Golf - Egy rekord, amire még Tiger Woods is csettintene 
Egy rekord, amire még Tiger Woods is csettintene 
Fotó: Europress/AFP

Egy rekord, amire még Tiger Woods is csettintene 

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/02/11 10:57

A hétvégén a kaliforniai Pebble Beachen rendezték a PGA Tour egyik legrégebb óta zajló tornáját, az 1937 óta megrendezésre kerülő AT&T Pebble Beach Pro-Am névre hallgató viadalt. A versenyen a kanadai Nick Taylor nyert, ráadásul nem is akármilyen játékkal, ám pechére Phil Mickelson egy olyan rekordot villantott, ami miatt sokkal inkább róla beszéltek a verseny végeztével. Mickelson harmadik lett, ez pedig azt jelentette, hogy az idei sorozatban már a 30. (!) idénye, amelyben legalább egy Top-10-es helyezést elért.

Harminc éve ott lenni valamilyen sorozatnak a közvetlen élmezőnyében, az nem akármilyen teljesítmény. Phil Mickelson a golf megkerülhetetlen alakja, egyike a valaha volt legjobbaknak. Persze vele kapcsolatban is fel lehetne hozni nyugodtan azt a kérdés, hogy vajon pályafutása mennyiben alakult volna másként, ha nincs a majd’ másfél évtizeden át tartó Tiger Woods-dominancia. Phil Mickelson bár jelenleg az aktív játékosok közül a második a PGA Tour legeredményesebb golfozóinak a ranglistáján (44 győzelem), de például nem volt soha világelső.

Mickelson talán a legnagyobb ellenfele volt Woodsnak, kapcsolatuk sem volt igazán jónak mondható, csak az utóbbi pár évben kezdtek el közeledni egymáshoz. Az idén júniusban 50. életévét betöltő 5-szörös Major-győztes klasszis jóval több tornát nyerhetett volna, ám legjobb éveiben Tiger Woods dominált. Viszont így is maradt egy olyan rekord, amelyet a jobbkezessége ellenére bal kézzel játszó éppen ezért a Lefty becenévre hallgató Mickelson magáénak tudhat és amelynek elérésére Woodsnak már nincs esélye.

Mickelson ugyanis a hétvégi tornán elért harmadik helyével a sportágban szinte egyedülálló rekordot jegyez, sorozatban ez volt a harmincadik idénye, amikor legalább egy Top-10-es helyezést elért. Azért csak szinte egyedülálló, mert Mickelsonon kívül még ketten vannak olyanok, akik ezt fel tudják mutatni, sőt sorozatuk mindkettőjüknek hosszabb. A legendás Sam Snead, aki Tiger Woodshoz hasonlóan 82 tornagyőzelmet jegyez a PGA Tour-on 34, valamint a szintén a legnagyobbak között emlegetett Raymond Floyd 31 szezonon keresztül tudott legalább egyszer a legjobb 10 között zárni. 

Mickelsonnak jóval nehezebb volt, vagy mégsem?

A sportban korszakokat lehetetlen és talán felesleges is összehasonlítani, ám a golf talán más egy kicsit ebből a szempontból. Más, mert ebben a sportágban egyrészt a technológiai vívmányok, másrészt a sportolók szemléletváltása alapjaiban határozta meg a fejlődés alakulását és így az erőviszonyok változását is. A technológiai fejlődés alatt az ütők és a labdák evolúcióját kell érteni. Az ütőgyártó cégek hihetetlen összegeket költenek a legkülönfélébb kutatásokra, hogy még versenyképesebbé tegyék termékeiket, a versenyképességet pedig ebben a sportban leginkább hosszban mérik. A labdákkal ugyan ez a helyzet. Ami pedig a sportolókat illeti, a golfot már csak azok emlegetik a nyugdíjasok sportjaként, akik tájékozatlanok vagy rosszindulatúak. Elég csak megnézni a világranglista élmezőnyét. A jelenlegi világelső Rory McIlroy és az addigi éllovas Brooks Koepka naponta több órát töltenek el az edzőterembe és pakolnak magukra kilónyi izmokat, de ebben a tekintetben is Tiger Woods volt az úttörő, aki elsőként vette észre, hogy ha a fizikumára és az testi erő fejlesztésére is hangsúly fektet, azzal előnyt szerez versenytársaival szemben. Mára a játékosok egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy a konditermi edzés ne legyen része a felkészülésüknek. Szóval talán pont ezek miatt jelenthető ki, hogy az, hogy Phil Mickelson 50 évesen versenyben tud lenni a huszonéves riválisaival az egyszersmind csodaszámba menő produkció. 

A US Open részvételhez azonban mindez kevés.

Mickelson számára ugyanakkor sovány vigasz a hétvégi rekord. Ő címvédésért szállt harcba, mert csak egy első hely adta volna meg számára a lehetőséget arra, hogy a következő World Golf Championship tornán részt vehessen. A február 20-án kezdődő mexikói tornáról így lemarad, ám a világranglistán így is értékes helyeket lépett előre és számára ez is fontos. Ugyanis nemrég még a 80-on kívül jegyezték, viszont mostani 3. helye az 55. pozíció környékére repítette, így továbbra is esélye van arra, hogy alanyi jogon részt vegyen a US Openen. Azon a tornán, amely kis túlzással akár a „nemezisének” is nevezhető, hiszen rekordnak számító hat darab második helyet számlál, győznie még nem sikerült. Szóval kellenek a pontok, mert Mickelson szabadkártyával nem hajlandó elindulni, csak úgy, ha kivívja a részvételt akár világranglistás helyezésével, akár egy sikeres selejtezővel. Arra persze nincs garancia, hogy a negatív szériája pont most szakad meg, de a golfban tudjuk, hogy szinte bármi előfordulhat. 

Hozzászólások