Darts - Van Gerwen már ötödszörre lett a darts Premier League bajnoka
Van Gerwen már ötödszörre lett a darts Premier League bajnoka
Fotó: Facebook/PDC

Van Gerwen már ötödszörre lett a darts Premier League bajnoka

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/05/24 14:12

16 fordulót és közel három és fél hónapot követően csütörtök este elérkezett az idei darts Premier League nagydöntője. A londoni O2 Arénában ezúttal is a négy legjobb játékos küzdhetett meg a trófeáért, melyet ezúttal is Michael van Gerwen szerzett meg. A világelső holland 2016 óta letaszíthatatlan a PL trónjáról.

Már eleve az elődöntők érdekesnek ígérkeztek. Daryl Gurney többek közt annak köszönhette élete első Premier League-rájátszását, hogy mindkét meccsükön legyőzte az alapszakaszt sorozatban hetedszer (!) behúzó Michael van Gerwent, és így épp egymást kapták az első londoni mérkőzésen. Ugyanakkor izgalmasnak ígérkezett a két angol, Rob Cross és James Wade csatája is, akik a múlt héten is összecsaptak Wade győzelmével a végén, mely eredmény akkor megfosztotta ellenfelét, hogy a tabella élén zárjon.

1. elődöntő

Na, de akkor előbb kezdjük Van Gerwen és Gurney meccsével. Bár a holland érdekes módon az elmúlt négy meccséből hármat is elveszített az északírrel szemben, jó ómen lehetett számára, hogy még sosem vesztett elődöntőt a PL-ben, pedig 2013-as debütálása óta mindig eljutott a playoff-ba (ráadásul mindig az első helyen).

Ugyanakkor Gurney-t sem kellett félteni, aki a mérkőzés előtti nyilatkozatában is elmondta, hogy sokszor nyomás alatt játszik a legjobban, és hogy amikor a legjobbak ellen játszik, az egy új szintre emeli a játékát. Nos, Van Gerwen jelenleg egyértelműen a világ legjobb dartsosa, és Gurney jól is tartotta a lépést MvG-vel. Ugyan az első néhány leget követően egy jó 10 pontos különbség volt a két játékos átlaga között, Gurney nagyon koncentrált volt a saját kezdéseinél, így a 108-as körátlagot produkáló ellenfele nem tudott meglépni.

Sőt, "SuperChin" hagyta ki az első komolyabb lehetőséget a brékre, és amit teniszben viszonylag gyakran látunk, azt dartsban annál ritkábban, miszerint 5-5-ig mindenki hozta a saját játékát. A szünetet követően aztán Gurney megbüntette Van Gerwen rossz kezdését, és először szerezte meg a vezetést.

Azonban a küzdelmesen megszerzett brékelőnyét egyből el is adta, és innentől kezdve belekerült egy olyan hullámvölgybe, ahonnan egy 10 nyert legig tartó meccsen már nincs visszaút. Az összecsapás tulajdonképpen ott dőlt el végleg, amikor Gurney hat nyílból sem tudta megoldani a kiszállót, így 6-8-as, majd zsinórban negyedik játékát elbukva 6-9-es hátrányba került.

Van Gerwennek ezúttal nem volt kimagasló játékra szüksége, hogy bejusson újra a Premier League döntőjébe, amit 10-7-es győzelemmel és egy 96-os körátlaggal tett meg. Hiába dobott öt darab 180-at is Daryl Gurney, a pocsék kiszállózásával (21 dupla-kísérletének csupán egyharmadát értékesítette) nem adott magának esélyt, hogy megküzdjön pályafutása első PL-győzelméért. Persze a világranglista negyedikje összességében így is büszke lehet az idei tornán mutatott teljesítményére.

2. elődöntő

Rob Cross és James Wade 6-6-os egymás elleni mérleggel várhatták saját mérkőzésüket, ráadásul az alapszakaszban lejátszott két találkozójuk is 1-1-et hozott a győzelmek tekintetében. Wade hat év után jutott el ismét a verseny ezen fázisáig, míg Cross tavaly is itt volt a rájátszásban, viszont előbbi játékos korábban három finálét is játszhatott (ráadásul egymás után), amiből a tíz évvel ezelőttit meg is nyerte.

Most Wade egyedüliként kvalifikálta magát a négyes döntőbe azok közül, akik nem tartoznak a világranglista első négy helyezettje közé (ő jelenleg a kilencedik helyen áll), azonban ez mit sem csökkentette az esélyeit, mi több, ő jutott el a legkiegyensúlyozottabb játékkal a playoff-ba.

Azonban a balkezes angol talán épp az O2 Arénába hozta el a legrosszabb formáját. Pedig ő brékelte először Crosst, és az idei nagydöntő első négykörös legével (pontosan egy 12 nyilassal) erősítette meg előnyét. Ezt követően viszont mintha be lett volna oltva a triplák ellen, az egyik játékban szám szerint 11 nyilat dobott el egymás után a triplaszektor eltalálása nélkül. Nem véletlen, hogy Cross egy 112-es kiszállóval már 5-3-ra vezetett (zsinórban négy leget behúzva). Nem lehet azt mondani, hogy 2018 világbajnoka remekelt volna a kiszállók tekintetében, de Wade nála is bizonytalanabb volt, így hiába vettel el "The Machine" újra ellenfele kezdését, 6-4-gyel mehettek el szünetelni.

Mint az gyorsan kiderült, a meccs második felvonása már nem tartogatott sok izgalmat, miután Cross rögtön egy újabb 100 feletti kiszállóval három legre növelte az előnyét, és Wade tulajdonképpen innentől kezdve nem küzdött tovább. Azért egyszer még megvillantotta kivételes képességeit egy dupla19, dupla20-as kombinációval, de ez már csak formalitás volt az eredményt tekintve, ami végül 10-5 lett Cross javára.

A döntő

Bár "Voltage" kiengedett az elődöntője végén (érthető módon), a 100 feletti átlag, az öt darab 180 és a három darab 100 feletti kiszálló így is bizakodásra adhatott okot neki a Van Gerwen elleni döntő előtt. Szüksége is volt minél több pozitív töltetre holland riválisával szemben, aki ellen 3-15-ös mérleggel rendelkezett a mérkőzés előtt, és az a bizonyos drámai vb-elődöntőben aratott óriási győzelme is nagyon távolinak tűnik már.

A két klasszis egyébként már a hatodik fináléjában csaphatott össze, viszont azt is fontos megjegyezni, hogy ilyen presztízsű versenyen még nem döntöttek egymás közt a trófea sorsáról. Idei két Premier League-találkozójuk nagyon simán lett Van Gerwené, és MvG mindkét győzelmében az volt a kulcs, hogy már az elején meg tudta törni Crosst.

És a forgatókönyv most is úgy tűnt, hasonlóan alakul, miután a világelső 5-1-re lépett el. Cross egyszerűen nem találta a ritmust, sem a tömeget, sem a duplákat nem dobta jól. A hetedik legig kellett várni az angol első 180-ára (pedig a négy bejutó játékos közül ő dobta a legtöbbet az alapszakaszban), viszont a gát a következő játékban szakadt át Robnál egy újabb maximummal, melynek következtében egy 12 nyilassal 5-3-ra jött fel.

Cross szó szerint belehergelte magát a meccsbe a közönséggel egyetemben, melynek hangját addig alig lehetett hallani az este során, ekkor viszont a 20 ezres tömeg hatalmas hangorkánt csapva hazai játékosa nevét kezdte skandálni. Az is szép és különleges ebben a sportágban, hogy sokszor egy játékosnál csak egy-két jó kör vagy dobás szükségeltetik ahhoz, hogy átforduljon nála valami, és akár tetemes hátrányát néhány perccel később már le is dolgozza.

Cross most jó úton járt afelé, hogy négy leges hátrányát követően pillanatok alatt egyenlítsen. Azonban ekkor jött el a mérkőzés döntő momentuma, ugyanis a tavalyi világbajnok három nyilat is elhibázott kiszállóra, így MvG egy bréket megőrzött a szünetig.

Annak ellenére, hogy Crossnak milyen fájdalmasak lehettek az elrontott duplái, nem kedvezett neki az ötperces pihenő, hiszen lendületben volt. Ezt bizonyította a folytatás is, ugyanis újra elbukta a saját kezdését, majd Van Gerwen úgy állította vissza ismét a négy leges különbséget (8-4), hogy hat nyíl után még a kilencnyilasra is volt esélye (amire mi, magyar dartskedvelők már régóta ácsingózunk).

Cross ugyan továbbra sem adta fel, de MvG nagyon magabiztos volt, és ellenfele egy újabb hibáját (szektortévesztés kiszálló környékén) kihasználva már 10-5-re vezetett, és kezdhetett pályafutása ötödik Premier League-győzelméért. Ezt végül egy gyönyörű 130-as kiszálló keretében abszolválta is, így 2016 óta továbbra sem lehet tőle elhappolni ezt a trófeát, ráadásul ebből a négy alkalomból háromszor is sima döntővel lett az övé a hőn áhított siker.

"A Premier League-győzelem érzése mindig sokat jelent számomra." - kezdte a győzelmétől ezúttal kicsit el is érzékenyülő Van Gerwen, akinek honfitársa, a saját sportágában szintén nagy hírnévre szert tett Robin van Persie is a helyszínen szurkolt. - "Csodálatos verseny volt, s bár néha sikerült nehézzé tennem magamnak, végül csak megnyertem, és most ez minden, ami számít. Nagyon nehéz volt, mert hétről hétre teljesíteni kellett, minden héten utaztam, és fel kellett készülnöm a következő körre. Az elmúlt néhány hónap nehéz volt, de ennek a címnek a megszerzése mindent megér. Rob egy úriember, igazi topjátékos, aki végig nyomást gyakorolt rám. Egész évben üldöz engem, s ugyan most nem tudott elkapni, de a jövőben komolyan számolnom kell majd vele."

Természetesen nem győzte dicsérni ellenfelét Rob Cross sem, aki az ezüstérem ellenére boldogan tekinthet vissza az idei PL-re, hiszen az itteni menetelése rángatta ki abból a több mint egy évig tartó hullámvölgyből, amibe a meglepetésre megszerzett világbajnoki címe után került.

"Ragyogó volt ez az év számomra, szerettem minden héten játszani csodálatos közönségek előtt. A döntőben sem játszottam rosszul, de még mindig úgy gondolom, hogy jobban is megy, és sokkal több van még bennem. Michael fenomenális játékos, és megérdemli ezt a címet, de egy nap én is megszerzem majd." - fogadkozott a világranglista másodikja, aki azért szintén 100 feletti körátlaggal zárt ellenfele 103-ja mellett. - "Komoly adrenalinlöketet kaptam azzal, amikor 5-4-re feljöttem. Megpróbáltam a magam javára fordítani a meccset, ám ezúttal nem jöttek a fontos duplák. Az év hátralevő részében tovább fogok dolgozni, mert hiszem, hogy van bennem jópár tornagyőzelem."

Crossnak a most elveszített döntője azt jelenti, hogy továbbra is a vb az egyetlen major-torna, amit meg tudott nyerni, de ha ilyen formában folytatja az év hátralévő részét, akkor tényleg kiveheti a részét egy-két komolyabb sikerből 2019-ben. Persze könnyen lehet, hogy Michael van Gerwen még sokszor állja az útját idén is, és tudjuk, hogy ahol a 30 esztendős holland elindul, ott csakis a győzelem számára az elfogadható eredmény.

Van_Gerwen.jpg Fotó: PDC Facebook

Különleges és emlékezetes volt

A 2019-es Premier League számtalan tekintetben kitűnt az eddigi 15 kiírás közül. Először is Gary Anderson sérülése miatt (aki nagyon hiányzott a mostani mezőnyből) csak kilenc állandó tagja volt az idei sorozatnak, viszont a minden fordulóra beugró egy-egy helyi kiválóság igencsak színessé tette a torna első szakaszát, melynek végén szomorú és végső búcsút vett saját közönsége előtt a legenda Raymond van Barneveld a PL-től. Az ötszörös világbajnok holland csupán a 2005-ös alapítóévben nem volt tagja az elitcsapatnak, és mostani kiesését követően néhány óráig úgy tűnt, amelyik versenyen elindult az ő PDC-pályafutása, ott is ér véget (erről a történésről  itt, majd  itt olvashattok).

A torna második fázisa talán a valaha volt legöldöklőbb küzdelmet hozta a rájátszásért, mely során az első hat játékost szinte végig csak négy-öt pont választotta el egymástól. Az így felgyülemlett feszültség nem egyszer nem kis incidensekhez vezetett (az egyiket ennek a cikknek a végén, a másikat  ennek a cikknek a végén nézhetitek meg), viszont szerencsére nemcsak ezekkel, hanem a játék színvonalával is jeleskedtek az említett delikvensek, ami talán soha nem látott szintet hozott a Premier League-ben.

Az utolsó pillanatokban dőlt el, ki foglalja el a nagydöntő még kiadó helyeit, és hogy ki nyeri az alapszakaszt. Utóbbit végül Michael van Gerwen rég nem látott szoros csatában hajtotta végre Rob Cross előtt, hogy aztán a playoff döntőjében simán legyőzve őt szerezze meg karrierje ötödik PL-elsőségét, és ezzel a 250 ezer angol fontot.

Azzal, hogy MvG sorozatban negyedik címét zsebelte be az O2 Arénában, utolérte e tekintetben a legenda Phil Taylort, és már az összes győzelem tekintetében is csak egy siker választja el a 16-szoros világbajnoktól.

A Premier League sok szempontból a legnagyobb kihívást jelentő torna, és talán pont Van Gerwen itteni dominanciája a legjobb példa arra, miért tartják őt jelenleg a dartssport egyértelmű egyeduralkodójának.

Hozzászólások