Darts - Van Barneveld: Nem tudom megmagyarázni ezt a teljesítményt
Van Barneveld: Nem tudom megmagyarázni ezt a teljesítményt
Fotó: Europress/AFP

Van Barneveld: Nem tudom megmagyarázni ezt a teljesítményt

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2018/12/18 17:05

Peter Wright után Raymond van Barneveld személyében egy másik klasszisnak sem tartott sokáig a 26. PDC darts-világbajnokság, ugyanis a szervezet 2007-es bajnoka élete talán legrosszabb teljesítményét tette le a táblára az Alexandra Palace-ben, és ezzel már a legjobb 64 között búcsúzott a holland közönségkedvenc.

A szokásos dupla-napok után meglepő érzés lehetett hétfőn, hogy csak este rendeztek meccseket a világ legjobb dartsjátékosainak. A zárómérkőzésen mindenki az ötszörös világbajnok holland, Raymond van Barneveled sima győzelmére számított, hiszen ellenfele a világranglistán mindössze 108. helyen álló Darius Labanauskas volt. A litván játékos idén csatlakozott a PDC-hez, míg a BDO-nál 13 évet húzott le, melyből a legutolsóban jutott el vb-negyeddöntőig.

Az első fordulóban 93 körüli átlaggal verte az angol Matthew Edgar-t, ami figyelmeztető jel volt Barney számára, hogy azért oda kell tennie magát, ha nem akar saját magának egy problémás vb-bemutatkozást. Márpedig az lett belőle. Van Barneveld nem egyszer beragad egy meccs rajtjánál, és ez most is így volt. Nemcsak hogy nem találta a triplákat, hanem sokszor nagyon messze volt tőlük, míg Labanauskas játékán látszódott, hogy nem ijedt meg nagynevű ellenfelétől. Végül a kilenc évvel fiatalabb játékos kiváló, 102-es átlaggal hozta az első szettet, míg Barney körei átlagban a 80-at sem érték el. Gondolhattuk, az 51 esztendős ,,öregróka" majd megrázza magát, ahogy szokta. Bár a játéka jelentősen javult a folytatásra, továbbra sem volt meggyőző, és végül csak 3-2-vel tudott egyenlíteni.

A harmadik játszma mutatta meg először, hogy van Barnevelddel valami nincs rendben. Az átlaga nagyjából maradt az előző szetthez hasonló 93-95-ös, amivel ő a fontos pillanatokat kihasználva szinte biztosan be szokott húzni olyan legeket, melyek egy olyan szintű játékos ellen, mint Labanauskas, eldöntik a mérkőzést. Csakhogy Barney-nak most nem voltak meg ezek a momentumai (például a 100 feletti kiszállók), és ez ebben a szettben csúcsosodott ki először. A holland elképesztő mennyiségű, 11 nyilat pazarolt el kiszállóra sikertelenül a harmadik játszmában, és bár ellenfele is bizonytalankodott a dupláknál, van Barneveld négy nyílból sem tudta átvenni a vezetést a szetteket tekintve, ez pedig azért is lett volna nagyon fontos a számára, mert ezt a szettet Labanauskas kezdte. Ezután újra fej-fej mellett mentek a felek a következő etapban, és Barney újabb egyenlítésével döntő játszmára került a sor.

Azon se lepődtünk volna meg feltétlenül, ha csak ebben a szettben mutatja meg klasszisát van Barneveld, hiszen ő olykor az utolsó utáni pillanatban is elő tud rántani valamit a kalapból. Azonban ez volt az a meccs számára, amin egyszerűen semmi sem akart összejönni. Pedig Labanauskas is ekkor már hihetetlen módon beremegett élete legnagyobb győzelmének lehetőségétől, de Barney kiszállózása mintha meg lett volna átkozva hétfő este. Ketten összesen  32(!) nyilat dobtak el duplákra az utolsó szettben, és míg Labanauskas 21 kísérletéből hármat nagy nehezen bedobott, addig van Barneveld 11-ből egyet sem. Barney emellett a tömeget is borzalmasan dobta, szóval lehet mondani, hogy élete legrosszabb szettjét produkálta világbajnokságon, ami ebben az esetben azt jelentette, hogy már az első meccsét elvesztette az Ally Pally-ben.

Korábban csak 2012-ben esett meg vele az a csúfság, hogy már a legjobb 32 közé sem tudott bejutni. Sőt, mióta 2007-től PDC-világbajnokságokon vesz részt, a korábbi 12 szerepléséből kilencszer jutott el legalább a negyeddöntőig, és hétszer minimum az elődöntőig.

Már évek óta nem nyert nagy tornát a világelső Michael van Gerwennel behúzott csapat-világbajnokságokon kívül, emellett rendszeresen a top 10-en kívül található a világranglistán, mégis a vb-n valahogy mindig megtalálja a jó formáját. Most viszont még saját magát is meglepte, mennyire nem ment neki a játék.

"Nagyon fájdalmas vereség ez. Egyszerűen nem tudom megmagyarázni ezt a teljesítményt, és kifejezni sem tudom, hogy mennyire fáj ez a vereség. Nem tudom, mi történt ott fent, hiszen előtte minden rendben volt. Jól éreztem magam, jól ment a gyakorlás is, ám a színpadon hirtelen megváltozott minden. Egyszerűen nem tudom, mi volt ez, hiszen megvoltak a lehetőségeim, de nem használtam ki őket. Meg kellett volna nyernem a harmadik szettet, de egyszerűen nem volt önbizalmam és ez lett a vége." - értékelt csalódottan a meccset követően Barney, akinek a következő világbajnokság lesz az utolsó, és utána befejezi a pályafutását.

Bár van Barneveld nem említette meg a nyilatkozatában, de könnyen elképzelhető, hogy cukorbetegsége lévén alacsony vércukorszint is hátráltathatta őt hétfőn késő este. Meg lehetett figyelni, hogy szinte egész meccs alatt cukorkát szopogatott, ami ennek egy jele lehet. És ez talán meg is magyarázná azt, miért nem tudta ennyire kihasználni a lehetőségeit az az ember, aki pont a mentális erejéről híres igazán a szép dobóstílusa mellett.

Raymond van Barneveld kiesésével jelentősen könnyült a negyede honfitársának, Michael van Gerwennek, a torna kétszeres győztese persze még így is kaphat világbajnok ellenfelet majd a legjobb 16 között Adrian Lewis személyében, akinek így sajnos biztosan elmarad a rangadója a következő fordulóban Barney-val.

Még van Barneveldék előtt lépett tábla elé az az Anastasia Dombromyslova, aki Lisa Ashton mellett a másik női játékos volt, aki részt vehetett az idei PDC-világbajnokságon. Tíz évvel ezelőtt az orosz volt az, aki utoljára képviselhette nemét a legjobb férfi dartsosok között. Sajnos Dobromyslova most sem élte túl az első kört, ugyanis rendkívül hullámzó volt a játéka, és bár közel volt ahhoz, hogy Ashtonhoz hasonlóan fogjon egy szettet, a 34 éves hölgynek végül ez nem jött össze a harmadik játszmában az angol Ryan Joyce-szal szemben, aki egyébként a legjobb 64 között majd a nyolcadik helyen kiemelt ausztrál Simon Whitlockkal találkozik.

Kedden újra dupla etap lesz a világbajnokságon. Délután színpadra lép az ,,örök elégedetlen" Robert Thornton, valamint a tavaly negyeddöntőt is játszó Darren Webster és a holland gyorstüzelő Vincent van der Voort összecsapása izgalmasnak ígérkezik. Este aztán jön a nemrég kilencnyilast dobó táncoslábú belga, Dimitri Van den Bergh, és szintén a torna egyik titkos esélyesének számító Daryl Gurney.

Hozzászólások