Golf - 28 éve mutatkozott be Tiger Woods a PGA Touron, a többi pedig már történelem
28 éve mutatkozott be Tiger Woods a PGA Touron, a többi pedig már történelem
Fotó: Europress/AFP

28 éve mutatkozott be Tiger Woods a PGA Touron, a többi pedig már történelem

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/02/28 19:16
Csütörtökön volt 28 éve, hogy az akkor mindössze 16 éves Tiger Woods bemutatkozott a PGA Touron. A híre persze megelőzte, mindenki tisztában volt azzal, hogy kivel állnak szemben, legalábbis ezt gondolták. Hiszen Woods két évesen már fellépett az országosan sugárzott The Mike Douglas Showban, alig múlt nyolc, amikor már 80 ütés alatti eredményt ért el, hatszor nyerte meg a juniorok világbajnokságát, 12 évesen már 70 ütés alatt játszott, 15 évesen legfiatalabbként nyerte meg a rangos US Junior Amateur tornát, rá egy évre pedig bemutatkozott a PGA Touron. Ám mindez csak a kezdet volt, ami ezt követően történt, arra senki sem volt felkészülve. 

1992 február 27-ét írunk, amikor Tiger Woods háta mögött számtalan kiemelkedő junior eredménnyel a Los Angeles Openen bemutatkozott a PGA Touron. Az egészen pontosan 16 éves és 59 napos Woods külön engedélyt kellett, hogy kérjen a gimnáziumi igazgatójától, hogy elindulhasson a versenyen. A fiatal Tiger történelmet írt, ennyire fiatalon előtte még senki sem mutatkozott be a profi touron. Woods végül nem jutott túl a CUT-on, az első nap az alapértelmezett számon, tehát par-ra hozta a pályát (72 ütés), ám a második nap 75 ütésből ért körbe. A végeredmény +5 lett, ám mindezek ellenére a világ a lábai előtt hevert. 

Az akkori mezőny legjobbjai az egekig magasztalták, hihetetlenül elismerő szavakkal illették a játékát. A kétszeres Masters-bajnok Ben Crenshaw el volt ájulva Woods a swingjétől, a pályafutása során két Majort nyerő, ám annál jóval több botrányt okozó John Daly pedig nemes egyszerűséggel csak ennyit mondott:

"Pokolian jó benyomást tett rám, úgy gondolom, hogy óriási játékos válik belőle."

Daly már akkor látta. Bár Woods 28 évvel ezelőtti bemutatkozása nagyot szólt, arra senki sem volt felkészülve, ami ezt követte. Tiger Woods ugyanis nem csak, hogy sorra nyerte a tornákat, de minden addigi rekordot szépen lassan átadott a múltnak, olyan dominancia vette kezdetét a PGA Touron, amelyhez foghatót nem, hogy a golfban nem tapasztaltak korábban, de az egyetemes sportban sem találunk rá nagyon precedenst. Talán Michael Jordan NBA uralkodása hasonlítható az övéhez

Woods korábban soha nem látott hosszúságú kezdő ütéseivel, hihetetlen pontos rövid játékával és mérnöki pontosságú gurításaival megelőzte a korát. De nem csak ezek emelték ki őt a mezőnyből, hanem a szűnni nem akaró győzelmi vágy, a mentális felkészültség és az addig a golfozókra nem jellemző hihetetlenül komoly fizikum. Woods egyszersmind forradalmasította a golfot, megjelenésével és úttörésével a sportág egy teljesen más szintre emelkedett. Egy csapásra sík lett golfozni, ráadásul az addig "fehér" sportnak számító golfot egy más társadalmi réteggel is megismertette, de nem csak a golfban, hanem a sport más területén is kapukat döntött le megjelenésével és sikerével ezzel is segítve a társadalmi elfogadást. 

Woods a PGA Tour bemutatkozást követő években megnyerte az amerikai amatőr bajnokságot (US Amateur) ráadásul mindenidők legfiatalabbjaként, majd immáron a Stanford Egyetem hallgatójaként 1994 és 1996 között sorozatban még háromszor elhódította a bajnoki címet, sőt még az egyetemi bajnokságon sem talált legyőzőre. 1996-ban bejelentette, hogy profi státuszra vált, októberben pedig meg is nyerte első tornáját, playoffban verte Davis Love-ot. Woods ezt követően több történelmi győzelmet aratott, a sok közül talán kettőt kell mindenképpen kiemelni, a 97-es Masters és a 2000-es U.S. Open sikert. Előbbin 12 ütés, utóbbit 15 ütés előnnyel győzött. A 2000-es US Openen előzetesen nem jósoltak neki sikert, mert a szakértők úgy gondolták, hogy nem drive-ol elég egyenesen, így a szűk pálya nem fekszik majd neki. Woods erre a tornára már új lendítésével érkezett, váltott, mert egyszerűen nem motiválta, hogy megtartsa azt, amellyel tönkre verte a riválisait a fent említett Mastersen. A vége az lett, hogy nemes egyszerűséggel megsemmisítette a komplett mezőnyt, a 2000 U.S. Openen mutatott teljesítményét azóta is a tökéletes golfként tartják számon.  Ilyen szintű dominanciát sem előtte, sem azóta nem látott a golfvilág és gyaníthatóan nem is fog látni többet.

1992 február 27-én kezdetét vette egy párját ritkító történet, amely azóta is íródik. Tiger Woods majd' három évtized elteltével továbbra is főszereplője a golfnak. Volt persze amikor nem ment neki a játék, volt nem egy pályafutását veszélyeztető sérülése, sőt magánéleti botránya majdnem a karrierjébe került. De minden nehézségen átküzdötte magát, sőt túl a 40-en megcsinálta az egyetemes sport talán legnagyobb visszatérését, pár hét múlva pedig ismét megkísérli a rekorddöntést, hogy ő legyen immáron egyedüliként a PGA Tour legeredményesebb játékosa. 

Hozzászólások