Darts - Véget ért a női csodamenetelés, ahogy több világbajnok szereplése is a darts-vb-n
Véget ért a női csodamenetelés, ahogy több világbajnok szereplése is a darts-vb-n
Fotó: Facebook/PDC

Véget ért a női csodamenetelés, ahogy több világbajnok szereplése is a darts-vb-n

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/12/28 16:36

Fallon Sherrock harmadik meccsén már nem járt sikerrel az idei PDC darts-világbajnokságon, de így is a torna legnagyobb sztorija lett az övé, pedig a végjáték még csak most következik az Alexandra Palace-ban. Az utolsó napok küzdelmeiben Gary Anderson sem fog részt venni, aki a torna egyik sötét lovától kapott ki.

A már megszokott háromnapos karácsonyi szünet után december 27-én folytatódott a 27. PDC-vb programja, amelyen lejátszották a még hátralévő harmadik fordulós meccseket, este pedig már a legjobb 16 összecsapásai is elkezdődtek. A papírformának megfelelően továbbjutott a világelső és címvédő Michael van Gerwen, és az ő legnagyobb kihívója, Gerwyn Price is. Ugyanakkor kiesett a verseny ötödik és hatodik kiemeltje, ahogy a várakozásokat abszolút felülmúló női játékostól is el kellett köszönnünk.

Kiváló meccsel búcsúzott az Ally Pally Csodanője

Ki gondolta volna a torna előtt, hogy a karácsonyi pihenő után látunk még női játékost színpadra lépni az idei világbajnokságon? Még minden bizonnyal maga Fallon Sherrock sem táplált komoly reményeket azzal kapcsolatban, hogy a 96 indulóból esélye nyílik a legjobb 16 közé jutásra. Márpedig azután, hogy első női játékosként győzött le férfi ellenfelet a PDC vb-n, egy kiemelt is az áldozatává vált, méghozzá a 11. helyen rangsorolt, korábbi Bajnokok Ligája-győztes Mensur Suljovic személyében.

Egy kis visszaidéző ízelítő abból a meccsből:

Innentől kezdve nem lehetett nem komolyan számolni azzal, hogy a harmadik körös ellenfél, Chris Dobey is "elődei" sorsára juthat. Pedig a 29 esztendős angol remek formában várta a péntek délutáni összecsapást, de biztosra így sem mehetett. Immár harmadik hazai játékosként kapta meg a pfujolást az Ally Pally közönségétől annak folytán, hogy egy hölggyel mérkőzött meg.

Dobey látszólag jól viselte az ellenszurkolást, legalábbis ami a testbeszédét illeti, a játékában viszont akadt egy gyenge pont: a kiszállózás. A tömegdobása már a meccs elejétől kezdve nagyon magas szintet képviselt, viszont azzal, hogy számtalan lehetőséget kihagyott a duplákra, kétszer is hátrányba került a szetteket illetően. Ez persze nagyban köszönhető volt Sherrock újabb fantasztikus teljesítményének, aki honfitársával ellentétben egyszerűen nem tudott hibázni kiszállóra, ahogy tette azt az előző meccsén is. Mintha nem érzett volna semmiféle nyomást, úgy dobott be egy 104, majd egy 142-es kimenőt, miközben már öt darab 180-at is elsüllyesztett a táblában, így vezetett 2-1-re.

Dobey hiába dobott majdnem 110-es körátlagot a harmadik szettben, egyszerűen muszáj volt javítania a rendkívül gyenge kiszállózásán (addig 25-ből csak öt sikeres dupla), ha nem akart lemondani egy ígéretes szereplésről az idei vb-n. Meg is rázta magát a következő szünet előtt, és 3-0-ával egyenlített. Érdekes volt, hogy az első négy játszma egyikét sem az vitte, aki kezdte azt. Ennek az ötödik szettben lett vége, amelyet pedig szintén egy brékkel indított Sherrock, ráadásul a harmadik 100+-os kiszálló képében (124), Dobey viszont egyből visszavette a kezdését, ami fordulópontnak bizonyult.

A 25 éves angol kisasszony egyre jobban elbizonytalanodott ellenfele egyre jobb játékától, és ez végül azt eredményezte, hogy zsinórban hat leget nyerve Chris Dobey lett az, aki megállította a csodaszámba menő női menetelést a 2020-as világbajnokságon. Fallon Sherrocknak egyszerűen nem volt válasza arra a játékra az utolsó két szettben, ami a túloldalról jött, de ez egyáltalán nem az ő gyengeségére vall, ugyanis Dobey eme produkciójára az egész mezőnyből nem sok mindenkinek lett volna ellenszere.

A 22. helyen kiemelt játékos 101-es átlaga mellett 11 darab maximumot dobott, amihez Sherrock is hozzájárult nem kevesebb, mint nyolccal, és ez így már önmagában egy elég színvonalas és szórakoztató meccsre vall. Fallon az egész tornán rendkívül kiegyensúlyozott volt, mindhárom mérkőzésén hozta azt a 90-91-es körátlagot, ami még a férfi dartsosok szintjén is jónak számít, a hölgyeknél pedig nagyon is kiemelkedő. Amit azonban igazán megirigyelhetnek tőle még a világklasszisok is, az a kiszállózás, amiben még az igazán kiélezett szituációkban sem remegett meg.

"Chris a végére nagyon begyújtotta a rakétákat, én pedig nem tudtam vele tartani a lépést." - igazolta a korábbi állítást Sherrock, aki Dobey-val együtt nyilatkozott a színpadon. Természetesen az Ally Pallyben megtett csodás utazásának élményeiről sem felejtett el beszélni, ahogy a jövőbeni nagy terveiről sem. - "Szerettem minden percét ennek az élménynek. A közönség ismét hihetetlen volt, imádtam azt a támogatást, amit kaptam tőlük. Nekem nem volt lehetőségem ezt eddig megtapasztalni, de bízom abban, hogy a jövőben még összefutunk. Remélem, hogy tovább folytatódik ez a kaland: januárban irány a Q-School, ahol talán tudok szerezni egy Tour-kártyát, júniusban pedig a cél New York és a World Series, amit már nagyon várok."

Bizony, Fallon Sherrock a sportág legjobbjaival mérheti össze tudását a nyáron, miután meghívást kapott a sorozat amerikai állomására. Ha pedig tovább tudja vinni az Ally Pallyben megszerzett lendületét, nemcsak első női világbajnoki címét szerezheti meg, hanem a PDC teljes jogú tagja lehet, amivel akár alanyi jogon is kiharcolhatja a következő évi vb-szereplést. Ezzel pedig újabb mérföldkövet rakna le a női dartssport történelmében. Mi pedig bízunk abban, hogy az örökre velünk maradó tündérmese csak átmenetileg ért véget, sőt, csak most veszi kezdetét.

Sherrock nagy.jpg Fotó: Facebook/Fallon Sherrock

Rangadók - a papíron esélytelenebb győzelmével

Már önmagában az előző meccsel megszereztük volna a napi szükséges élményadagot, de a vb 12. játéknapja finoman szólva sem szerénykedett az izgalmas összecsapásokban. Még Sherrockék mérkőzése előtt láthattunk egy olyan derbit, amit már a sorsolás elkészültekor az egyik legjobban vártunk. Daryl Gurney hiába volt hatodik kiemeltje az idei tornának, már a legjobb 32 között belefutott egy háromszoros világbajnokba Glen Durrant személyében.

Az 50. életévében járó angol az elmúlt három évben szerzett elsőséget a másik szervezet, a BDO égisze alatt, és mivel csak idén csatlakozott a PDC-hez, nem tudott komoly kiemelést kapni a két évet felölelő világranglistán. Már az is kiváló teljesítmény volt tőle, hogy egyáltalán ott volt a 32 rangsorolt között, melyhez vezetett három darab elődöntő a nagy tornákon, ráadásul a nyár csúcseseményének számító World Matchplayen a sportág uralkodóját, egyben háromszoros világbajnok-társát, Michael van Gerwent is legyőzte drámai küzdelem végén.

Durrant gyorsan alkalmazkodott a PDC légköréhez, amit pont az tükröz hűen, hogy a színpadi meccseken van igazán elemében. Mentálisan rendkívül erős játékos, aki kiválóan bele tud mászni ellenfelei fejébe. Ezt lehetett érezni ezen a meccsen is, Gurney ugyanis számtalan lehetősége ellenére nem tudta a maga javára fordítani a találkozót. Az északír pedig nem játszott rosszul, de az igazán fontos pillanatokban ellenfele akarata érvényesült. Az utolsó két szett egyaránt döntő legig ment el, és mindkétszer Durrant villantott egy komolyat. Először egy nagyon jókor dobott 180-nak köszönhetően került újra előnybe, majd egy 109-es kiszállóval kerülte el a döntő játszmát, amit követően egy 13 nyilassal zárta le ezt a rendkívül kiélezett mérkőzést.

A feszültség végig tapintható volt, ahogy az egy rangadón szokott lenni, és emiatt nagyon hullámzó is volt a meccs. Ettől függetlenül nem lehetett panasz a színvonalra, összesen 11 darab maximum született (igaz, Dobey egyedül dobott ennyit) 97 és 98-os körátlagokkal megspékelve, miközben mindkét játékos 40% fölött kiszállózott.

Durrantre a következő körben sem vár könnyű feladat, hiszen a már említett Dobey-t kellene legyőznie ahhoz, hogy tovább dédelgesse nagy álmát, hogy az idei vb-n visszavonult Raymond van Barneveld után a második olyan játékos legyen, aki a BDO-ból áttérve rögtön első indulása alkalmával megnyeri a PDC-világbajnokságot.

Ráadásul ő lehetne az első dartsos, aki egyszerre birtokolja mindkét szervezet vb-címét (igaz, csak egy rövid ideig).

Glen Durrant még a harmadik BDO világbajnoki trófeájávalGlen Durrant még a harmadik BDO világbajnoki trófeájával Fotó: Facebook/Glen Durrant

Nemcsak Dobey mutatta meg az utóbbi időben, hogy vigyázni kell a fiatal trónkövetelőkkel, hanem Nathan Aspinall is, aki karrierje eddigi legnagyobb győzelmére készült az ötödik helyen kiemelt Gary Anderson ellen. A kétszeres világbajnok az év eleji hátsérüléséből visszatérve nem mutatott sokáig jó formát, azonban legerősebb helyszínén újra erőre kapott, és előbb magabiztosan győzte le a történelmi első dupla beszállós kilencnyilast dobó Brendan Dolan-t, majd 3-1-es hátrányból fordított az ezen a tornán valósággal "180-gyárként üzemelő" Ryan Searle ellen.

A legnagyobb kihívás viszont egyértelműen a legjobb 16 között várta a "Repülő Skótot", hiszen az idei UK Open győztesén és a tavalyi vb elődöntősén kellett volna átverekednie magát ahhoz, hogy sorozatban hatodik alkalommal is negyeddöntőt játszhasson az Alexandra Palace színpadán.

Ugyanakkor tudjuk, hogy Gary szereti a kihívásokat, ennek megfelelően ezen a meccsen is nagyon koncentráltan kezdett, és közel 110-es átlaggal került szettelőnybe. Ugyanakkor már ekkor látszódott, hogy hadilábon áll a kiszállókkal, és ez különösen a következő játszma végén került neki sokba, amikor több dupla-lehetőséget is elpuskázott a 2-0-ás vezetéshez. Aspinall ettől olyannyira erőre kapott, hogy a folytatásban szinte minden legben odapörkölt egy 180-al, így pedig 2-1-es előnybe került.

Majdnem az összes szettben eljutottak a felek a döntő játékig, miközben oda-vissza röpködtek a brékek. A végjátékot meglepő módon a jóval rutinosabb Anderson bírta kevésbé, így 4-2-es vereségével egy újabb nagy név vett búcsút a további küzdelmektől, miközben Aspinall egymás után másodszor jutott a legjobb nyolc közé a világbajnokságon.

Nathan AspinallNathan Aspinall Fotó: Facebook/PDC

A 28 éves angol tehetség ugyan az őszi nagy versenyek folyamán nem mutatott sokat magából, így is az egyik titkos esélyesnek tartották már a torna kezdetén a végső győzelemre. Ne felejtsük el, tavaly még nem kiemeltként jutott a legjobb négy közé, most pedig már a 12. helyen lett rangsorolva.

"Számomra Gary Andersonnak, a sportág egyik legendájának legyőzése a világbajnokságon most egyenlő a mindennel." - mondta önfeledten. - "Leírhatatlan érzés ez, hiszen ilyen pillanatok miatt játszod ezt a sportot. Tavaly volt egy nagyon jó tornám itt, aztán egy eléggé erős 2019, de az elmúlt pár hónapban kissé visszaestem, így nagyon örülök neki, hogy most újra a régi énem volt a színpadon. Nagyon komoly nyomás van rajtam, amióta megérkeztem a világbajnokságra. Sokan támogatnak engem olyanok, akik azt szeretnék, hogy megnyerjem ezt a tornát, ez a bizalom pedig nagyon sok erőt ad nekem."

Aspinall láthatóan rendkívül elszánt, és bár ez még csak a második szereplése az Ally Pallyben, nagyon úgy fest, a játéka és a feje is készen áll arra, hogy elhódítsa már idén a Sid Waddell-trófeát. Ami az ő negyeddöntős ellenfelét illeti, az vagy a hozzá hasonlóan fiatal Dimitri Van den Bergh, vagy egy újabb kétszeres világbajnok, Adrian Lewis lesz.

A két topfavorit hengerelt

Michael van Gerwen és Gerwyn Price útja eddig eléggé hasonlóan alakul az idei vb-n. Mindketten nehéz első meccsen voltak túl, különösen Price, aki a kiesés széléről táncolt vissza, és akár egy sokadik korai búcsúval "ajándékozhatta" volna meg magát karácsonyra, amennyiben ír ellenfele, William O'Connor nem számolja el magát döntő szituációban. De nem így lett, és ettől a walesi láthatóan erőre kapott péntek este John Henderson ellen. Pedig a dülöngélő dobásáról ismert skót akár még veszélyes is lehetett volna rá, de ő ellentmondást nem tűrően dartsozott, és több mint 104-es átlaggal, szettveszteség nélkül masírozott be a legjobb 16 közé. Persze a 4-0-ás eredményhez az is kellett, hogy Hendo egészen tragikusan kiszállózzon (16,67%), így hiába volt Price-hoz hasonlóan kiváló 112 feletti az első kilenc nyilas átlaga, esélyt sem adott magának, hogy megszorongassa a világranglista harmadikját.

Stephen Bunting még az esélyét sem érezhette egy szoros meccsnek Van Gerwen ellen. Az már a meccs előtt biztos volt, hogy búcsúzni fog egy újabb világbajnok a tornától, sajnos az is gyorsan eldőlt, hogy melyik. Pedig ha Bunting elemében van, bárkire veszélyes lehet, de 2014 BDO-világbajnoka ezen az estén csak árnyéka volt önmagának.

Eközben MvG továbbvitte lendületét, amit hozott a fél óráig sem tartó (!) Ricky Evans elleni villámmeccsből, és az újabb 4-0-ás győzelme mellett ezúttal már a 100 feletti átlag is megvolt neki egy 104,09 formájában. A világelső ezzel ott van Aspinallhoz hasonlóan a legjobb nyolc között, ahol papíron nem vár rá nehéz találkozó, ugyanakkor a litván Darius Labanauskas-t nem szabad lebecsülni.

Időközben a szombati nap délutáni programja már javában zajlik, este pedig újabb nyolcaddöntős csemegék várják a dartskedvelőket. A korábbi vb-döntős Peter Wright nagyon komoly teszt elé néz az idei torna eddigi legnagyobb átlagát produkáló Jeffrey de Zwaan ellen (a fiatal holland 106 feletti átlaggal ejtette ki Dave Chisnall-t), Durrant is nagyon megizzadhat Dobey ellen, Price pedig azzal a Simon Whitlockkal találkozik, aki egy rendkívül fordulatos meccsen győzte le egy nappal korábban Mervyn Kinget.


A szombati játéknap eredményei (frissített):

Délután:

(25.) Steve Beaton (angol) - Darius Labanauskas (litván)  2:4 (legjobb 16)

Kim Huybrechts (belga) - Luke Humphries (angol)  1:4 (legjobb 16)

(13.) Adrian Lewis (angol) - (29.) Dimitri Van den Bergh (belga)  3:4 (legjobb 16)


A pénteki játéknap eredményei:

Délután:

(14.) Simon Whitlock (ausztrál) - (19.) Mervyn King (angol)  4:1 (harmadik forduló)

(6.) Daryl Gurney (északír) - (27.) Glen Durrant (angol)  2:4 (harmadik forduló)

(22.) Chris Dobey (angol) - Fallon Sherrock (angol)  4:2 (harmadik forduló)

Este:

(3.) Gerwyn Price (walesi) - (30.) John Henderson (skót)  4:0 (harmadik forduló)

(5.) Gary Anderson (skót) - (12.) Nathan Aspinall (angol)  2:4 (legjobb 16)

(1.) Michael van Gerwen (holland) - (17.) Stephen Bunting (angol)  4:0 (legjobb 16)

Hozzászólások