Golf - Hogyan lehet Tiger Woods felemelkedése, bukása, és visszatérése példa számunkra?
Hogyan lehet Tiger Woods felemelkedése, bukása, és visszatérése példa számunkra?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan lehet Tiger Woods felemelkedése, bukása, és visszatérése példa számunkra?

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/09/28 10:47

Vasárnap öt év után ismét tornát nyert Tiger Woods, minden idők egyik legnagyobb golfozója. A 43 éves amerikai golfozó életét több izgalom, fordulat tarkítja, mint sok más ember életét együttvéve. Woods élete olyan tanulságokkal szolgál számunkra, amikből a laikus is tanulhat, amelyet Wright Thompson ESPN The Magazine cikke alapján dolgozunk fel.

Tiger Woods nyerte a hétvégi Tour Championshipet. Ez volt Woods első tornagyőzelme öt év óta. Az elmúlt öt évben a pokol legmélyebb bugyrait járta meg, amit egy all-timer sportoló csak megjárhat, így a 2018-as szezonja az egyik legnagyobb fejlemény ebben az évben a sportvilágban. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tért vissza a csúcsra, hogyan esett le onnan és koppant akkorát, mint a sport történetében kevesen, és miképpen veszélyeztette pályafutását több tucatnyi hűtlenkedése és a hadsereg.

Tiger Woodsot kiskora óta ismeri Amerika. Egy tv-műsorban kétévesen (!) mutatta be Mike Douglas műsorában, hogyan képes egy driver ütővel ütni a golflabdát.

 

Apja katona, anyja banki alkalmazott és titkárnő volt. Ahogyan USA-ban nagyon gyakran, itt is az apa mutatta a példát a fiúnak, és ő rajzolta meg Woods életútját. Woods nagyon fiatalon kezdett golfozni, apja pedig büszkén mutogatta őt katonatársai körében. Sokan aggódtak amiatt, hogy Woodsnak nem lesznek kortárs barátai, ami egyébként így is volt középiskolás koráig.

Tiger a mezőny ellen

Woods az egyik legjelentősebb amerikai sportoló az ország történetében. Színesbőrű golfozóként akkora hírverést biztosított egy fehér arisztokraták által űzött és kedvelt sportnak, ami kerítéseket és kapukat döntött le afroamerikai sportolók számára a golfban. Ennek a jelentőségét nem lehet alábecsülni, mert például az 1989-es Mastersen nem tették fel a nevét egy fekete sportolónak az éllovasok táblájára. A színesbőrűeknek komoly rasszizmussal kellett szembenézniük a golfpályákon, szurkolóknak és játékosoknak egyaránt. Woods zsinórban három US Amateur tornát nyert, ami színesbőrű golfozóként egészen elképesztő amatőr sportolói eredmény. 1997-ben pedig teljesen ismeretlen profiként döntötte le Augusta kapuit, és 12 ütésnyi előnnyel nyerte meg a Masterst.

Tiger Woods berobban 1997-benTiger Woods berobban 1997-benFotó: Europress/AFP

Woods rakásszámra nyerte a major-tornákat, reklámokban szerepelt, az afroamerikai társadalom pedig egyenként drukkolt Tigernek, aki bár nem illethető a „Tamás bátyja” jelzővel (ami az egyik legsúlyosabb szitokszó az angol nyelvben a feketék körében), soha nem volt túlságosan elkötelezve a feketék helyzetének javításán, továbbá egy Oprah Winfrey-nek adott interjúban azt mondta, hogy megveti azt, amikor őt feketének nevezik.

A négy major-torna közül (Masters, US Open, British Open, PGA Championship) 1999-ben megnyerte a PGA-t, és ettől a pillanattól fogva úgy dominálta a sportágat, mint Michael Schumacher a Forma-1-et 2000 és 2004 között, Roger Federer a teniszt 2003 nyara és 2006 között, vagy Usain Bolt a sprintszámokat 2008 és 2016 között. 2001-ben, miután megnyerte a Masterst, megcsinálta a Tiger-Slamet, vagyis, ha nem is egy naptári éven belül, de egyidejűleg volt címvédő minden major-tornán.

Tiger-SlamTiger-SlamFotó: Europress/AFP

Annyira dominált, hogy ekkor vált híressé a fogadóirodák azon fogadási eseménye, hogy Tiger vs Mezőny. Nem az volt a kérdés, hogy ki nyer, hanem, hogy Tiger nyer-e! 2002-ben, 2005-ben, 2006-ban kettő majort, 2001-ben, 2007-ben és 2008-ban egyet nyert, jelenleg 14-gyel áll. Az örökranglistát Jack Nicklaus vezeti, 18 sikerrel. Woods agresszív játékstílusa, pályán mutatott rendhagyó viselkedése (káromkodása, ütődobálása, heves ünneplései) is újnak bizonyultak a golf világában.

golf3.jpgFotó: Europress/AFP 

Kitérő a tengerészgyalogsághoz

Tiger nagyon szerette apját, Earlt, bár kapcsolatuk inkább hevesként írható le, semmint szeretetteljesként. Tiger bármiről tudott beszélni az apjával, és az apja vezette őt be a golf világába is. Sokszor elkísérte versenyekre fiát, aki ekkor már dominálta a sportágat, és ezen utak során Tiger tudtával is csalta a feleségét. Azonban Tiger gyűlölte apja kicsapongásait. Sokáig nem is beszéltek, azonban anyja tanácsára még időben, Earl lassú lefolyású halála előtt kibékültek egymással. Kultida figyelmeztette, ha nem békül ki Earllel, örökké sajnálni fogja. Minden fiú szeretne jobbnak bizonyulni az apjánál, legyen az indíttatás a szándék mögött, vagy a kapcsolatuk bármilyen is. Minden, ami Tigerrel történt az életében, valamilyen módon kötődik Earlhöz, legyen az jó vagy rossz, és idővel Tiger is olyan alteregót fejlesztett ki, amit gyűlölt az apjában.

Woods 2004-ben élte át első aktív kalandját a hadsereggel: Fort Braggbe utazott, ahol korábban apja is állomásozott. Mindent megmutattak Tigernek, és még tandemugrásban is volt része, amit imádott. Earl már oxigénpalackkal vett részt a túrán, állapota pedig egyre csak romlott a következő években. Tiger megnyerte a szezon első tornáját, amin elindult a következő hétvégén. 2004-ben nem nyert majort, de 2005-ben megnyerte a Masterst és a British Opent is.

Azonban mielőtt elkezdte volna a szezont 2006-ban, három nappal korábban lefoglalt egy VIP-túrát a Coronado BUD/S tábornál, ahol a toborzott jelöltek tengerészgyalogossá válnak. Ez a legkeményebb kiképzés a világon.

2006-ban édesapja elhuny, és a US Open után elment egy rejtett hegyi tréningre San Diego mellett a tengerészgyalogsághoz. Talán apjának is szeretett volna ezzel bizonyítani, akiből soha nem lett végül tengerészgyalogos. Az egész hadsereghez való kötődés tőle származott, és ahogy jó barátja, Michael Jordan baseballozni kezdett édesapja halála után (ez volt az álma), úgy Woods is erre a „menekülőútra” tévedt. Jordannel később is könnyen megértették egymást, mert ő is szenvedett karrierje után a hihetetlen versenyszellemével, illetve apja halálával. Miközben a sportvilág és a média azzal foglalkozott, utoléri-e Jack Nicklaus 18 major-győzelmét, Woodsot teljesen más foglalkoztatta: tengerészgyalogos akart lenni. 

Kipróbálta az SR-25-öst mesterlövész puskát és egy SIG Sauer P226-ost is. Részt vett egy teljes bevetési gyakorlaton, ahol házakat kell „átfésülni”, betartva azokat a szabályokat, amiket a háborúban is követnek a katonák. Festéklövedékkel lőttek rá, ami komoly zúzódásokat hagyott Tiger testén, 14 kg-os lőszereshordót cipelt, mindent beleadott. 2006-ban és 2007-ben is járta ezeket a túrákat, amiről senki nem tudott a médiában. Hank Haney, Woods edzője és a csapata próbáltak közbelépni, beszéltek is vele, de végül minden maradt a régiben. 2006-ban először nem élte túl a cutot egy majorön, de kettőt így is nyert Angliában és a PGA-n.

Tengerészgyalogosok közöttTengerészgyalogosok között

Közben a tengerészgyalogosok között is voltak olyanok, akik nem kedvelték. Mivel nem vett részt minden gyakorlaton, így a teste sem sérült meg olyan gyakran, mint az övék, továbbá egészen nevetséges történet volt az, amikor Woods és hat tengerészgyalogos-társa elmentek vacsorázni, és a számla fizetésekor ő maga is elnémult, végül külön fizette mindenki a vacsoráját. Társai elvárták, hogy fizesse a vacsorájukat, miközben lövöldöz a katonák lőszerével, „rabolja” az idejüket, és a világ egyik legjobban kereső sportolója. Eközben Tiger rengeteg könyvet olvasott és filmet nézett a tengerészgyalogosokról, Call Of Dutyval játszott órákon át, főleg amikor álmatlanság jött rá, és éjjel is a videójátékkal játszott. Vagy épp elment egy edzőterembe, ahol húzódzkodásokat, fekvőtámaszokat és felüléseket csinált 1-2-3 szériaszámmal, egészen 30-ig, majd onnan visszafelé. Egy golfozó teste képtelen ilyen terhelést elviselni.

2007-ben apuka lett, megszületett első szülött gyermeke feleségétől, Elin Nordegrentől, de egy hónap múlva már egy pornósztárral találkozott az AT&T National tornán Washingtonban. Egy év múlva egy pincérnővel szűrte össze a levet, amit az egyik bulvárlap kiszimatolt. Végül egy fotósorozat és egy interjú kedvéért eltussolták az ügyet. Elszakította a keresztszalagját is, bár nem derült ki, hogyan történt, és nem is feküdt kés alá. Valószínűleg az abnormális sorozatterhelés miatt történt, ám szakadt térdszalaggal is megnyerte a US Opent 2008-ban! Alig bírt állni a lábán, és így is megnyerte eddigi utolsó major tornáját.

Botrányok, magánéleti válság, hanyatló karrier

2009 hálaadás napján találta meg felesége a számtalan telefonszámot Tiger mobiljában, amiket aztán felhívott. Végül megkergette a férjét, aki a menekülés során az autójával egy tűzcsapnak ütközött. A szponzorok kihátráltak mögüle, azok a nők, akikkel viszonya volt, előjöttek Tiger képzeletbeli rejtekhelyeiről, és kitárulkoztak. Végül több, mint száz nőről derült ki, hogy viszonya volt Tigerrel.

Rachel Uchitel, Cori Rist, Jaimee Grubbs csak hárman azok közül, akikkel Woods viszonyt folytatottRachel Uchitel, Cori Rist, Jaimee Grubbs csak hárman azok közül, akikkel Woods viszonyt folytatott

Egy sajtótájékoztatóra is sor került, ahol a szexuális életéről kellett beszélnie úgy, hogy édesanyja az első sorban ült. Ez a modern média világra gyakorolt beteges, morbid, egyénnel nem törődő gépezete úgy megalázta Tiger Woodsot, hogy az, katonai kalandjaival együtt, örökre megváltoztatta az életét. Amit Tiger Woods tett a feleségével és a családjával, az borzasztó és megbocsáthatatlan. Ellenben az, hogy egy egész világ előtt legyen valaki megalázva csak azért, mert ő Tiger Woods, az sem helyes. Az emberek nem bíztak benne, és sérülései miatt többé már a golfpályán elért eredményei mögé sem tudott elbújni. 

Édesanyja jelenlétében szembesül a világ megvetésévelÉdesanyja jelenlétében szembesül a világ megvetésévelFotó: Europress/AFP 

Eredményei legyengültek, volt, hogy a pénteki napot követő cutot (amikor a pénteki nap után a mezőny egy részének véget ér a verseny) sem élte túl, 2009-ben pedig először veszített el úgy egy majort, hogy a vasárnapi napot az élen kezdte. 2010-ben és 2011-ben tornát sem nyert, 2012-ben és 2013-ban újra jól játszott, de major-tornát nem tudott nyerni. 2014-től kezdődően pedig egyetlen tornát sem nyert. 2011-ben és 2014-ben kettő, 2016-ban és tavaly minden major-tornát kihagyott sérülések miatt. A sportág hihetetlenül megszenvedte Woods hanyatlását. Az afroamerikaiak ismét elfordultak a játéktól, Woods zsenialitását pedig senki sem közelítette meg a fiatalok közül.

golf7.jpgFotó: Europress/AFP 

Összesen négy hátműtéten, két térdműtéten esett át a tengerészgyalogos kalandok kezdete óta. Előtte két szemműtétet is végrehajtottak rajta, a teste tehet romokban volt. 2013 és 2015 között randizott Lindsey Vonn-nal, de Woods továbbra is hűtlenkedett, így a kapcsolat véget ért. 2016-ban otthonában elesett, nem tudott felállni, és mivel nem volt nála a mobil, a lánya talált rá és hívott segítséget. 2017-ben alkohol vagy gyógyszerek befolyása alatt vezetett, majd elaludt autójában a leállósávban járó motorral, otthonától nem messze. Vallomása szerint gyógyszereket vett be a hátfájdalmaira, de nem tudta, hogyan hatnak ezek a szerek kombinálva. Egyéves próbaidőt, 250 dolláros pénzbírságot, és 50 óra közösségi munkát kapott büntetésként, és ha alkoholt iszik a próbaidő alatt, 90 napos börtönt kap 500 dolláros bírsággal. Woods elvégzett egy ittas vezetők számára kiírt alapszintű programot.

Teljesen tönkrement a testeTeljesen tönkrement a teste

Rendőrségi fotó. A legmélyebb pontRendőrségi fotó. A legmélyebb pont

2016-ban és 2017-ben összesen egy tornán indult el, ám idén valami megváltozott. Kilencedik helyet ért el az első tornáján, a Hero World Challenge-en, és ezzel az 1199. helyről a 668. helyre lépett előre a ranglistán, ami az év legnagyobb ugrása volt. Hatodik helyezést ért el a British Openen, második lett a PGA Championshipen, ami 2009 óta a legjobb eredménye, és az utolsó napi köre élete legjobbja volt major-tornán. Az előző hétvégén végül megnyerte a Tour Championshipet, pályafutása 80. profi tornagyőzelmét aratva. Az East Lake-i golfklubban hihetetlen jelenetek játszódtak le, ahogyan a közönség bátorította az amerikait. Az utolsó lyukhoz közeledve minden pályán lévő szurkoló vele sétált, amíg a biztonságiak engedték, mert mindenki látni akarta a történelmi pillanatot. 

Bár Tiger Woods életét döntően befolyásolta édesapja, édesanyja jellemét is észre lehet venni a sportolón. Mindkét gyermeke imád Woodsszal lenni, és a lehető leggondosabban próbálja őket nevelni.

80. tornagyőzelme vasárnap80. tornagyőzelme vasárnapFotó: Europress/AFP

Visszatért-e Tiger Woods? Mikor számít ez visszatérésnek? Egy tornagyőzelem elég, vagy esetleg major-tornát kell ahhoz nyernie? Utoléri-e Jack Nicklaust? Ő lesz a Masters favoritja 2019 tavaszán?

Kit érdekel? Ha mi, sportszerető emberek nem tudjuk értékelni ennek az embernek a jelenlegi sikerét, és átélni azt, akkor mi értelme van a sportot egyáltalán szeretni? Emlékek gyűjtésére is kiváló a sport, de csak ha folyton a jövőt firtatjuk, és csak a győztes számít, a jelen jelentőségét csökkentve, akkor akár hibernálhatnánk is magunkat, és minden év végén felébredhetnénk megnézni, hogy ki nyert ebben vagy abban a sportágban. Örüljünk annak, hogy úgy tűnik, ismét boldog egy ember, egy legendás sportoló, akibe visszatért a lélek, miután az elhagyta őt, és mint élőhalott közlekedett a Földön, hosszú éveken át!

Hozzászólások