Darts - Van Gerwen kiütéssel verte Andersont és megküzdhet harmadik vb-trófeájáért
Van Gerwen kiütéssel verte Andersont és megküzdhet harmadik vb-trófeájáért
Fotó: Europress/AFP

Van Gerwen kiütéssel verte Andersont és megküzdhet harmadik vb-trófeájáért

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2018/12/31 15:39

Előrehozott döntőre készülhettünk vasárnap a 26. PDC darts-világbajnokságon, ugyanis a legjobb négy között csapott össze egymással Michael van Gerwen és Gary Anderson. A nagy küzdelem végül elmaradt, ugyanis a holland ellentmondást nem tűrő játékkal rukkolt elő, amire a skótnak most nem volt válasza, így előbbi sima 6-1-es győzelmet aratott. A másik elődöntőben a tizedik helyen kiemelt Michael Smith nyerte az angol házi csatát, miután 6-3-mal verte a meglepetésember Nathan Aspinallt.

Miután november végén elkészült a 2019-es vb sorsolása, a darts kedvelői már kicsit szomorkodhattak amiatt, hogy a világelső Michael van Gerwen és a holland legnagyobb kihívójának tartott Gary Anderson biztosan nem játszhatja egymással a döntőt, hiszen mindketten a felső ágra kerültek. Hiába volt a legjobb éve a 2018-as a skótnak, mivel kevés versenyen indult, csak a negyedik helyen lett kiemelve a tornán Rob Cross és Peter Wright mögött. Időközben a regnáló világbajnok és a 2014-es vb-finalista is a vártnál korábban búcsúzott, így még inkább az az érzésünk lehetett, hogy ha Van Gerwen és Anderson egyaránt bejutnak a legjobb négy közé, kettejük összecsapásának győztese nyeri az idei világbajnokságot is.

Végül MVG és a ,,Repülő Skót" is sikeresen eljutott az elődöntőig annak ellenére, hogy egyikőjük útja sem volt épp könnyű. Van Gerwen a legjobb 16 között egy újra kiváló formába kerülő világbajnokot, Adrian Lewist kapott, míg Andersont két feltörekvő fiatal, Jermaine Wattimena és Chris Dobey izzasztott meg olyannyira, hogy mindkét meccsen csak egy játékra (előbbin csak egy nyílra) volt a kieséstől.

Vasárnap este a darts utóbbi éveinek két legnagyobb alakja találkozott egymással, hiszen a legutóbbi öt világbajnokságból négyet ők nyertek meg. Ráadásul amikor összekerültek egymással a londoni Alexandra Palace színpadán, a győztest az adott év világbajnokává koronázták. Van Gerwen a 2014-es vb-n a legjobb 16 között, míg 2017-ben a döntőben győzte le Andersont, aki pedig négy évvel ezelőtt épp az elődöntőben múlta felül holland riválisát. Ami az össz-, illetve idei mérlegüket illeti, magabiztosan MVG vezet (36-18, valamint 10-3), ugyanakkor a fontos meccsek tekintetében már sokkal kiegyenlítettebb a helyzet, például legutóbb Gary legyőzte Van Gerwent az igencsak nívós Grand Slam of Darts elődöntőjében. Mindketten egyébként három major-tornát nyertek 2018-ban, de míg ez Gary Andersonnál a legjobb szezont jelentette, addig Michael van Gerwennél az elmúlt esztendők leggyengébb teljesítményét, és a sportág szakértői közül többen emiatt gondolták a 48 éves skótot az idei világbajnokság legnagyobb favoritjának.

MVG.jpg Fotó: pdc.tv

Ugyan már a vb előtt is nehezen lehetett megmondani, vajon a világelső Van Gerwen vagy a világranglista-negyedik Anderson-e a nagyobb esélyes a Sid Waddell-trófeára, abban szinte biztosak lehettünk, hogy szoros meccset játszik egymással a két klasszis, hiszen a legtöbbször csak nüanszok szoktak dönteni közöttük. Azonban sajnos ezúttal a kivétel erősítette a szabályt, pedig a nyitószett még nem erről árulkodott. Már a mérkőzés elején érezni lehetett, hogy az Ally Pally közönsége egyértelműen Anderson mögé áll, és rögtön örülhettek is a helyi nézők, amikor Gary rögtön egy brékkel indított egy 127-es kiszállóval elért 12 nyilas kíséretében. Van Gerwen azonban egyből visszavette a kezdését, és bár Anderson dobott még egy négykörös leget, MVG került szettelőnybe. 

Nem nagyon lehetett gondolni, hogy a rangadó már a második játszma első játékában eldől azzal, hogy Ando biztos három nyílból sem tudta megdobni a kiszállót. Hiába történt ugyanis még nagyon a mérkőzés elején ez a megingás a skót részéről, ekkor van Gerwen elképesztően beleerősített, és nem hagyta levegőhöz jutni ellenfele játékát. Saját kezdéséből folyamatosan dobta a legalább ötkörös legeket, míg hátsó pályán tulajdonképpen akkor produkált négyköröst, amikor csak akart. Anderson egyre hitehagyottabbá vált, és azon kevés alkalomból, amikor eljutott a kiszállóig, nem tudta megdobni azt. Egyszerűen nem tudott úgy újítani, ahogy az idei vb-n oly sokszor láttuk ezt tőle (meg úgy alapból is) fontos szituációkban.

Kicsit olyan érzése volt az embernek, mint a tavalyi világbajnoki fináléban, amikor Rob Cross kényszerítette ugyanígy térdre a 16-szoros világbajnok legendát, Phil Taylort. Ott előbbi 4-1-re vezetett öt szettet követően, itt viszont már 5-0 volt Michael van Gerwen javára, aki egy játszmára volt attól, hogy a Gary Andersonnal vívott 57. mérkőzésén verje meg a legjobban a nála majdnem 20 évvel idősebb játékost. Bár nyert már többször is nullára MVG kétszeres világbajnok-társa ellen (például az idei csapat-világbajnokság döntőjében is), ekkora söprést, pláne a vb-n még nem osztott ki Gary-nek. Az első 18 legből csupán hármat nyert Anderson, aki megismételte ezt a számot a hatodik játszmában, így elkerülte a szégyent van Gerwen ellen. Pedig a holland ezt a szettet sem eresztette el, ami abból látszik, hogy két legeket is úgy nyert meg, hogy előbbiben hat, utóbbiban öt nyíl után volt még esélye a kilencnyilasra. Andónak egyébként szintén volt esélye egyfajta vigaszdíjként a tökéletes leg teljesítésére, ugyanis két szettel korábban két 180-as körrel került ő is csak három nyílra a kilencnyilastól.

Úgy tűnt, Anderson akár el is nyújthatja az elődöntőt, amikor a folytatásban újra elvette Van Gerwen kezdését. MVG eléggé kiengedett hatalmas előnyének birtokában, ugyanakkor ellenfele mintha meg lett volt átkozva a kiszállók terén, ami egyébként pályafutása során is sokáig jellemezte őt. A hetedik szettben hiába dobta jól a tömeget Anderson (többek közt három darab 180-al), 15 kísérletéből mindössze egyszer talált a duplába. Pedig van Gerwen is tíz nyilat dobott el a kiszállókra, azonban ő hármat bedobott, így 6-1-es végeredménnyel bejutott karrierje negyedik világbajnoki döntőjébe.

A 29 éves játékosnak minden esélye megvan arra, hogy újév első napján háromszoros darts-világbajnokká koronázzák, hiszen eddigi öt mérkőzésén egyaránt 100 feletti átlaggal zárt.

Anderson ellen még a meccsvégi visszaesés ellenére is Van Gerwen közel 105-ös körátlagot produkált, ahogy a kiszállózása is mindössze 50%-ra esett vissza.

,,Azt kell mondjam, nagyon jól játszottam. Gary kissé formán kívül volt, én pedig kihasználtam ezt. Az a nyomás, amit Gary-re helyeztem, megtette a hatását: nem dobott a legjobban, én pedig arra sem adtam neki esélyt, hogy duplára dobjon.” – értékelt a meccset követően ,,Mighty Mike", kiemelve, min dőlt el ez az összecsapás. Gary Anderson egyedül arra lehet csak büszke a találkozó kapcsán, hogy riválisához hasonlóan összesen 11 darab 180-at dobott.

043_dpa-pa_104568505.jpg Fotó: Europress/AFP

Smith végre vb-döntőben

Ugyan Michael van Gerwen papíron már túl van a nehezén, ami a vb-címig vezető utat illeti, egyáltalán nem biztos, hogy valóban is így lesz. Döntőbeli ellenfele ugyanis az a Michael Smith lesz, aki magasabb átlagon fejezte be elődöntős meccsét, mint a holland, és a legutóbbi három találkozóján már ő is 100 feletti teljesítményt nyújtott e tekintetben. Smith-nek ráadásul az előzetes várakozásokkal ellentétben sokkal jobban meg kellett küzdenie a fináléba kerülésért, mivel a honfitárs, Nathan Aspinall sokáig állta vele a sarat. A két angol játékost mindössze egy év (28-27), ugyanakkor 63 hely (10-73) választotta el a világranglistán még a torna előtt. Most mindketten először jutottak be a legjobb négy közé világbajnokságon, ami Aspinall esetében bombameglepetés, hiszen korábban nem jutott túl egy major-versenyen sem a legjobb 32-n. Ráadásul a vb-n is első nekifutásra jutott el idáig - többek közt a hatodik kiemelt és az idei Grand Slam of Darts győztesét, Gerwyn Price-t legyőzve – szóval mondhatjuk, hogy az Ally Pally-ben eddig veretlenül lépett színpadra a vasárnap esti első mérkőzésen.

Smith szintén erődemonstrációt tartott saját elődöntőjének kezdetén, olyannyira, hogy az első hat leget a tizedik kiemelt nyerte meg, így már 2-0-ra lépett el a szetteket tekintve. Aspinall a nyolcadik játékban adta meg magának az alaphangot egy 180-al és első leg-győzelmével. A harmadik játszmát aztán elhúzta egészen a döntő, ötödik játékig, ahol rögtön 180-al büntette Smith triplamentes körét, és végül el is vette ellenfele kezdését, amellyel 2-1-re módosította a mérkőzés állását. Aspinall ekkor már Smith-hez hasonlóan 100 felettire tornászta az átlagát, és ezzel kaptunk egy igazán élvezetes összecsapást. Mivel a harmadik és a negyedik szett között szokás szerint nem volt szünet, Aspinall tovább tudta vinni lendületét, és Smith hiába dobott 115-ös körátlagot a folytatásban, a fiatalabb angol kiegyenlített. A következő játszmában brékkel indított Aspinall, azonban Smith sem hagyta magát, és egyből visszavette a kezdését, majd újabb döntő játékban nagy nyomást alatt is kiszállt 93 pontról, így újra nála volt az előny. Ezt követően mindkét játékos nagyon figyelt a saját kezdésére, és mivel Aspinall kezdte ezt a szettet, így újra egyenlített. Egyedül a hetedik játszmában nem dobott egyikük sem 100-as átlagot, és ugyan Smith sokat pepecselt a kiszállókkal, ő vezetett 4-3-ra az újabb szünetig.

A folytatásban már Aspinall-nak sem volt ellenszere Smith játékára, aki az űrdartsot tekintve is a legmagasabb fokozatra kapcsolt, és 118-as (!) szettbéli átlaggal, valamint egy 130-as kiszállónak köszönhető brékkel lényegében eldöntötte a meccset.

Smith a győzelem kapujában sem remegett meg, és becenevéhez méltóan egy bullal (,,Bully Boy") zárta le azt a találkozót, amin mindkét játékos 100 feletti körátlagot produkált, és összesen 30 (!) darab 180-at termelt (Smith 17-et).

Michael Smith akkor mutatta meg magát először a PDC-világbajnokságon, amikor a 2014-es kiírásban a címvédő Phil Taylort győzte le a legjobb 32 között. Eddigi legjobb eredménye egy negyeddöntős szereplés volt a 2016-ból, amikor csak döntő szettben kapott ki az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveldtől. Tavaly két nyílra volt a legjobb 16 között, hogy kiejtse a későbbi győztes Rob Crosst, most pedig élt azzal a lehetőséggel, hogy az ágáról kihullottak az igazán nagy nevek (Rob Cross, Peter Wright, Daryl Gurney), így már csak egy lépés választja el attól, hogy életében először világbajnok legyen.

,,Még soha nem éreztem magam így egy meccs alatt, vagy után, ennél boldogabb nem is lehetnék, mint amilyen most vagyok. Az első két szettben hamar elhúztam, de Nathan - sportszerű játékkal - visszajött, és egyre jobban is dobott, ám a megfelelő pillanatban sikerült megfogni a lehetőséget, és ez végül nekem kedvezett.” – kezdte nyilatkozatát a boldog és megkönnyebbült Smith. - ,,Azt hiszem, a hetedik szett volt a fordulópont, mert már úgy éreztem, hogy meglesz a meccs. Kissé ideges voltam, és majdnem sikerült elbuknom. Viszont örülök, hogy kitartottam és megtettem, amit meg kellett tennem. Már csak egy lépés választ el az álmaimtól."

49126905_2021573647890032_1213405935603548160_n.jpg Fotó: Facebook/Professional Darts Corporation

A játéka megvan ahhoz Smith-nek, hogy legyőzze Michael van Gerwent, kérdés, fejben is elég erős és stabil lesz-e, hogy egy hét nyert szettig tartó mérkőzésen felülkerekedjen a világelsőn. Az egymás elleni mérleg nagyon MVG felé húz 25-6-tal, amit ő maga is kiemelt az elődöntőjét követően. Idén találkoztak már egy nagy torna, a Premier League döntőjében, ahol van Gerwen 11-4-gyel simázta le Smith-t. Ugyanakkor legutóbbi meccsük kifejezetten szoros volt, a novemberi Grand Slam of Darts nyolcaddöntőjében ugyanis 10-8-ra nyert csak ,,Mighty Mike". Szóval ebből a találkozóból, valamint az idei kiegyensúlyozott vb-teljesítményéből is bőven meríthet erőt Michael Smith a kedd esti mérkőzésre, ami magyar idő szerint kilenc órakor veszi kezdetét. Reméljük, mindkét villámkezű játékos hozza azt a formát, amit eddig nyújtott, és akkor egy pörgős, látványos és kiélezett csatát láthatunk majd a 2019. évi PDC-világbajnoki trófeáért.

Hozzászólások