy most fényesebbnek tűnik a jövőm, mint korábban.  A testem már nem működik úgy, ahogy régen, de még mindig körbe tudok menni egy golfpályán. Szerencsére golfozni még mindig tudok, és ezen a héten is jól ment a játék. Volt idő, amikor még ebben is kételkedtem, így most nagyon hálás vagyok azért, hogy egyáltalán ezen a szinten megy a golf."

Tavaszi augustai sikere után Tiger Woods nem érte el a cutot másik két major versenyen, a PGA Championshipen és a The Open Championshipen, így nem kvalifikálta magát a Tour Championship döntőre, ezért úgy határozott, hogy aláveti magát egy atrószkópos térdműtétnek kisebb porckárosodása miatt. Bár Woods az elmúlt évtizedben átesett négy hátműtéten, több térdoperáción, nagyobb magánéleti botrányokon és rendőrségi incidenseken, mégis azt mondta, hogy a mostani térdműtét jelentette a legnagyobb kihívást a visszatérést illetően. 

A Zuzu Championshipen aratott tornagyőzelme után azonban bizakodó a golfozók szupersztárja, és bízik benne, hogy jövő nyáron újra visszatérhet Japánba, méghozzá a tokiói olimpiára

"Van pár barátom a sportvilágban, aki már járt olimpián, és mindannyian azt mondták, hogy egyszeri és megismételhetetlen élmény. 2020-ban már 44 éves leszek, így mindenképpen szeretnék ott lenni Tokióban, mert nem biztos, hogy utána már sok lehetőségem lesz."

063_71654678HO202_.jpg Fotó: Europress/AFP 


Hozzászólások