Darts - Sördobálás a nézőtéren, négyes holtverseny az élen
Sördobálás a nézőtéren, négyes holtverseny az élen
Fotó: Europress/AFP

Sördobálás a nézőtéren, négyes holtverseny az élen

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/03/08 19:22

Elképesztően kiélezetté vált az idei darts Premier League, ahol öt fordulót követően négy játékos is hét ponttal rendelkezik. Michael van Gerwen ezúttal sem tudott nyerni, melynek következtében már nem ő áll a tabella élén. A holland világelső egy őrült hangulatú meccsen játszott döntetlent a helyi sztárral, John Hendersonnal, míg Rob Cross, Peter Wright, James Wade és Gerwyn Price egyaránt győztesen hagyta el a színpadot.

Skócia idén másodjára látta vendégül a PL mezőnyét Glasgow-t követően. Az ötödik forduló helyszíne Aberdeen volt, amelyhez már korábban is fűződött egy különleges esemény. Három évvel ezelőtt ugyanis itt született meg a máig legnagyobb televíziós körátlag, amely ki más nevéhez fűződne, mint Michael van Gerwenéhez, aki 123.40-es teljesítményével lépte le 7-1 arányban későbbi vb-döntős ellenfelét, Michael Smith-t (azon az estén egyébként Phil Taylor is az egyik legmagasabb, 115-ös átlagot dobta).

Most épp az elszenvedő fél lépett először színpadra Rob Cross ellen, akivel néhány nappal ezelőtt a UK Open elődöntőjében is összecsapott. Csütörtök este mindketten jóval frissebbek voltak, ami a játékukon is meglátszott, ugyanis mindketten 100 feletti átlagon zártak. Ennek ellenére az eredmény most is sima Cross sikert hozott. 2018 meglepetés-világbajnoka először 2-2-es állásnál vette el ellenfele kezdését egy 164-es kiszállóval, majd egy újabb négykörös leggel a dupla bréket is megszerezte, amit végig is vitt, így 7-3-al hozta el a győzelmet érő két pontot.

A második mérkőzésen James Wade és Daryl Gurney csaptak össze. Előbbi magabiztosan várhatta a találkozót, hiszen az előző körben Van Gerwent verte simán, 7-3-ra. A világ legjobb balkezes dartsosának számító Wade olyannyira átmentette formáját egy héttel későbbre, hogy végül a forduló legmagasabb átlagával rukkolt elő, 109.59-el. Mindez azt eredményezte, hogy negyedóra sem kellett neki ahhoz, hogy legyőzze Gurney-t, méghozzá 7-0-ra.

043_dpa-pa_181029-99-568638_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

A nap leggyengébb színvonalú párharcát a világranglista hetedikje és nyolcadikja, Gerwyn Price és Mensur Suljovic vívta egymással. Összesen egy darab 180 született, és bár Suljovic nagyobb átlagot dobott, mégis kikapott 7-3-ra attól a Price-tól, aki továbbra is az egyetlen, aki még veretlen a 2019-es Premier League-ben. A döntő tényező egyébként a kiszállózás volt, ugyanis Mensur csak 30%-os arányban dobta be a duplákat, míg a "Jégember" 77,78%-os mutatót produkált.

Az utolsó két találkozóra maradt egy-egy hazai játékos. Először Peter Wright találkozott a szintén közönségkedvenc Raymond van Barnevelddel, és bár a nevek alapján akár igazi rangadónak is nevezhetnénk az összecsapást, Barney már egy jó ideje csak árnyéka önmagának. A pályafutása utolsó szezonját teljesítő ötszörös világbajnok legenda búcsúzik a PL-től is, ami eddig nem alakul fényesen a számára, hiszen már négy kör után is az utolsó, kilencedik helyet foglalta el a tabellán. Van Barneveld pedig nem tudott elmozdulni a sereghajtó pozícióból, ugyanis ezúttal sem tudott meccset nyerni az idei sorozatban.

043_dpa-pa_104564540.jpg Fotó: Europress/AFP

Pedig rögtön egy 180-al megadta magának az alaphangot, és a nyitóleget is elvitte. Wright azonban ezen a csütörtök estén a jobbik énjét húzta elő, és ellenállhatatlan játékkal zsinórban öt játékot nyert. A különbség a folytatásban már nem változott, így ez a meccs is 7-3-al ért véget. Wright most is 106 feletti körátlagot produkált, ahogy Suljovic ellen tette a UK Openen, érdekes módon akkor ez nem volt elég a győzelemhez.

A játéknap végén Michael van Gerwen és a Gary Anderson helyére ezúttal beugró John Henderson tették fel az i-re a pontot. Az a pont pedig jó nagyra kerekedett, ugyanis a játék színvonala, de még inkább a közönség által keltett atmoszféra olyan pillanatokkal ajándékozta meg a dartskedvelőket, akik ha látták ezt a mérkőzést, bizonyos képeit örökre megőrzik az emlékezetükben. Már Henderson bevonulása sem volt akármi a skót dudás felvezetéssel, és érződött, hogy nemcsak egy hazai játékost, hanem egy abszolút helyi fiút köszöntenek a nézők. Ezzel szemben a háromszoros világbajnokká koronázott Van Gerwent már a meccs előtt nem kis pfujolás és füttykoncert fogadta, és ez a találkozó folyamán sem nagyon változott. MVG-t persze ilyenek nem igazán szokták kizökkenteni, és most is rögtön elhúzott 3-0-ra.

Mindez nem zavarta az aberdeen-i publikumot, mely úgy ünnepelte "Hendo" első 180-át - amit rögtön az első legben megdobott - mintha a 45 esztendős skót világbajnoki címet ünnepelt volna. Hihetetlen látvány volt, amikor a közönség egyes tagjai elkezdték söröspoharaikat feldobálni az égbe, természetesen a tartalommal együtt. Aztán még több pohár kapott szárnyra, amikor Henderson behúzta az első legjét is az összecsapáson. A helyi sztárt láthatóan doppingolta a nézőtér felől áradó katartikus hangulat, és dülöngélő dobóstílusa ellenére csakúgy vonzotta a tripla 20-as szektor a nyilait (összesen hat darab 180-at dobott), miközben Van Gerwen sem hagyta alább, és szépen őrizte brékelőnyét (a hatodik legben hat nyíl után még a kilencnyilasra is volt esélye). A mérkőzés felénél mindketten elképesztő átlagon álltak, "Hendo" 104 feletti teljesítménye sem volt akármi, de "Mighty Mike" 117-es átlagkörei egészen emberfelettiként hatottak. Még saját, itt felállított televíziós világcsúcsa is elérhető közelségbe került a számára.

Azonban nyilván még Van Gerwennek is nehéz egy ilyen szintű, még az űrdarts kategóriájában is a legkiemelkedőbb játékot fenntartania, és 5-3-as vezetésénél jött is tőle az első komolyabb megingás. Három nyila is volt a kiszállóra, de egyet sem tudott értékesíteni közülük, így a közönség extázisa tovább fokozódott, amikor Henderson visszavette a brékhátrányát, és kezdhetett az egyenlítésért. Ekkor kis túlzással már nem nagyon volt söröspohár, amit ne reptettek volna meg. Mindkét játékos teljesítménye jelentősen visszaesett, de az izgalmak továbbra is fennmaradtak. MVG újra elvette "Hendo" kezdését, így már biztos lehetett benne, hogy múltkori vereséget követően ezúttal nem távozik pont nélkül. Ugyanakkor hamarosan kiderült, hogy nem tud egyelőre visszatalálni a győzelem útjára a PL-ben, ugyanis Henderson két ötkörös leggel döntetlenre mentette az összecsapást a helyi publikum elmondhatatlanul nagy örömére.

Ez a döntetlen azt is jelentette, hogy új éllovasa lett az idei Premier League-nek. Michael van Gerwen ugyan továbbra is a legtöbb ponttal rendelkezik, de ezt most már Rob Cross, James Wade és Gerwyn Price is elmondhatja magáról, és mivel a hétpontosok közül Wade-nek a legjobb a legaránya, így a PL tíz évvel ezelőtti győztese áll az első helyen. Őt Cross követi, míg MVG-nek és Price-nak még a legaránya is megegyezik a bronzérmes pozícióban.

Felemás estén van túl tehát Van Gerwen és Suljovic is, az viszont bizonyos, hogy sokkal fesztelenebbül játszanak majd mindketten magyarországi látogatásuk alkalmával, ami máris itt van, hiszen pénteken Simon Whitlockkal és Vincent van der Voort-tal karöltve az Érd Arénában lépnek majd a tábla elé. Ha pedig van olyan publikum, amely még a mostani aberdeen-i őrületet is túl tudja szárnyalni, akkor az a magyar. Repüljenek azok a söröspoharak!

   Unibet Twitter 

Hozzászólások