Darts - Van Barneveld fájdalmas vereséggel fejezte be legendás pályafutását, de a második kiemelt is kizuhant a vb nyitányán
Van Barneveld fájdalmas vereséggel fejezte be legendás pályafutását, de a második kiemelt is kizuhant a vb nyitányán
Fotó: Europress/AFP

Van Barneveld fájdalmas vereséggel fejezte be legendás pályafutását, de a második kiemelt is kizuhant a vb nyitányán

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/12/15 16:44

Még csak két és fél nap telt el a 27. PDC darts-világbajnokságból, máris komoly izgalmakban és (bomba)meglepetésekben lehetett részünk. Szombat este két nagy sztár is búcsút inthetett a további küzdelmeknek, az ötszörös világbajnok, Raymond van Barneveldnek, ráadásul így végleg el kellett köszönnie szeretett sportágától. A világelső honfitárs, Michael van Gerwen, is nehéz mérkőzésen van túl, de ő még egy nappal korábban megoldotta saját feladatát a parázs holland derbin.

Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a világ legjobb dartsosai belecsapjanak a lecsóba az Alexandra Palace-ben. Már most csakúgy szaporodnak a 180-ak, de láttunk számtalan 100 feletti kiszállót, és rögtön átélhettünk egy "hirtelen halálig" tartó összecsapást is. Ami viszont az eddigi történések legnagyobb krónikája, hogy több világbajnok sincs már versenyben a Sid Waddell-trófeáért. Egyben ez azt is eredményezte, hogy a 16-szoros világbajnok Phil Taylor két évvel ezelőtti visszavonulása után a sportág másik nagy legendáját sem látjuk már többet tétmeccsen színpadra lépni.

Barney rémálma valósággá vált

Nagyon el szerette volna kerülni, és talán pont emiatt futott bele. Raymond van Barneveldet megbénította a tudat, hogy méltatlan lezárása lesz 35 éves dartskarrierjének, amennyiben már az első meccsét elveszíti az idei világbajnokságon. A holland legenda görcsösségét látva pedig Darin Young erőre kapott, és 3-1-el búcsúztatta az ötszörös világbajnokot.

A balkezes amerikai nyerte a nyitószettet, ami után még összekapta magát Barney, és többek közt egy 100 feletti átlaggal egyenlített. Ekkor úgy tűnt, az 53. életévében járó klasszis le tud lazulni, és ezáltal magabiztosabban tudja dobni a nyilait. A szünetet követően azonban ismét Young akarata érvényesült, aki sokkal stabilabban teljesített ezen az estén, mint nagynevű ellenfele. 3-2-vel került ismét szettelőnybe, az igazi sokk viszont csak ezután érhette Van Barneveldet, ugyanis Young egy 160-as kiszállóval brékelte őt a negyedik játszma elején.

A holland "mackó" arca pedig rögtön kétségbeesetté, sőt hitehagyottá vált. Az Ally Pallyben is egyik pillanatról a másikra "tátongó" csönd lett úrrá, majd a közönség újra hatalmas buzdítással biztatta legnagyobb kedvencét. Lehetett érezni, a lelátókon ülőknek kell most talpra állítaniuk Barney-t, aki az utolsó pillanatban még erőt vett magán, és 0-2 után visszajött 2-2-re a szettben.

A következő legben el kellett vennie Young kezdését ahhoz, hogy ne az legyen az utolsó játéka karrierje során. És nem úgy nézett ki, hogy le tudja brékelni ellenfelét, amikor viszont a semmiből jött egy 180 tőle, és ezzel megadta magának az esélyt a döntő játszmára. Azonban a kiszállók egész este kifogtak rajta, melyekből ebben a kulcspillanatban négyet is kihagyott, ami már nem maradt büntetlenül, Young ugyanis 74 pontról véget vetett a mérkőzésnek.

A 46 éves amerikai korábban még sosem találkozott Van Barnevelddel, élete legnagyobb győzelmével viszont ő lett az, akivel a holland legenda az utolsó meccsét játszotta. Barney érthető módon teljesen el volt kenődve, és csalódottságában olyan gyorsan levonult a színpadról, hogy a nézők sem tudták rendesen elbúcsúztatni őt.

"Újfent a démonok nyertek - egyáltalán nem éreztem magam jól a mérkőzésen. Darin nagyot játszott, nekem pedig nem ment semmi. Nagyon csalódott vagyok."

"Jól ment az edzés, és tényleg megtettem mindent, hogy felkészüljek, de ott fent egyszerűen nem találtam a helyem. Soha nem fogom megbocsátani magamnak ezt az előadást - rémálom vége lett ennek a katasztrofális évnek."

Banrey búcsú.jpg Fotó: Facebook/PDC

Van Barneveld korábban többször elmondta, egy hozzá méltó világbajnoki szerepléssel szeretne pontot tenni a pályafutására, és erre előzetesen nem is voltak rossz esélyei. Ugyan 2019 első fele tényleg katasztrofálisan alakult a számára (már halovány Premier League-teljesítménye után vissza akart vonulni - erről itt írtunk), a nyár végén összekapta magát, és egész jól szerepelt a kisebb őszi versenyeken. Novemberben a vb előtti utolsó nagy tornán, a Players Championship nagydöntőjén ott volt a legjobb nyolc között, ami szintén biztató eredménynek számított.

Ugyanakkor a nyomás most volt igazán nagy rajta, és ezzel nem tudott megbirkózni. Ettől függetlenül így is a sportág legnagyobbjai közé tartozik, akinek például a nagy rivális Phil Taylor elleni világbajnoki döntője örökre megmarad a dartssport emlékezetében. Bár a legendás 2007-es sikere után már nem tudott feljutni újra a csúcsra, egyértelműen a vb volt a legsikeresebb tornája, ahol játszott még egy döntőt (2009) és további öt elődöntőt (2010, 2013, 2015, 2016, 2017), mindemellett ő dobta meg az első kilencnyilast is az Alexandra Palace-ben. Az már egy másik történet, hogy három darab első meccses vereségéből kettőt tavaly és idén szenvedett el.

Mégha Barney azt is mondta, sosem bocsát meg magának a szombat esti produkciójáért, talán néhány nap, hét vagy hónap múlva már teljes egészében tudja értékelni a pályafutását, és belegondol abba, milyen gazdag hagyatékot adott ennek a sportnak. Ne feledjük, ő eddig az egyetlen olyan játékos, aki mindkét dartsszervezetnél komolyan letette a névjegyét. A BDO-nál nem kevesebb, mint négy világbajnoki címet szerzett (1998, 1999, 2003, 2005), melyet követően rögtön első PDC vb-jén sem talált legyőzőre.

Utolsó nagy tornagyőzelme a 2014-es Premier League volt, az elmúlt két-három évben pedig már egyre kevesebb versenyen indult a sok utazás miatt, ami az életkora folytán is sokat kivett belőle. Végül ezen okból, illetve az eredménytelenség miatt döntött úgy tavaly novemberben, hogy a 2019-es lesz az utolsó szezonja, amit a 2020-as vb-vel zár le. A dicstelen búcsú minden bizonnyal nemcsak neki, hanem minden dartskedvelőnek szívfájdalmat okozott, de maradjon meg mindannyiunk fejében az az éltetés, amit Raymond van Barneveld nemcsak élete utolsó meccsén kapott meg a közönségtől, hanem bárhol és bármikor, ahol és amikor színpadra lépett a nagyvilágban. Mindig ő marad a Nép Bajnoka, és talán ennél nagyobb elismerést nem is kaphat egy ilyen kiváló sportember!

043_71511058.jpg Fotó: Europress/AFP

Átgázoltak Crosson (a neve ezúttal "ellene fordult")

Térjünk vissza a második játéknap esti programjához, ugyanis még fel sem ocsúdhattunk Barney vereségéből, máris a verseny egyik legnagyobb esélyese is kiesett. Mi több, a 2018-as világbajnok Rob Cross óriási verésbe szaladt bele Kim Huybrechts ellen. Arra lehetett számítani, hogy a belga játékos megnehezítheti a dolgát, ugyanis jó formát mutatott már a pénteki meccsén is, ahol nagy csatában fordított a fiatal holland Geert Nentjes ellen.

Az viszont talán mindenkit megdöbbentett, hogy Cross mindössze két leget tudott nyerni az egész mérkőzésen a lejátszott 11-ből. Értelemszerűen 3-0-ás vereség lett a vége, az angol második kiemeltként már a legjobb 32 közé sem tudott bejutni. Ez nagyban volt köszönhető pocsék kiszállózásának (15,38%), miközben ellenfele a dupláinak több mint felét bedobta. Ráadásul Huybrechts most is megvillant egy pazar 150 feletti kiszállóval (152), amivel már a harmadik ilyet produkálta az előző találkozóján bemutatott 153 és 164 után.

"Megdöbbentő ez az egész, nem is igazán tudom még most sem elhinni. Rob Cross egyszerűen nem volt itt, ennek tudatában ragadtam meg az esélyt, és végül nyerni tudtam. Nagyon örülök a győzelemnek. Mentálisan jóval erősebb voltam a világ egyik legjobb játékosával szemben, és büszke vagyok arra, ahogy megharcoltam ezért a győzelemért." - nyilatkozta bombameglepetését követően.

Huybrechts eddigi legjobb eredménye egy negyeddöntő volt a világbajnokságon még 2012-ből, azóta a legtöbbször a harmadik forduló jelentette számára a végállomást. Most ismét egész jó esélye van a legjobb nyolc közé jutni, ugyanis Cross búcsújával a tábla ezen részében már nem találunk nagy nevet. Egy ilyen eredmény pedig újra lendületet adhatna a pályafutásának az elmúlt évek sikertelen versenyei után. Ne felejtsük el, ő úgy nem kapott kiemelést az idei vb-n, hogy már játszott major torna döntőjében (Players Championship Finals), valamint elődöntőzött korábban a Grand Slam of Darts-on és az Európa-bajnokságon is.

Ami Rob Crosst illeti, ő ezzel a vereséggel rendkívül sok pontot fog veszíteni, hiszen a két évet felölelő világranglistán most hullanak ki a világbajnoki győzelméért járó pontok. A verseny végeztével akár még az első ötből is kiszorulhat a pénzdíj alapú tabellán.

Van Gerwen nagyot küzdve győzte le ősellenségét

Nem voltunk olyan messze attól, hogy a világranglista-2. kiesése előtt már a világelső is hamar elköszönjön a további küzdelmektől. Bár az eredmény nem tükrözi, Michael van Gerwen komoly bajban volt a nyitónap estéjén a Jelle Klaasen elleni összecsapáson. A honfitárs ugyanis nem ijedt meg a sportág jelenlegi egyeduralkodójától, és még az is látszólag az ő malmára hajtotta a vizet, hogy finoman szólva is hideg a viszonya MvG-vel, akit még komolyan megbántott évekkel ezelőtt.

Már szokásos módon nem fogott kezet egymással a két holland a meccs előtt, az viszont kevésbé volt megszokott, hogy Van Gerwen szett -és brékhátrányba kerüljön a vb korai szakaszában. Márpedig miután a háromszoros világbajnok elbukta az első játszmát, a másodikban egy játékra került a 0-2-es szettállástól. Azonban ekkor olyannyira megrázta magát, hogy megdobta a legmagasabbnak számító 170-es kiszállót, és ezzel egyenlített.

Innentől kezdve a fiatalabbik holland a maga javára fordította a mérkőzést, és többek közt két további bullos kiszállót is odapörkölt a táblára, az egyik ráadásul a 3-1-el végződő találkozó lezárását jelentette.

"Úgy gondolom, gyengén ment a ma este. Nagyon keményen, sőt már inkább görcsösen játszottam, de továbbjutottam, és most csak ez számít." - kezdte értékelését a világelső.

"Keményen dolgoztam azért, hogy jól szerepeljek ezen a versenyen, így nem volt olyan egyszerű elkezdeni. De még akkor is, ha nem játszol jól, mindig jókor jönnek a nagy dobások, nekem pedig ma este tényleg jókor jöttek."

Van Gerwennek egyébként megszakadt egy egészen elképesztő sorozata, ugyanis a holland dobógép zsinórban 19 meccsen dobott 100 feletti átlagot a világbajnokságon, a 2016-os második körös meccse óta minden egyes alkalommal, egészen a pénteki napig.

Persze ahogy ő is fogalmazott, a továbbjutás volt egyértelműen a legfontosabb a számára, és egy ilyen kemény küzdelem végén aratott győzelem talán még nagyobb löketet is ad neki a folytatásra, mintha egy tükörsima meccsel indított volna. Ráadásul ezt a sikert nem más, mint az ősellensége ellen szerezte. A következő körben pedig egy újabb villámkezű játékossal találkozhat, amennyiben Ricky Evans nyeri az angol házicsatát Mark McGeeney-vel szemben.

A friss ifjúsági világbajnok a "hirtelen halált" szereti

A számos meglepetés ellenére a legnagyobb izgalmak nem egy nagyágyú meccsén voltak az első két nap során, hanem két csiszolatlan gyémánt, Luke Humphries és Jermaine Wattiemna között. A 24 éves angol és a 31 éves holland igazán egymásra talált a szombati délutáni program utolsó mérkőzésén, amely elment egészen a mindent eldöntő játékig. 2-2-e szettállásnál és 5-5-ös legállásnál a bullra dobást Humphries nyerte, így ő kezdhetett, az előnyt ki is használta, vagyis ő jutott tovább a harmadik fordulóba.

A meccs igazi "adok-kapok" volt a két rendkívül gyors tempójú játékos között, összesen 12 darab 180-at dobtak, amelyből Humphries 9-et vállalt magára. Wattimena egyébként már a tavalyi világbajnokságon is részese volt egy ehhez hasonló drámai meccsnek, amit szintén elveszített, igaz azt egy világbajnok, Gary Anderson ellen.

Humphriesnak még emlékezetesebbre sikerült a tavalyi szereplés az Ally Pallyben, ugyanis nem kiemeltként (most sem az) eljutott egészen a negyeddöntőig, miközben ő verte ki az akkor címvédő Rob Crosst. A sikeres vb után ugyanakkor komoly depresszióval küzdött egészen az őszi versenyekig, melyeken újra formába lendült. Végül kiválóan hangolt a főeseményre, ugyanis november végén magabiztosan húzta be a junior világbajnokságot.

Amennyiben eljut a negyedik fordulóig, vele mérkőzhet meg az újabb negyeddöntőért a már említett Kim Huybrechts, persze ha a belga is megoldja a következő meccsét.

Közönségkedvencek mennek, közönségkedvencek jönnek

Nem volt jó napjuk a sportág nagyöreg-legendáinak szombaton, ugyanis Van Barneveld mellett a szingapúri Paul Lim is vereséget szenvedett, akit az angol Luke Woodhouse győzött le. Minden bizonnyal azonban még lesz olyan játékos az elkövetkezendő napokban, aki hatalmas buzdítást kaphat a nézőtérről.

Vasárnap este például tábla elé lép az a Mikuru Suzuki, aki a két női induló egyike.

Nemének regnáló világbajnoka már a bevonuló zenéjével is elég különleges személyisége lett a sportágnak, a játékáról nem is beszélve. A tavalyi női döntőt például 90 feletti körátlaggal nyerte meg, miközben az egyik legben még a kilencnyilastól sem volt messze (hat nyíl után még tökéletes volt). Szóval egyáltalán nem biztos, hogy a világranglista 61. James Richardsonnak könnyű dolga lesz a 37 éves japán hölgy ellen.

Hölgyek darts vb.jpg Fotó: Facebook/PDC

Érdekesség, hogy szintén a tábla legalsó negyedében található a másik női résztvevő, az angol Fallon Sherrock. Az pedig még inkább különös, hogy a 25 éves játékos egy nála is fiatalabb honfitárssal, Ted Evetts-cel (22) fog játszani a keddi játéknapon. Előtte viszont még láthatjuk a kétszeres világbajnok Gary Andersont, valamint a tavalyi döntős Michael Smith-t is, akik hétfő és vasárnap este mutatkoznak be.

Hozzászólások