Darts - Wright megint a célvonalnál torpant meg, van Gerwen teljessé tette trófeagyűjteményét
Wright megint a célvonalnál torpant meg, van Gerwen teljessé tette trófeagyűjteményét
Fotó: Facebook/PDC

Wright megint a célvonalnál torpant meg, van Gerwen teljessé tette trófeagyűjteményét

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/10/21 21:15

Egy hajszálon múlt a világelső dartsos Michael van Gerwennek, hogy továbbra is a Bajnokok Ligája legyen az egyetlen olyan major torna, amit még nem nyert meg. Peter Wright azonban elpuskázta az összes meccsnyilát a döntőben, így a közönségkedvenc skótnak tavaly után ismét a második hellyel kellett beérnie. Összefoglaljuk a Leicesterben történteket, benne a drámai végjátékot.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Champions League of Darts elnevezésű versenyt, melyre ezúttal is a világranglista nyolc legjobb játékosát hívták meg (a júliusi World Matchplay után kialakult sorrend alapján). Bár a résztvevők között csak a walesi Gerwyn Price számított debütálónak, a helyszín mindenki számára új volt, hiszen a leicesteri Morningside Aréna korábban még nem adott otthont az eseménynek.

Arra is jó esély mutatkozott, hogy új bajnokot avassunk, hiszen a 2016-os és 2017-es győztes nem lehetett itt (a 16-szoros világbajnok Phil Taylor már visszavonult, az osztrák Mensur Suljovic pedig nem fért be a mezőnybe), a címvédő Gary Anderson pedig az utóbbi időben nem találja a formáját.

Érdekesség, hogy a verseny előtti héten megrendezett World Grand Prix-n csak Michael van Gerwen jutott el egyáltalán a legjobb nyolcig a mostani BL-indulók közül. A világelső holland végül meg is nyerte azt a tornát, így toronymagas favoritként várhatta a hétvégi küzdelmeket. Időközben viszont a riválisok is felszívták magukat.

Egy "elajándékozott" hajkorona, a színes hajú és a kopasz a két csoportelső

Szokás szerint két darab csoportban vette kezdetét a verseny, ahol 10 nyert legig mentek a meccsek. Mindkét csoportból az első kettő jutott tovább, akik aztán az elődöntőkben és a fináléban dönthettek a trófea sorsáról.

Most is volt két kiemelt az A meg a B jelű négyesben is, nem minthogyha ez nagyon sokat számított volna. Nem lehetett nagy jóslatokba bocsátkozni a továbbjutókat illetően, talán van Gerwen négy közé jutása volt az, amit szinte biztosra lehetett venni.

A háromszoros világbajnok hozta is a papírformát, mi több, szenzációs játékot rakott le a táblára a csoportkör alatt. Az első meccsén még tudta vele tartani a lépést James Wade (10-8), viszont a két korábbi vb-döntős ellenfele, Michael Smith és Gary Anderson komolyabb verést kapott.

Az szintén benne volt a pakliban, hogy az A csoportból Andersonnak lesz a legnehezebb feladata továbbmenni. A kétszeres világbajnok skót nem tudott kiemelkedő eredményt felmutatni, mióta visszatért év eleji hátsérüléséből. Főleg a kiegyensúlyozottság az, ami korábban jellemző volt rá, az elmúlt hónapokban viszont ennek nagyon nyomát sem láthattuk a játékában.

Garynek ugyan most is voltak szép pillanatai, de nem tudott jól játszani egy teljes meccsen. A nyitófordulóban 5-1-re elhúzott Smith ellen, utána viszont mindössze egy játékot tudott nyerni, Wade ellen pedig már a győzelemhez is közel volt, de 9-7-ről nem tudta lezárni az összecsapást. Ezek után a van Gerwen elleni rangadó már csak formalitás volt, és Anderson nem is tette oda igazán magát a két játékos 60. (!) találkozóján, ami a torna legsimább eredményét hozta 10-4-el.

Így tehát adta magát, hogy a van Gerwen mögötti továbbjutó helyért Smith és Wade fognak megküzdeni. Az angol házi csatára ráadásul az utolsó fordulóban került sor, még tovább fenntartva az izgalmakat. A meccs is szinte végig kiélezett volt, 7-7-ig fej-fej mellett mentek a felek. Ekkor viszont Smith a becenevéhez méltóan ("Bully Boy") egy bull-os befejezéssel szállt ki 90 pontról, és szerzett ezzel brékelőnyt, amit már nem is engedett ki a kezéből, így 10-8-as győzelemmel ő került be az elődöntőbe. A mérkőzés pikantériája, hogy a világranglista negyedik helyezettje a legmagasabb, 170-es kiszállót is megdobta.

A B jelű kvartettben talán még kiegyenlítettebbek voltak az erőviszonyok, az aktuális formák alapján sem lehetett messzemenő következtetéseket levonni. Talán csak az adhatott némi támpontot az esélyek latolgatásában, hogy Peter Wright és Gerwyn Price voltak azok, akik az elmúlt hetekben nyertek kisebb versenyeket (Players Championship- és European Tour-fordulókat). A színes hajú skót a mindig veszélyes Daryl Gurney-vel, míg a tornára először meghívást kapó walesi a világbajnok Rob Crossszal kezdett szombat délután.

Peter Wright és Gary Anderson júniusban megszerezte Skócia első darts csapatvilágbajnoki címétPeter Wright és Gary Anderson júniusban megszerezte Skócia első darts csapatvilágbajnoki címét Fotó: Europress/AFP

Wright és Gurney a torna nyitómeccsét játszotta egymással, amely egyben a leggyengébb színvonalú is volt. Ez volt az egyetlen találkozó, ahol 90-es átlag alatti teljesítmény született, ráadásul itt mindkét játékostól. Az is sokatmondó adat, hogy az első 12 játékban tízszer brékelték egymást a felek. Végül az összecsapást Wright nyerte meg 10-7 arányban, pedig többször volt három leges hátrányban is. A másik első körös mérkőzés már egyértelműen erősebb játékot hozott, különösen Price részéről, akinek étvágyát alaposan meghozhatta, hogy az utóbbi időben nem villogott a nagy versenyeken. A tavalyi Grand Slam of Darts győztese épphogy csak nem érte el a 100-as körátlagot, miközben hét darab 180-at is elsüllyesztett a táblába, mindez pedig annyira demoralizálta Crosst, hogy sima 10-5 lett az eredmény.

Mint később kiderült, Cross a másik világbajnok Anderson sorsára jutott, és meccsgyőzelem nélkül végzett a csoport utolsó helyén. A világranglista másodikjának vártnál gyengébb teljesítménye leginkább a kiszállókban keresendő, amik már az október eleji World Grand Prix-n is cserben hagyták őt a Glen Durrant elleni veresége alkalmával. Hozzá hasonlóan Daryl Gurney is másodszor szerepelt a Bajnokok Ligáján, és neki sem sikerült ezúttal sem a továbbjutás. Az északír mégis nagy átalakuláson ment keresztül a hétvégén, hiszen sok játékostársához hasonlóan ő is megszabadult hajkoronájától.

Gurney csatlakozott van Gerwenhez, Crosshoz és még sok más dartsoshozGurney csatlakozott van Gerwenhez, Crosshoz és még sok más dartsoshoz Fotó: Facebook/PDC

Ennek viszont kizárólag jótékony célja volt, ugyanis Gurney a levágott hajával 11 500 fontot hozott össze egy olyan karitatív szervezet számára, mely a cisztás fibrózisban szenvedő betegek ápolásával foglalkozik.

Szóval nagy-nagy tisztelet "SuperChin"-nek, aki a vasárnapi harmadik fordulós meccsét játszotta már kopaszon, melyet végül 10-6 arányban elvesztett Gerwyn Price ellen. És akkor térjünk át a walesire, aki ihletett formában játszott a csoportküzdelmek során, hiszen a kiváló első meccse után a második és a harmadik találkozóján már 100-as átlag felett zárt. Érdekes, hogy Peter Wright ellen így sem tudott győzni, aki a döcögős nyitókör után eléggé összeszedte magát, és végül Price-szal karöltve ismét bejutott a legjobb négy közé a BL-ben.

A "Jégember"-nek továbbra sem törik meg a "holland jég"

A csoportkörök után vasárnap este következhettek az elődöntők Leicesterben. Négy különböző nemzetiségű játékos maradt versenyben, akiknek már 11 nyert legig tartottak a mérkőzések. Különösen pikánsnak számított Michael van Gerwen és Gerwyn Price összecsapása, nem elsősorban azért, mert mindkét dartsos sokszor hatalmas érzelmeket mutat a színpadon, hanem mert a walesi korábbi 17 összecsapásukon egyszer sem tudta legyőzni a holland klasszist. Egy döntetlen jött össze "The Iceman"-nek az idei Premier League-ben MvG ellen, és ehhez jött még 16 vereség. Az viszont némi bizakodásra adhatott okot neki, hogy az elmúlt három találkozójuk egyaránt szoros volt.

Price most sem feltett kézzel jött ki van Gerwen ellen, ami a torna legszínvonalasabb és egyik legizgalmasabb meccsét hozta. Bár a világranglista ötödik helyezettje rögtön a meccs elején brékhátrányba került a világelső tíznyilas(!) legjének köszönhetően, mindez nem demoralizálta őt a folytatásban, és féltávnál egyenlíteni tudott. 6-6 után négyszer is elvették egymás kezdését a felek, ami összességében Price-nak kedvezett, hiszen így nála maradt az előny (9-8).

Gerwyn PriceGerwyn Price Fotó: Europress/AFP

Mondhatjuk, hogy űrdartsot láthattunk mindkét oldalról, ami el is vitte a mérkőzést a mindet eldöntő 21. legig. Price-nak tulajdonképpen ott volt a kezében a győzelem, hiszen ő kezdhetett 10-10-es állásnál. Ugyanakkor a döntő partiban egymás után két triplamentes kört is dobott, ami megpecsételte a sorsát. Ebből következik, hogy a 18. (!) meccsén sem sikerült legyőznie van Gerwent, ettől függetlenül le a kalappal előtte, hiszen egyrészt bemutatkozóként rögtön bekerült a legjobb négy közé, másrészt az elődöntőben a torna történetének harmadik legjobb vesztes átlagával, 102,5-el zárt. Összesen egyébként 14 darab 180-at dobott a két játékos, van Gerwen pedig azért is produkált 105 feletti átlagot, mert a tömegdobása mellett a kiszállózása is brutálisan magas szintet képviselt (64,71%).

Azt már MvG-ék meccse előtt lehetett tudni, hogy a győztes Peter Wrighttal találkozik a fináléban, hiszen a közönségkedvenc skót nyerte az első elődöntőt Michael Smith ellen. Itt az izgalmak elmaradtak, mely nagyrészt betudható volt "Snakebite" kiváló formaidőzítésének. Egy szép 161-es kiszállóval már 7-0, majd egy négykörös leggel 9-1 állt az eredményjelzőn, aztán kicsit kozmetikázott Smith, így 11-5 lett a vége. Tegyük gyorsan hozzá, hogy az angoltól pont azok a 180-ak hiányoztak, amik a korábbi három meccse során igazi ütőkártyaként szolgáltak az ellenfelekkel szemben. Ettől függetlenül talán a legjobb játéka is kevés lett volna egy ilyen teljesítményt felmutató Wright ellen, ugyanis a korábbi vb-döntős 103,5-es körátlaggal és 55%-os kiszállózással zárt.

Három meccsnyíl is kevés volt...

Elérkezett tehát a két csoportelső döntője. Egy olyan párosítás alakult ki, ami már nyolc (!) major-torna fináléjában is létrejött. Ebből a szempontból az előjelek abszolút nem kedveztek Peter Wrightnak, aki az összes korábbi ilyen mérkőzést elveszítette Michael van Gerwen ellen. A skót viszont erőt meríthetett saját formájából, amely még jóval meggyőzőbb volt annál is, mint amivel tavaly játszott döntőt itt a BL-ben. Alapvetően már a nyári időszaktól kezdve az egyik legjobban teljesítő játékos a mezőnyben, és elérkezettnek látszott az idő, hogy egy nagy versenyt is nyerjen...Végre. Hiszen nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy a 11 lejátszott major-döntőjéből mindössze egyetlen egyet nyert meg, még a 2017-es UK Openen, Gerwyn Price ellen. Azon kívül egy vereség Phil Taylortól, egy vereség Gary Andersontól (épp a tavalyi BL-fináléban), és az a bizonyos nyolc vesztes meccs van Gerwen ellen.

Mindent egybevéve Wright kettős érzelmekkel vághatott neki a mindent eldöntő összecsapásnak, ugyanakkor annál nagyobb akarattal is. Persze a motivációval a túloldalon sem volt gond, hiszen van Gerwen már az összes többi nagy tornát megnyerte, csak a Bajnokok Ligája-trófea hiányzott még neki a kollekciójából.

Rendesen be is kezdtek a fiúk, MvG egy 11 nyilassal nyitott, amire Wright egy 156-os kiszállóval válaszolt. Ezt követően van Gerwen is odarittyentett egy 150 feletti kimenőt, de ellenfele szépen tartotta vele a lépést, és végül a hetedik játékban meg is törte őt egy négykörös leg kíséretében. Hamarosan Wright már a negyedik játékát nyerte sorozatban, amikor két dupla 20-al szállt ki 100 pontról, és ezzel 6-3-ra lépett el. A dupla brékelőny nem tartott sokáig a skótnak, de a nagyjából kétleges előnyt tovább tudta vinni. Van Gerwennek ugyan adódtak sanszai a teljes felzárkózáshoz, de nem tudott élni velük.

Sőt, miután "Mighty Mike" 7-9-es állásnál nem tudta nagy bravúrral megoldani 142 kiszállót (csak a dupla 11-et hibázta el), Wright egy játékra került a hőn áhított trófeától. Ráadásul ő kezdhette a következő leget, és ez főleg amiatt jött jól, mert van Gerwen még egy fokkal emelt amúgy se rossz játéka színvonalán. Ezt az előnyt kihasználva "Snakebite" szépen lekerekített 24 pontra, mellyel biztos három nyilat adott magának a végső győzelemre.

Ekkor viszont jött a sajnos már szokásosnak mondható "Wright-szindróma", hiszen a dupla 12-be egyik alkalommal sem talált bele a világranglista hetedikje. MvG köszönte szépen a lehetőséget, és meccsben maradt. Wrightnak ugyan lett volna ideje talpra állni, hiszen még mindig volt kétleges előnye, de nem tudta túltenni magát a kihagyott lehetőségeken.

A végjáték kísértetiesen hasonlított a 2017-es Premier League döntőjére, csak ott Wright hat darab meccsnyilat hagyott kihasználatlanul. Ahogy akkor, most is Michael van Gerwen örülhetett a végén, aki 10-7-es hátrányból megfordította a finálét, és ezzel pályafutása első BL-győzelmének örülhetett, megszerezve az utolsó hiányzó major-trófeát. A 30 esztendős holland lett az első dartsjátékos, aki a PDC összes televíziós premier versenyét megnyerte (Phil Taylornak a World Series of Darts nagydöntőjét nem sikerült megnyernie)! A sikerét megspékeli az is, hogy a mostani versenyen mind az öt meccsét 100 feletti körátlaggal fejezte be.

"Hihetetlen! Ez a verseny is rajta volt a bakancslistámon, így fontos volt számomra, hogy megnyerjem. Fenomenális hétvége volt ez, nagyon magas szintű játékkal párosítva" - kezdte győzelmi nyilatkozatát a világelső, aki a nagy színvonalat nemcsak magára, hanem ellenfeleire is értette, hiszen például Price kiváló játékának köszönhetően már a döntő is veszélyben volt számára.

"Peter végig nyomás alatt tartott, ez pedig kicsit nehézzé tette a döntőt. Jó pár dupla hiányzott mindkét oldalon, s talán nem is kellett volna ebbe a helyzetbe kerülnöm, de Peter meccsnyilakat rontott, én pedig ki tudtam használni a kedvező alkalmat" - világított rá a mérkőzés kulcsmomentumára MvG, amit aztán bővebben is kifejtett. - "Amikor Peternek három tiszta nyila volt a dupla 12-re, akkor azt hittem, vége lesz a meccsnek. Ám amikor az utolsó előtt felém fordult, láttam rajta az idegességet, én pedig beindultam. A Premier League döntőjében [a 2017-es sorozatban - a szerk.] is döntő helyzetben hibázott, s most is ugyanez történt. Látni rajta az aggodalmat és az idegességet a meccsnyilak eldobása előtt, ez pedig imponáló dolog számomra. Ettől függetlenül viszont Peter fantasztikus versenyző és biztos vagyok abban, hogy még sok döntőt fogunk játszani egymás ellen."

Bár van Gerwennek minden bizonnyal igaza van abban, hogy jó pár fináléban összekerül még Peter Wrighttal, a korábbi vb-döntős ellenfél nem biztos, hogy annyira örülni fog ennek. Hihetetlen, hogy a kilenc major-döntőjéből egyet sem nyert meg a holland ellen, világelsőség ide, dominancia oda! Mennyivel szebben nézne ki az eredménysora, ha azokból a meccsekből csupán néhányat sikerrel vívott volna meg. Így viszont továbbra is az az egy darab UK Open-cím árválkodik a neve mellett, aminél a tehetsége jóval többre predesztinálná a már 50. életévében járó skót kiválóságot.

"Michael ezt most megnyerte, de vissza fogok vágni. Ez most ennyi volt, lépünk egyet előre és innentől már a jövő hétvégi European Championshipre koncentrálok" - fogta rövidre Wright, akinek szűkszavúságát érthetően nagy csalódottsága okozta.

Mi is lépjünk tovább, hiszen bár rövidsége ellenére sok emlékezetes pillanatot hozott az idei Bajnokok Ligája, a héten már itt az újabb komolyabb presztízsű torna, az Európa-bajnokság, melyet október 24. és 27. között rendeznek meg a németországi Göttingenben.

Hozzászólások