Golf - Térdsérülés és három hónap kihagyás után nyerte az 1.3 milliós tornát a volt világelső
Térdsérülés és három hónap kihagyás után nyerte az 1.3 milliós tornát a volt világelső
Fotó: Europress/AFP

Térdsérülés és három hónap kihagyás után nyerte az 1.3 milliós tornát a volt világelső

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/06/29 17:57
Dustin Johnson győzelmével zárult az újrainduló PGA Tour aktuális versenye, a 7.4 dollár összdíjazású Travelers Championship. A 36 éves amerikai golfozó győzelmének értékét növeli, hogy nem is olyan rég még térdsérüléssel bajlódott, artroszkópos műtétet hajtottak végre rajta, majd három hónap kihagyás után vágott neki az újrainduló PGA Tournak. Első két tornáján finoman szólva sem alkotott maradandót, ám a hétvégén kiváló formát mutatott és végül meg sem állt a győzelemig. Johnson pályafutása 21. tornagyőzelmét aratta a PGA Touron, amely szintén kisebb rekord. 

Dustin Johnson saját bevallása szerint túlzottan nagy elvárásokat nem támasztott magával szemben a viadal előtt. Három hónap kihagyás után, az előző két tornán mutatott feledhető teljesítményt követően egy rangos, ám nézők nélkül zajló 156 indulót felvonultató tornán nem igazán tudta, hogy mit várhat magától.  A  mezőny ráadásul roppant erős volt, a világranglista első 10 helyezettje közül heten is részt vettek a versenyen, többek között a világelső Rory McIlroy is. A 36 esztendős Johnsonnak ráadásul nem is számít a kedvenc tornái közé a Travelers viadal, lévén korábban legjobbja egy 31. helyezés volt még 2014-ből és ha még azt is hozzávesszük, hogy az újraindulás óta egy MC és egy T17. helyet jegyzett, valóban nem lehettek vérmes reményei. 

A 2016-os US Open bajnoka nem is kezdett ellenállhatatlanul, 69-es első napi eredménye pontosan 9 ütéssel maradt el a szenzációs 60-as - nem mellesleg karriercsúcsot jegyző - Mackenzie Hughes eredményétől, de még második kört a második helyről váró, 63-as kört jegyző Rory McIlroy is 6 ütéssel előzte meg. Johnson a 79. pozícióból kezdte a torna második napját és szépen lassan lendületbe jött, a pénteket már 64 ütésből zárta, majd jött a harmadik nap, amelyen karrierje legjobb ütésszámát, 61-et jegyzett. Johnson 2 ütés hátránnyal várhatta a befejező napot, ám végül nem az addig vezető Brendon Toddal, hanem Kevin Streelmannel, majd a hátsó 9-en saját magával és az időjárással kellett versenyeznie a végső győzelemért. 

Mert azért ez a 21. tornagyőzelmet nem adták könnyen. Johnson két ütés hátránya hamar semmissé vált, ugyanis ellenállhatatlanul kezdte az utolsó napot, úgy tűnt, hogy a TPC River Highlands pálya első 9-én eldönti a tornát. Négy birdie-vel a háta mögött vágott neki a pálya hátsó részének, ám innentől jöttek a gondok. A par 5-ös 13-ason OB-re ütötte a labdát és végül bogey-ra hozta a szakaszt, a par 4-es 15-ösön kis híján a vízben kötött ki, sőt feltűrt nadrággal mentenie kellett. Ezt követően veszélyes időjárási körülmények miatt rövid szünet következett, majd amikor visszatérhettek a pályára a szezon egyik legnagyobb slice-át ütve a bunkerben kötött ki a 16-oson. Bogey ismét, ám az utolsó két szakaszra összekapta magát, még éppen idejében, ugyanis Kevin Streelman egy ütésre megközelítette. Johnson végül par-ra hozta a hátralévő két lyukat, bebiztosítva karrierje 21. tornagyőzelmét, amellyel megelőzte a legendás Greg Normant. 

Dustin Johnson valamivel több, mint 1.3 millió dollárt keresett a Travelers-torna megnyerésével, pályafutása során így immáron több mint 63 millió dollárt zsebelt be csak a pénzdíjakból.  A 36 éves golfozó ráadásul ezzel tovább írja szinte párját ritkító sorozatát, 2008 óta ugyanis nem telt el úgy egy év, hogy ne nyert volna legalább egy tornát a PGA Touron.  

2020 Travelers Championship (TPC River Highlands) 

1. Dustin Johnson 69-64-61-67—261 (-19) 
2. Kevin Streelman 66-66-63-67—262 (-18) 
T3 Will Gordon 66-62-71-64—263 (-17) 
T3 Mackenzie Hughes 60-68-68-67—263 (-17) 
Hozzászólások