Darts - Pénteken indul a vb, ahol mindenki csak annyit mond: szááááááááznyolcvan!
Pénteken indul a vb, ahol mindenki csak annyit mond: szááááááááznyolcvan!
Fotó: Europress/AFP

Pénteken indul a vb, ahol mindenki csak annyit mond: szááááááááznyolcvan!

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2019/12/10 20:32
Egy ideje már vége Phil Taylor királyságának, az utóbbi időben Michael van Gerwen határozza meg a terepet. Az elmúlt 6 év három darts világbajnoki címét begyűjtő holland idén is uralta a mezőnyt, de azért akadnak kihívói.  

A helyszín szokás szerint idén is a londoni Alexander Palace, az Ally Pally, ahol hosszú sörpadok mellett különböző maskarákba öltözött szurkolók tartják fel a kamerának örültnél őrültebb rigmusaik szövegét. Noha általában csak karácsony környékén tűnik fel, ez várható idén is, december 13. és január 1. között immáron másodszor 96 fős bővített kerettel. Ebből 32-en kisebb tornákról kerülnek ki (ez a csoport adja a mezőny leginkább diverz részét), 32-en a Pro Tour sorozat különböző tornáin elért eredményeik alapján. Ők játszanak egymással az első fordulóban, hogy aztán a világranglista legjobb 32 helyezettje a győztesekhez csatlakozzon a 64-es táblán.

Visszavonulás miatt idén áll utoljára tábla elé a korábbi világbajnok Raymond van Barneveld, akinek 2007-es, Phil Taylor elleni legendás döntőjére mindig emlékezni fogunk.

Raymond van BarneveldRaymond van Barneveld Fotó: Europress/AFP

A legnagyobb esélyes azonban minden bizonnyal idén is honfitársa, a holland

Michael van Gerwen, aki 2016 óta vezeti a világranglistát, az elmúlt hat évben pedig háromszor (2014, 2017 és 2019) is megnyerte az évvégi (vagy év eleji, ahogy tetszik) világbajnokságot.

Ő mondható tehát a 14-szeres világbajnok Phil Taylor trónörökösének. Micsoda szimbólum, hogy Taylor utolsó címét a 2013-as döntőben éppen van Gerwen ellen nyerte.

A holland január 1-jei világbajnoki címe után februárban rögtön megnyerte a mindig meghívásos, 16-os táblás Masterst. A folytatás kisebb tornákkal telt, illetve hamar búcsúzott a legnagyobb létszámú UK Openen, de a februártól májusig tartó Premier League-et május végén zsinórban negyedszer nyerte meg a londoni O2 Arénában. Az ősszel pedig további kiemelt tornákat nyert: többek között a World Grand Prix-t és a Bajnokok Ligáját.

Michael van GerwenMichael van Gerwen Fotó: Europress/AFP

Gerwen első számú kihívója az angol Rob Cross, aki a két évvel ezelőtti vb-n tűnt fel, és ha már itt járt, meg is nyerte azt. Ez volt élete első vb-je; világranglista 20. helyezettként érkezett, az elődöntőben megverte van Gerwent, a döntőben pedig az egészen remek formát mutató Phil Taylort. Azóta ő a világranglista második, idén pedig már tornát is nyert a Pro Touron. Képes ugyan a jó teljesítményre, de egy hosszú versenyen állandóan bizonyítani mindig nehéz.

Fogadkozik Gerwyn Price is. A világranglista harmadik helyen álló walesinek eddig nem nagyon jött ki a lépés a világbajnokságokon, de most a második legesélyesebb győztesnek tartják a fogadóirodák. Ő is bízik magában: az elmúlt időkben rendre kulcsmeccseken kapott ki Gerwentől, de a Players Championship nagydöntőjében például szoros meccsen. Végleg odaért az elitbe, de nem volt ez mindig így.

Gerwyn PriceGerwyn Price Fotó: Europress/AFP

2015 óta mindig ott van az Alexander Palace-ban, de az első három évben nem nyert mérkőzést. Két évvel ezelőtt a harmadik körig jutott, ahol a holland világelső állta útját, de ennél jobban tavaly sem szerepelt. Idén azonban egy kicsit jobb eredményei vannak: döntőt játszott az Európa-bajnokságon, és megvédte címét a darts grand slamben, amit nála többször csak Taylor és Gerwen tudott megnyerni.

Hozzászólások