Golf - Az amerikai Major-bajnokságok leálltak, a PGA Tour azonban dübörög tovább
Az amerikai Major-bajnokságok leálltak, a PGA Tour azonban dübörög tovább
Fotó: Europress/AFP

Az amerikai Major-bajnokságok leálltak, a PGA Tour azonban dübörög tovább

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/12 20:20
Szinte a teljes sportélet leállt a tengerentúlon, ám a golfozók PGA Tour sorozata nem tervezi a szüneteltetést. Jay Monahan komiszár bejelentése szerint a tornák a versenynaptárban előzetesen betervezett időpontokban kerülnek megrendezésre, jóllehet, nézők nélkül. Nagy kérdés, hogy mi lesz az áprilisi Masters viadallal: sokan úgy gondolják, hogy ha a koronavírus olyan ütemben terjed az USA-ban, ahogy a mögöttünk álló napokban volt tapasztalható, akkor az évad első Major-tornáját nem tudják megrendezni. 

Az Egyesült Államok Major-bajnokságai egymás után jelentik be a sorozatuk szüneteltetését, először az NBA, majd szépen sorban jött a többi liga bejelentése. A jégkorongbajnokság (NHL) szintén szünetel, a baseball ligában (MLB) felfüggesztették a tavaszi felkészülési mérkőzéseket, szünetel a labdarúgó liga (MLS) is. Egyedül az NFL adott ki közleményt, miszerint nem tervezik a tavaszi szezonkezdés elhalasztását, de Roger Goodell komiszár arroganciáját ismerve ez talán nem meglepő. 

Természetesen a golfozók tengerentúli sorozata, a PGA Tour sem maradhatott csendben, Jay Monahan is kiadta a várt sajtóközleményt. A golfozók első embere kijelentette, egyelőre minden megy a versenynaptárban rögzítettek szerint, tehát a héten kezdődő Players Championship is megrendezésre kerül - a mezőny már a helyszínen készül, szóval bajos lenne lefújni – a változás csak annyi, hogy nézőket nem engednek be a TPC Sawgrass pályára. A leginkább látszatintézkedést sugalló terv a Masterst megelőző texasi viadal, a Valero Open végéig marad érvényben egyelőre. 

A játékosok egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy tervezik-e a visszalépést bármelyik a közeljövőben megrendezésre kerülő versenyről, de a jelenlegi helyzet fényében nem lenne meglepő. Hiszen az, hogy nézők nem lehetnek jelen az adott versenyeken még nem jelent automatikus védettséget a vírussal szemben, az NBA vezetői is hasonló megoldásban gondolkodtak, aztán az élet kissé átírta a forgatókönyvet

Ami az idény első Major-tornáját, a 2020-as Masters-t illeti, a verseny szervezői nem tervezik a torna elhalasztását, jóllehet a koronavírus eszkalálódása természetesen átírhatja a forgatókönyvet. A mértékadó szakíró, Alan Shipnuck beszámolója alapján az Augusta National Golf Club tagjai úgy gondolják, hogy az április 9-én immáron 84. alkalommal megrendezésre kerülő verseny nem marad el, de változások várhatóak a lebonyolításban. Nézők valószínűleg Augustában sem lesznek, valamint egyelőre úgy néz ki, hogy a játékosok a szokásokkal ellentétben nem készülhetnek a helyszínen a Masters hetében, sőt elmaradhat a legendás Par 3-as torna is. Egyelőre ezek nem hivatalos hírek, csupán klubtagoktól származó információk, hivatalos közleményt a jövő hétre ígértek a szervezők. 

A 2020-as Masters-en Tiger Woods címvédőként indulna. A tavalyi kiírás során Woods mindenidők egyik legnagyobb visszatérését produkálta, de a mostani tornát is komoly várakozás előzi meg természetesen a volt világelső személye miatt. Woods ugyanis jelenleg a korábban többször műtött hátát pihentetvén nem indul versenyeken, várhatóan a Masters-ig ez nem is változik. A 2020-as kiírás így ezúttal is reflektorfénybe kerülhet, lévén Woods egy esetleges győzelemmel újra történelmet írhatna, hiszen azzal megdöntené a PGA Tour tornagyőzelmi rekordját, amelyet jelenleg holtversenyben Sam Sneeddel vezet 82 sikerrel. Persze minderre csak akkor kerülhet sor, ha valóban megrendezik a tornát. 

Hozzászólások