Golf - Rózsa Csilla megcsinálta!
Rózsa Csilla megcsinálta!
Fotó: Rózsa Csilla - Facebbok

Rózsa Csilla megcsinálta!

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/12/21 17:45

Rózsa Csilla óriási bravúrt elérve a 17. helyen zárt a marrakesi Samanah Golf Clubban zajló golftornán, amely a Ladies European Tour (LET) profi sorozat kvalifikációs versenye volt. Csicsi ezzel teljes jogú tagja lett az európai profi sorozatnak, nem mellesleg pedig hatalmas lépést tett az olimpiai részvétel felé.

A száraz tények:

Rózsa Csilla 120 induló közül zárt az igen előkelő 17. helyen. Az öt körön át tartó kvalifikációs verseny során 359-es összesített eredménnyel zárt. A magyar golfozó az első napon 74, a második körben 71, a harmadik napon 75, a negyedik napon szenzációs, amúgy egyéni rekordot jelentő 66-os, míg az utolsó napon 73 ütéses kört teljesített. Rózsa ezzel a Ladies European Tour 8a kategóriájába jutott, amely teljes jogú profi kártyát biztosít a 2015-ös esztendőre. A 17 éves játékos a következő idényben 23 tornán indulhat, ennyi viadal áll majd a rendelkezésére, hogy profi pontokat gyűjthessen az olimpiai kvalifikációjához. Rióban 60 női golfozó közül kerül ki majd az olimpiai bajnok.

És ami a száraz tényeken túl van:

Rózsa Csilla a 120 fős mezőny 20 amatőr játékosa közül az ötödik legjobb eredményt érte el, a végső győztes dán Nanna Madsentől 16 ütéssel maradt le. Az első napon a szeles időjárás nehezítette a dolgát, valamint az, hogy saját bevallása szerint nem mentek a gurítások. A második kör során a forgatókönyv annyiban változott, hogy ezúttal a gurítások mentek jobban, így mínuszos eredménnyel zárt. Csicsi a harmadik napon sem jött le a pályáról görbülő szájjal, mert ugyan par felett játszott, de nagyszerűen hajrázott, az utolsó két szakaszon ütött birdie-jének köszönhetően nagyot mentett. A nap végén Facebook oldalán azt írta, hogy van még benne. Hát volt! Ugyanis a negyedik körben egyéni csúcsot jelentő 66-os eredménnyel zárt, ami rögtön az élmezőnybe repítette. A fiatal lány így emlékezett meg pályafutása eddigi legjobb köréről:

„Ma reggel felkeltem és elhatároztam, hogy ma csak élvezni fogom és ütni mindent. Nos ez bevált ez egy remek nap volt és nagyon élveztem! Magabiztosan ütöttem a labdát és 7 (!) birdie is a lyukba pottyant. Ez azt jelenti, hogy megvan a cut szóval holnap még 1 nap!”

Csicsi jövőre már teljes jogú tagként nehezítheti a LET-menők dolgát

Rózsa azzal a tudattal vághatott neki az utolsó körnek, hogy a CUT-ot megcsinálta, tehát a „nem teljes jogú tagsági” már összejött neki. Persze a fiatal magyar játékos nem ezért jött, hanem azért, hogy a legjobbak között versenyezhessen jövőre, mindenféle megkötések nélkül és ez az utolsó napon teljesített 73-as körének köszönhetően sikerült is neki.

Rózsa Csilla akkora bravúrt ért el, melyet még példával szemléltetni is nagyon nehéz. Magyar golfozó – ha a modernkori golfról beszélünk - ilyen magasságokban korábban még nem járt. Sem férfi, sem női játékosunk nem volt még tagja a legrangosabb európai profi sorozatnak. Ez körülbelül akkora csoda, vagy még nagyobb is, mint amikor egy magyar labdarúgó csapat bekerül a BL-be. Remélhetőleg Csilla nem veszi sértésnek a hasonlatot…

A Ladies European Touron 2014-ben 18 országban összesen 23 versenyt rendeztek, a játékosok között pénzdíjban valamivel több, mint 11 és fél millió dollárt osztottak szét. A sorozatban többnyire európai játékosok játszanak, de sokan vannak Ausztráliából és persze Kínából, ahol elképesztően nagyot fejlődött a sportág az utóbbi időben. Azt se felejtsük el, hogy Tiger Woods unokahúga, Chayenne Woods is itt szerezte az áttörést jelentő első igazán komoly profi trófeáját idén, ebből is látszik, hogy a mezőny világszínvonalú.

És ebbe a mezőnybe került most be egy magyar tini, aki alig kilenc éve golfozik, és aki a hosszabbitas.hu-nak adott interjújában mondta el pár hete, hogy bár korábban többen megmosolyogták amiért a „fejlövése” a golf, ő mégis mindent ennek a „fejlövésnek” rendelt alá. Most ő az, aki mosolyoghat, aki pedig valaha is kételkedett benne, az most csattanós választ kapott. Az a rengeteg munka, a sok lemondás meghozta a gyümölcsét, mert Csilla világraszóló bravúrt ért el, de ismerve elszántságát és tehetségét, ez még messze nem a végállomás. Gratulálunk Csicsi!

Hozzászólások