Darts - Nagynevű dartsos fog hiányozni a Premier League-ből, érdekes módon oldották meg a pótlását
Nagynevű dartsos fog hiányozni a Premier League-ből, érdekes módon oldották meg a pótlását
Fotó: Europress/AFP

Nagynevű dartsos fog hiányozni a Premier League-ből, érdekes módon oldották meg a pótlását

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/02/05 18:13

A PDC- és a BDO-világbajnokság után ismét képernyőre kerül a darts. Február 7-től egészen május 23-ig minden csütörtökön láthatjuk a sportág legnagyobb kiválóságait, akik a Brit-szigetek számos városa mellett Hollandiába és Németországba is ellátogatnak. Mindezt nem teheti meg a korábbi győztes és kétszeres világbajnok Gary Anderson, aki hátproblémái miatt lemondta szereplését a teljes viadalról.

"Elnézést kérek a szurkolóktól, hogy nem leszek ott ebben az évben. Próbáltam rendbe jönni a Premier League rajtjára, de fizikailag nem lehetséges, mert ha csak egy kicsit is gyakorlok, már akkor fájdalmaim vannak. Kockáztatnám a karrieremet, ha most nem pihennék és nem kezeltetném magam” – fejtette ki aggodalmát a 48 éves Anderson, aki már a múlt hétvégi szezonnyitón, a World Mastersen sem indult el sérülése miatt.

A skót klasszis már a decemberi világbajnokság alatt is fájlalta a hátát, így is eljutott az elődöntőig, ahol talán pont a fennálló probléma miatt is szenvedett nagyon sima vereséget a Michael van Gerwen elleni rangadón. Rögtön felmerült a kérdés, ki helyettesítheti Andersont az idei Premier League-en. Természetesen szinte mindenki egy állandó tagot várt, aki így teljessé teszi a 10 főből álló utazó csapatot.

Azonban a PDC meglepő döntésre szánta el magát, ugyanis Anderson hivatalos bejelentése után szinte azonnal közölte, hogy az első kilenc helyszínen más-más játékos pótolja a Repülő Skótot. Az adott ország vagy régió kiemelkedő játékosa, akinek bár így nincs esélye bekerülni a kilenc forduló után véglegesített legjobb nyolcba, tét nélküli játékkal saját közönsége előtt alkothat valami emlékezeteset.

Így tulajdonképpen idén nem 10, hanem 18 játékos alkotja majd a PL-t, és a beugró nevek láttán bízhatunk abban, hogy jó páran közülük rendesen megnehezíthetik az állandó résztvevők dolgát. Ott lesznek például az idei vb meglepetésemberei, a címvédő Rob Crosst kiverő Luke Humphries és a legjobb négyig menetelő Nathan Aspinall, de láthatjuk a legutóbbi három esztendő BDO-világbajnokát, Glen Durrantot, valamint a rotterdami duplafordulón Dimitri Van den Bergh és Jeffrey de Zwaan játékát is újra megcsodálhatjuk.

Na de megszorongathatja-e bárki is Michael van Gerwen-t?

A 2019-es Premier League-et különleges lebonyolítása mellett azért is érdekes lesz figyelni, hogy ki nehezítheti meg az elkövetkezendő 16 hétben a világelső Michael van Gerwen dolgát. Az újév első napján háromszoros világbajnokká koronázott holland az idei szezont is kiválóan indította, ugyanis zsinórban ötödszörre húzta be a World Masterst. Most szintén az ötödik elsőségére készül a PL-ben, ami persze olyan szempontból jóval nehezebb lesz, hiszen három és fél hónapon keresztül szinte mindig csütörtök estére kell időzíteni a legjobb formát. Ha valakinek viszont ez összejöhet, az pont van Gerwen, a 30. életévében járó klasszis ugyanis az egyedüli a mezőnyben, aki majdnem az összes találkozóján 100 körüli vagy afeletti átlagot produkál.

Persze a végső győzelem szempontjából a legfontosabb a május 23-i négyes döntő lesz, amit hagyományosan a londoni O2 Arénában rendeznek meg. Szóval ha valaki meg akarja állítani Michael van Gerwent az újabb PL-trófea megszerzésében, nem feltétlenül kell csoportelsőnek lennie a hosszú alapszakaszt követően. Elég csak bejutnia a legjobb négy játékos közé, és aztán egy 10 vagy 11 nyert legig tartó összecsapáson valami nagyot dobbantania MVG ellen.

Így, hogy a legnagyobb rivális Gary Anderson kénytelen volt visszalépni a sorozattól, van Gerwen esélyei még sokkal jobban megnőttek. Ráadásul a világranglistán közvetlenül mögötte állók, Rob Cross és Peter Wright sem tud stabilan jó formát mutatni az elmúlt fél évben. Daryl Gurney viszont pályafutása legjobb hónapjain van túl annak ellenére, hogy meglehetősen korán búcsúzott a világbajnokságtól. Gerwyn Price-t sem éppen vb-s teljesítménye predesztinálja a jó szereplésre, hanem a novemberi Grand Slam of Darts-on aratott nagy tornagyőzelme. Mensur Suljovic is mindenképp eséllyel pályázhat a négyes döntőre, ahogy James Wade is, aki a múlthéten egészen a döntőig menetelt a Mastersen, ahol végül csak van Gerwen állította meg. Wade a Premier League-ben már többször is legyőzte a hollandot, szóval akár most is okozhat neki kellemetlenségeket az alapszakaszban és a final fourban is, ha eljut odáig. Természetesen ott van még Michael Smith is, aki az elmúlt egy esztendőben lejátszhatta első PL-döntőjét, valamint vb-fináléját. A probléma nála csak az, hogy mindkétszer van Gerwen akadályozta meg őt a hőn áhított trófea megszerzésében, és amúgy is pocsék a mérlege (6-26) vele szemben. Szóval Smith győzelmi esélyeit inkább a többiek teremthetik meg azzal, ha valamelyikük kiveri MVG-t.

És akkor még nem beszéltünk Raymond van Barneveldről, akinek ez lesz az utolsó szereplése a Premier League-ben. Az ötszörös világbajnok holland a 2020-as világbajnoksággal fejezi be pályafutását, és utolsó szezonjában szeretne szépen búcsúzni a dartssporttól. Barney még 2014-ben nyerte meg ezt a tornát, és azóta nem sok babér termett neki a major versenyeken. Ha a győzelemre most is az egyik legkisebb eséllyel pályázik, azért remek játékkal számos helyszínen előrukkolhat. Az biztos, bárhol, bárhogy is játszik az idei PL-ben, most még jobban megkapja azt az amúgy is nagy tiszteletet és szeretet a kilátogató szurkolóktól, ami egész karrierje során végigkísérte őt.

Hozzászólások