Golf - A Masters után a PGA Championshipet is elhalasztják és ez lehet a Ryder Kupa sorsa is
A Masters után a PGA Championshipet is elhalasztják és ez lehet a Ryder Kupa sorsa is
Fotó: Europress/AFP

A Masters után a PGA Championshipet is elhalasztják és ez lehet a Ryder Kupa sorsa is

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/18 13:07

A koronavírus-járvány miatt további intézkedéseket hoztak a golfozóknál. A PGA Tour újabb tornákat halasztott el, köztük a PGA Championshipet is. A döntés azt jelenti, hogy az idény első Major-tornája után a másodikat is csúsztatják. Sőt, az is előfordulhat, hogy idén nem kerül megrendezésre a Ryder Kupa sem, az Egyesült Államok és Európa csapatait felvonultató versenyt 2021-ben tarthatják. 

Teljes a káosz a sportvilágban, a koronavírus-járvány miatt szinte leállt minden, bajnokságok szünetelnek, tornákat csúsztatnak, legyen szó teniszrőllabdarúgásról, tengerentúli bajnoki sorozatokról, vagy akár snookerről. Természetesen a golf sem kivétel, még akkor sem, ha itt a tornákat a szabad ég alatt tartják és a játékosok sincsenek közvetlenül egymás közelében. A biztonság a legfontosabb, éppen ezért még nézők beengedése nélkül sem tartják meg a versenyeket, a Players Championship első napja után leállt a PGA Tour is. Az első hírek még arról szóltak, hogy a Masters-ig minden szünetel, nem sokkal később bejelentették, hogy az évad első és a négy közül a legrangosabbnak tartott Major-t is csúsztatják. A döntés igazából senkit sem lepett meg, sőt a játékosok üdvözölték a döntést. Maga a címvédő, a nemrég a golfozók Hírességek Csarnokába is beválasztott Tiger Woods is úgy nyilatkozott, hogy a hasonlóan nehéz időkben a sport másodlagos, az emberek egészsége a legfontosabb. 

Tegnap aztán jött az újabb hír, amely további tornák elhalasztásáról szólt. A bejelentés szerint  a Masters-t követő 7.1 millió dollár összdíjazású RBC Heritage, a 7.4 millió dollár összdíjazású Zurich Classic torna, a több mint 8 millió dollár összdíjazású Wells Fargo Championship, az AT&T Byron Nelson (8.1 millió) viadal és a szezon második Major-tornája, a PGA Championship (11 millió dollár) is elmaradnak, utóbbi viadalt az évad későbbi részén próbálják majd megtartani. 

A koronavírus miatt eddig 11 PGA Tour tornát kellett törölni, ebből kettő, a Masters és a PGA Championship később a tervek szerint megrendezésre kerülhet ugyan, de hogy mikor, azt még maguk a sorozat vezetői sem tudják. A PGA Tourhoz tartozó külföldi sorozatok szintén szünetelnek, ahogy a senior játékosok sorozata, a Champions Tour is. 

A járvány természetesen globálisan érinti a sportágat, a Telegraph tegnapi híre szerint a Ryder Kupát sem rendezik meg idén. A 2020-as kiírásnak az Egyesült Államok lenne a házigazdája, az USA-Európa párharcot a Wisconsinban található Whistling Straits Golf Club rendezné szeptember 25-27. között. Egyelőre hivatalos bejelentés még nem történt, de többen úgy gondolják, hogy a világ harmadik legrangosabb sporteseményének tartott és az egyik legnagyobb - idén a becslések szerint csak Wisconsin térségében 140 millió dollárosbevételt generáló tornát 2021-re halaszthatják. 

A Ryder Kupa történetében eddig csak kétszer fordult elő, hogy nem került megrendezésre. Először a 1937-es kiírást követően volt szünet a II. Világháború miatt egészen 1947-ig, majd a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás miatt maradt el a rangos viadal. Az amerikai szövetség által kiadott közlemény egyelőre csak annyit tartalmaz, hogy folyamatosan figyelik az eseményeket és a játékosok, valamint a szurkolók biztonságát figyelemben tartva hozzák majd meg a döntésüket a torna megrendezésével kapcsolatban. 

A 2020-as Ryder Kupára már minden jegyet eladtak, a forgalomba kerüléstől számított 50 perc alatt elfogytak az online megvásárolható tiketek. 


Hozzászólások