Egyéni - Darts: ki lép vajon Stephen Bunting örökébe?
Darts: ki lép vajon Stephen Bunting örökébe?
Fotó: Europress/Getty

Darts: ki lép vajon Stephen Bunting örökébe?

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2015/01/02 19:13

Szombaton a szokott helyszínen a Lakeside Country Clubban veszi kezdetét a 2015-ös BDO Darts-világbajnokság. Az év legfontosabb BDO-tornája előtt számos kérdés foglalkoztatja a közvéleményt, ebből a két legfontosabb, hogy vajon ki lép az időközben a PDC-hez átnyergelő Stephen Bunting örökébe, valamint, hogy lesz-e újra 9-nyilas amire már több, mint két évtizede várunk.

A sorozat történetében immáron 38. alkalommal rendeznek világbajnokságot. Az idei kiírás már az első fordulóban rengeteg rangadót hoz, könnyen előfordulhat, hogy rögtön az első kanyar után több nagynevű játékostól elbúcsúzhatunk.

BDO kontra PDC

A darts nemzetközi szinten két nagy szervezetre oszlik. A BDO a „második számú” a PDC mögött, holott előbbi rendelkezik komolyabb tradíciókkal, hiszen utóbbi ebből vált ki. A darts-os közvélemény gyakran lesajnálja a kétség kívül hígabb mezőnnyel rendelkező BDO-t pedig a játékosok azért itt is tudnak játszani, ezt általában a rivális sorozattal közösen megrendezett tornákon bizonyítják. Érdekes, hogy ezeken a versenyeken a BDO-játékosok átlaga alig marad el – ha egyáltalán – a PDC-ben vitézkedő játékosok – no nem Gerwenre vagy Taylorra kell gondolni – átlagaitól. A BDO legnagyobb gondja, hogy úgy egy évtizednyivel le van maradva a PDC mögött, mindez a tornák rendezésében, szervezésében és persze a pénzdíjakban is tetten érhető, ugyanakkor a vb évről évre kiváló hangulatot és igazán magas szintű játékot hoz.

A 274 ezer font összdíjazású viadal férfi versenyében 32 játékos vág neki a tornának, a nőknél 16 főből áll a mezőny. Az uraknál Stephen Bunting a címvédő, ő azonban idén biztosan nem véd címet, hiszen még az is előfordulhat, hogy a PDC-nél szerzi meg második vb-trófeáját. Miután ma este az elődöntőért játszik még ez is bőven elképzelhető. A nőknél Lisa Ashton a címvédő, aki viszont nem kiemeltként rögtön az első helyen rangsorolt Deta Hedmannal került össze. Ashton a tavalyi fináléban éppen Hedmant verte és bár a továbbjutásra most is van esélye, Hedman jobb szezont fut és az egymás elleni mutatóban is jobb, mint riválisa. A nőknél többen már előre odaadnák a pályafutása során már több férfi darts-ost is legyőző Anastasia Dobromyslovának a vb-címet, hiszen 2014-ben káprázatos idényt futott. Azért ellenfelekben így sem lesz hiány, érdemes lesz odafigyelni a fiatal angol Fallon Sherrockra, vagy a holland Aileen de Graafra. Persze a papírforma valóban a háromszoros vb-győztes Anastasia sikerét ígéri hiszen ha tudásának megfelelően játszik, akkor egyszerűen nincs ellenfele.

Visszatérve az urakra, nézzük a fentebb már említett első körös rangadókat:

A legnagyobb várakozás minden bizonnyal a Scott Mitchell - Tony O’Shea összecsapást előzi meg, nem véletlenül. A két klasszis eddig összesen hétszer játszott TV-s meccsen egymással, ötször Mitchell nyert, kétszer O’Shea. Előbbi tavaly a 2. körben, utóbbi az elsőben búcsúzott, tehát nem éppen a legszebb emlékekkel várják az idei kiírást. O’Shea igazi Lakeside-i közönségkedvenc, hatalmas egyénisége a sportágnak, aki viszont mindezek ellenére soha sem nyert vb-t, sőt Major-tornát sem. A veterán játékos 2009 és 2013 között összesen háromszor jutott vb-döntőbe, ám mindháromszor vereséget szenvedett. Idén nincs nagy formában, jóllehet legutóbbi Csehországban döntőbe jutott, ám 2014-es teljesítménye össze sem hasonlítható Mitchellével. Scotty Dog ugyanis nem kevesebb, mint hét tornát nyert a mögöttünk hagyott esztendő során, bombaformában játszik, sokak szerint a vb egyik titkos favoritja lehet. A sorsolása ugyanakkor nem könnyű, hiszen azon az ágon van, ahol a 2014-ben sokadvirágzását élő Martin Phillips is, ráadásul rögtön a második körben összefuthat akár a holland Remco van Eijdennel, vagy a belga Gert de Vosszal.

Ez utóbbi az első kör másik rangadója, szinte megjósolhatatlan a végkimenetele. Sem a hollandnak, sem a belgának nem sikerüledett a legutóbbi vb-részvétele túl fényesre előbbi az első, utóbbi a második körben búcsúzott. Van Eijden két tornát nyert 2014-ben, Vos egyet, ugyanakkor ő az idény egyik Major-tornáján a Zuiderduin Mastersen négy közé jutott, ami igen komoly fegyvertény. A két rivális negyedik alkalommal találkozik egymással TV-s mérkőzésen, az előző háromból kettőt a holland nyert, viszont legutóbb éppen Vos nyert, mégpedig az ominózus Zuiderduin Mastersen.

9-nyilas

A 9 nyilas kiszálló az 501 játék legjobb teljesítménye, kilenc nyílnál kevesebből nem lehet kiszállni. A televíziós közvetítések során dobott 9-nyilasokat külön jegyzik, és természetesen külön honorálják is. A BDO-nál ugyanakkor a vb-k történetében eddig csupán egy 9-nyilasra volt példa, 1990-ben Paul Lim dobta, se előtte se utána senki sem volt képes hasonló bravúrra.

A rangadók sora itt még nem ér véget, a sorsolás szeszélye miatt további két párosításban is egy-egy nagynevű játékos találkozik egymással. Az egyik ilyen a Darryl Fitton – Paul Jennings, a másik pedig a Martin Adams – Jan Dekker összecsapás. Fitton és Jennings egyaránt szerepelt már vb-negyeddöntőben, sőt előbbi már elődöntős is volt. Tavaly mindketten az első körben kiestek, így a párharc győztese legalább elmondhatja majd magáról, hogy idén túlteljesítette a tavalyi eredményét. A két rutinos játékos közül egyik sem nyert idén tornát és bármilyen meglepő, TV-s mérkőzésen még nem játszottak egymással.

Ami az Adams-Dekker csatát illeti, papíron Adams az esélyesebb, hiszen háromszoros vb-győztes, ám a hollandra oda kell figyelni. Dekker keze ugyanis nagyon jó, ám sokak szerint a benne rejlő potenciált eddig még soha sem tudta igazán megmutatni. Nem úgy Adams, aki hosszú pályafutása során mindent megnyert, amit meg lehet a sportágban, még 58 évesen is varázslatosan játszik, tornák egész sorát nyerte 2014-ben is. Dekker 2014-ben visszafogottabb teljesítményt nyújtott, de azért két tornán így is tudott győzni. Hogy akkor miért lesz érdekes kettejük mérkőzése? Mert tavaly éppen Dekker volt az, aki 5-2-re legyőzte a legendát a vb-negyeddöntőben, hogy a négy között egy végtelenül kiélezett csatában végül búcsúzzon Alan Norris ellenében.

A rangadókon kívül persze számos érdekes mérkőzést rendeznek még a Lakeside-on. A teljes párosítás még nem ismert, ugyanis szombattól hétfőig még a selejtezőket is megrendezik, így a 16 kiemelt közül többen csak ezt követően tudják meg, hogy ki ellen játszanak az első körben. A fogadóirodák szerint a végső győzelemre az uraknál a tavalyi döntőben Buntingtól kikapó Alan Norrisnak, a két évvel ezelőtti bajnoknak, Scott Waites-nek, a BDO ranglistavezetőjének James Wilsonnak és a legendás Martin Adams-nek van a legnagyobb esélye.

A BDO-világbajnokságot az Eurosport és az Eurosport 2 szombattól egészen jövő hét vasárnapig folyamatosan élőben közvetíti.

Menetrend:

Jan 3.:

15.30-23.30 Eurosport (E1)

Jan 4.:

18.45-22.00 E1

15.30-17-45 E1

Jan 5.:

19.00-22.00 E1

Jan 6.:

19.30-22.00 E1

Jan 7.:

16.15-19.30 Eurosport 2 (E2)

21.30-23.30 E2

Jan 8.:

16.30-19.30 E2

19.30-23.00 E1

Jan 9.:

18.30-22.30 E1

Jan 10.:

18.15-22.00 E1

16.30-18.15 E1

Jan 11.:

18.30-20.00 E1

Hozzászólások