Golf - A 2015-ös Tiger Woods éve lesz!
A 2015-ös Tiger Woods éve lesz!
Fotó: Europress/Getty

A 2015-ös Tiger Woods éve lesz!

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2014/12/30 14:03

Már csak pár nap és a PGA Tour 2015-ös idénye hivatalosan is kezdetét veszi. A golfszerető közönséget rengeteg kérdés tartja lázban, ám mind közül kiemelkedik egy, amely természetesen Tiger Woods visszatérésével kapcsolatos. A volt világelső saját bevallása szerint sűrű versenynaptárt állított össze, becslések szerint 15-nél is több tornán indulhat az évad során. A szurkolók már előre örülnek, a vetélytársak viszont nem biztos, hogy hasonlóan lelkesek, ugyanis a statisztikák azt mutatják, hogy amikor Woods sok tornán indul, akkor sokat is nyer…

Január 9-én folytatódik a PGA Tour 2014-2015-ös idénye, az első versenyt szokás szerint Hawaii-on rendezik, ám ezen még Woods természetesen nem indul, ő minden bizonnyal majd február elején a Farmers Insurance tornán vág neki a 2015-ös évadnak.

Annak az évadnak, amely sokak szerint vízválasztó lehet Woods karrierjében, már ha a Major-trófeákért vívott harcát nézzük. Tigert kimondva kimondatlanul - inkább kimondva - egy dolog érdekli már csak, mégpedig az, hogy megelőzze Jack Nickalust, aki 18 Major-győzelmével rekordernek számít. Woods 14 ilyen sikert jegyez, az aktív játékosok közül senki sincs a közelében, viszont 2008 óta nem tudott Major-versenyen győzni. Sokak szerint a 2015-ös Woods éve lehet, már ha nem keseríti meg az életét egy újabb sérülés. A 2014-es esztendő az egykori világelső pályafutásának leggyengébb szezonja volt, arra viszont jó volt, hogy átessen az elkerülhetetlen hátoperáción, elküldje a kétségkívül kiváló, ám számára nem megfelelő swing-edzőjét, majd szerződtesse az újat és – részben – visszatérjen az egykoron világverő lendítéséhez, vagy legalábbis annak alapjaihoz.

A Tiger-szurkolók lélegzetvisszafojtva várták a decembert, amikor is Woods saját tornáján tért vissza az új swinggel. Az eredményről akkor részletesen írtunk, most legyen elég annyi, hogy a lendítés valóban jónak tűnt, és bár a forma még rozsdás volt, úgy összességében a látottak alapján kijelenthető, hogy az új esztendő valóban Tiger éve lehet.

2015-ben számos cél lebeghet Woods előtt. Egyrészt megdöntheti Sam Snead csúcsát a PGA Touron megnyert tornák tekintetében (Snead 82 győzelmet számlált, Woods jelenleg 79-nál tart) másrészt megkezdheti a felzárkózást Jack Nicklaus 18-as rekordja felé.

A kérdés csupán az, hogy összejön-e mindez Woodsnak? Működőképes lesz-e a Chris Como-Tiger Woods páros? És persze a legfontosabb kérdés, hogy elkerülik-e Tigert a sérülések?

Az utóbbi pár év sokkal inkább a sérülésekről sem mint a sikerekről szólt Woods esetében

Amennyiben az utolsó kérdésre igen a válasz, akkor 2015 ismét Woods sikereitől lehet hangos, legalábbis a statisztikák szerint. A volt világelső utolsó idényében (2013) amikor nem hátráltatták sérülések és végig tudott versenyezni egy idényt nem kevesebb, mint öt tornát nyert és elnyerte a PGA Tour Év játékosa címet is. A swingváltás sokak szerint jótékony hatással lesz Woods játékára, de az egészségére bizonyosan. Tiger 2015-ben tölti be a 40-et, az idő ellene dolgozik, ezt ő is tudja, igaz a golfban – és talán az egyetemes sportban is - kevés olyan 40-est jegyeznek aki ilyen fizikai paraméterekkel rendelkezik, mint ő. Mégis a sportág történetében eddig csupán ketten, Jack Nicklaus és Old Tom Morris tudtak kettőnél több Major-t nyerni miután betöltötték a 40. életévüket, Tigert pedig ahogy korábban már írtuk csak egy valami motiválja, lehagyni Nicklaust. Ez nem egyszerű feladat még egészségesen sem, nem hogy sérülésektől hátráltatva.

Woods saját bevallása szerint még soha sem volt ennyire jó állapotban fizikálisan, a háta nem fáj, kivételes alkalom, hogy úgy várhat egy idényt, hogy mindene egészséges. Ha ez így is marad, akkor az ellenfelek retteghetnek, ugyanis a korábbi idények során ha Woods 15, vagy annál több tornán indult, akkor sorra gyűjtötte a trófeákat:

2013 – 16 -------- 5 - Players Championship, két torna a világbajnoki-sorozatba (WGC) tartozó versenyek közül

2012 - 19 -------- 3 - Arnold Palmer Invitational, Memorial Tournament, AT&T National

2009 - 17 -------- 6 - WGC - Bridgestone –

2007 - 16 -------- 7 - PGA Championship, WGC-CA Ch, WGC Bridgestone

2006 - 15 -------- 8 - British OpenPGA Championship, WGC- Bridgestone, WGC - Amex

2005 - 21 -------- 6 - Masters, British Open, WGC- NEC,WGC - Amex

2004 - 19 -------- 1 - WGC Accenture Match Play

2003 - 18 -------- 5 - WGC Accenture Match Play, WGC- Amex

2002 - 18 -------- 5 - The Masters, The US Open, The WGC Amex

2001 - 19 -------- 5 - The Masters, The Players Ch., The WGC- NEC Champ.

2000 - 20 -------- 9 - US Open (15 ütéssel), British Open (8 ütéssel), PGA Championship

1999 - 21 -------- 8 - PGA Championship, The WGC - NEC, The WGC - Amex

1998 - 20 -------- 1 - Bell South Classic

1997 - 21 -------- 4 - The Masters (12 ütésssel)

(Év/tornák száma/győzelmek száma/legrangosabb versenyek melyen győzött, kiemelve a Major-sikerek)

Összesen: 14 év (!!), 260 torna, 73 tornagyőzelem, 13 Major-siker, 18 World Golf Championship győzelem, 2 Players Championship trófea

A lendítés rendben van, a kérdés most már csak az, hogy egészséges marad-e a volt világels

A statisztika szerint tehát, ha Woods legalább 15 tornán el tud indulni egy szezonban, akkor legalább 5 tornagyőzelemmel zárja az idényt. Amennyiben kevesebb, mint 15 tornán tud elindulni egy idényben, akkor viszont messze nem jönnek így a tornagyőzelmek. Egyetlen kivételként csak a 2008-as szezon említhető, ez viszont az orvosi csoda kategóriájába tartozik. Ebben az évben szinte végig valamilyen sérüléssel kellett játszania Woodsnak, mégis megnyerte a U.S. Opent – mára legendássá vált a playoff sikere Rocco Mediate felett „fél lábon” - ami mostanáig utolsó Major-trófeáját jelenti.

2014 - 7 ------ 0 – hátrésülés, sem a Masters-en sem a U.S. Openen nem indult

2011 - 9 ------ 0 – térd- és Achilles-sérülés, kihagyta a British Opent és U.S. Opent

2010 - 12 ------ 0 - swing váltás az új edző, Sean Foley irányítása alatt

2008 - 6 ------ 4 - U.S. Open, WGC- Match Play, majd térdoperáció

1996 - 8 ------ 2 – Woods újonc idénye, az Év Újonca is lett egyben

Összesen: 5 év, 42 torna, 6 tornagyőzelem, 1 Major-siker, 1 WGC-trófea

(Év/tornák száma/győzelmek száma/legrangosabb versenyek melyen győzött)

A statisztikák szerint Woods ezekben az években átlagosan valamivel több, mint 8 tornán indult, szezononként nyert így is legalább egy tornát a PGA Touron, megszerezte első Major-sikerét és az első WGC-trófeáját.

A számok tehát azt mutatják, hogy Woods amikor sok tornán indul, akkor sokat is nyer, ha viszont kevés versenyen szerepel, akkor a győzelmek száma is drasztikusan visszaesik. Persze a riválisok 90 százaléka még ezzel a „kevéssel” is beérné, hiszen legtöbbjüknek egy egész karrier is kevés ahhoz, hogy ilyen magasságokba emelkedjenek. Woods ugyanakkor nem éri be ennyivel és ez a döntő faktor. Mert az egyértelmű, hogy tehetség terén magasan a mezőny fölött áll, viszont van még valami, ami kiemeli a többiek közül, ez pedig a szűnni nem akaró győzni akarás, a határtalan versenyszellem.

A fentiek ismeretében kis túlzással kijelenthető, hogy Tiger Woodsnak ha nem sérül meg, akkor nincs ellenfele. Amennyiben egészséges tud maradni, akkor sokak szerint senki sem állhat az útjába és ezt 2015-ben be is fogja bizonyítani.

Hozzászólások