Darts - Lökdösődésből kis híján bunyóba torkollott a walesi és az északír dartsos mérkőzése - videó
Lökdösődésből kis híján bunyóba torkollott a walesi és az északír dartsos mérkőzése - videó
Fotó: Facebook/Professional Darts Corporation

Lökdösődésből kis híján bunyóba torkollott a walesi és az északír dartsos mérkőzése - videó

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/05/10 15:49

Rendkívül kiélezett a küzdelem az idei darts Premier League rájátszást érő helyeiért. Talán eme feszültség is hozta ki Daryl Gurney-ből, hogy a legutóbbi fordulóban rendkívüli módon kiakadt az elmúlt időszakban több balhéba is belekeveredő Gerwyn Price-ra, és hogy a két játékos a meccset követően a heves összeszólalkozás mellett a tettlegesség egy bizonyos fokáig is elment.

Számíthatott arra Gerwyn Price, hogy már a bevonulástól kezdve nem fog kellemes fogadtatásban részesülni a sheffieldi FlyDSA Arénában, ahol csütörtök este a 15. fordulót rendezték meg a 2019-es Premier League-ben. Nem azért, mert walesi játékosként angol földön lépett színpadra, hanem alapvetően a novemberi Grand Slam of Darts döntőjében (amit végül megnyert, elérve ezzel pályafutása eddigi legnagyobb sikerét) a Gary Anderson ellen bemutatott botrányos viselkedésének köszönhetően. Erre tett rá egy lapáttal a múltheti James Wade elleni PL-összecsapása, amikor érthetetlen módon már a meccs közben is folyamatosan kiakadt a balkezes angolra, a találkozó végén pedig még csak kezet sem fogott vele (az erről az incidensről készült videót az előző cikkünkben tekinthetitek meg).

Ezúttal viszont nem (a rá nem igazán jellemző becenévre hallgató) "The Iceman" volt a ludas. Ugyan az egész mérkőzésen látszódott rajta, hogy nagyon feszült a rájátszásért folyó harc komoly tétje miatt, csak a rá jellemző érzelemkitöréseket mutatta, de a határt ezúttal nem lépte át. Ki kell egyébként emelni Price esetében, hogy az előző heti fordulót leszámítva nagyon jól kezeli a közönség pfujolását és füttykoncertjét, amit az eddigi 15 játéknap szinte mindegyikén megkapott.

Sokak véleménye szerint már túlzás is volt ez a hosszú ideje tartó utálat, de hát a darts közönsége nehezen felejt, ráadásul a manchesteri eset csak újra fokozta ezt. Ennek ellenére Gerwyn nagyon jól kezdett a mostani meccsén, gyorsan brékelni tudta Daryl Gurney-t, majd később az északír újabb kezdését elvéve már 6-3-ra vezetett, így két legre került a győzelemtől, és ezáltal a nagyon fontos két pont megszerzésétől. Azonban ekkor visszaengedte a világranglista harmadikját, aki ennek köszönhetően kezdte elkapni a fonalat, elsőre bedobta kiszállóit, és egyenlített.

Gurney-nek is nagyon fontos találkozó volt ez, hiszen egy ponttal előzte meg Price-t a tabellán, és miután a forduló előző meccsén Mensur Suljovic vereséget szenvedett a listavezető Rob Crosstól, "Superchin" egy győzelem esetén megelőzhette volna az osztrákot, és ezzel feljöhetett volna az utolsó kör előtt a nagydöntőt érő negyedik helyre.

Price-on még nagyobb lehetett a nyomás, amikor 6-6-os állásnál Gurney lerakta magát duplára, neki pedig így ki kellett szállnia 96 pontról, ha nem akart jó eséllyel egy játékra kerülni attól, hogy végleg búcsút mondjon a rájátszásnak, és ezáltal a londoni O2 Arénás szereplésnek. Azonban két duplával (egy dupla 18-dupla 20-as kombinációval) megoldotta a feladatot, így a biztos egy pont tudatában kezdhetett a győzelemért. Price egy-két rosszabb körét kihasználva Gurney pici előnybe került hátsó pályán, mégis egy darab nyila maradt az észak-írnek a kiszállóra, miután Gerwyn majdnem lezárta egy 148-as sorozattal az összecsapást.

Végül Gurney is fejben erős maradt, és megdobta a dupla 16-ot, amivel döntetlenre mentette a meccset, melyet követően Price-nak mutatott be hevesen feszültsége kiszakadásának következtében. És ezzel még nem volt vége Gurney kirohanásának, ugyanis a kézfogás közben már lökdösni is kezdte Price-t, aki nem értette, mit ártott játékostársának.

"Hogy őszinte legyek, nem tudom, mi történt és miért történt mindez. Úgy vélte, hogy beszéltem a háta mögött. Ha spannolni akarom magam, spannolni is fogom, de nem akkor csinálom ezt, amikor ő dob. De engem sok mindennel vádolnak." - fejtette ki véleményét az egész eset kiváltó okáról Price, aki ellenfele érthetetlen inzultusa miatt szintén kiakadt Gurney-re, és előbb a speaker-nek, majd a biztonságiaknak kellett szétválasztaniuk a két játékost, mielőtt azok komolyabban hajba kaptak volna.

"Daryl valószínűleg azt gondolta, hogy meg kellett volna nyernie a meccset, de én nem így látom. Nekem kellett volna győznöm négy- vagy ötleges különbséggel, ám azt nem tudom, mi játszódott le az ő fejében. Azt sem tudom, hogy ő mit mond majd, de úgy tűnik, az ilyesmi minden héten megtörténik." - tette hozzá még a walesi, aki tőle szokatlan szerepben végül még békítette is Gurney-t, melyet követően legalább mindketten mosolyogva váltak el egymástól.

Az incidensnek viszont minden bizonnyal még következménye lesz, és mivel jó eséllyel Daryl Gurney-t fogják vétkesnek találni, a 33 éves dartsos pénzbüntetésre, de akár kisebb időtartamú eltiltásra is számíthat. Reméljük, az elmúlt két fordulóban látott sportszerűtlen viselkedésben már nem lesz több részünk az idei Premier League végjátékában, amely egyébként továbbra is nagyon izgalmasan alakul. Jövőhéten kerül sor az alapszakasz utolsó játéknapjára Leeds-ben, hogy aztán május 23-án este, Londonban a négy legjobb játékos eldöntse egymás közt, ki lesz a PL 2019-es bajnoka.

Íme Price és Gurney esete:

A 15. forduló eredményei (május 9., Sheffield):

Michael Smith - James Wade  7-7

Mensur Suljovic - Rob Cross  4-8

Daryl Gurney - Gerwyn Price  7-7

Michael van Gerwen - Peter Wright  8-1

A 16. forduló párosításai (május 16., Leeds):

20.10  Gerwyn Price - Peter Wright

21.00  James Wade - Rob Cross

21.45  Michael van Gerwen - Mensur Suljovic

22.30  Daryl Gurney - Michael Smith

A Premier League állása az alapszakasz utolsó fordulója előtt:

1. Rob Cross (Anglia) 22 pont (+28 legarány)

2. Michael van Gerwen (Hollandia) 21 pont (+37)

3. James Wade (Anglia) 18 pont (+18)

4. Mensur Suljovic (Ausztria) 17 pont (+2)

5. Daryl Gurney (Észak-Írország) 17 pont (+2)

6. Gerwyn Price (Wales) 16 pont (+1)

7. Michael Smith (Anglia) 9 pont (-21)

8. Peter Wright (Skócia) 9 pont (-27)

Hozzászólások