Darts - Darts vb – az első kört sem élte túl a walesi legenda
Darts vb – az első kört sem élte túl a walesi legenda
Fotó: Europress/Getty

Darts vb – az első kört sem élte túl a walesi legenda

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2015/01/04 10:21

Szombaton a szokott helyszínen a Lakeside Country Clubban nyolc mérkőzéssel kezdetét vette a BDO Darts világbajnokság. A 2014-es idényt lezárandó torna első napja nem volt híján a meglepetéseknek, hiszen a végső győzelemre is esélyesnek tartott walesi Martin Phillips búcsúzott, ahogy a női verseny első kiemeltje, Deta Hedman is, sőt, eldőlt az is, hogy a legendás Tony O’Shea idén sem nyer világbajnokságot.

A legendás lakeside-i helyszínen telt ház, 1400 néző várta lélegzetvisszafojtva, hogy megkezdődjön az idény legrangosabb tornája. Rögtön az első napon két komoly rangadót is rendeztek, hiszen a tábla elé állt a szervezet emblematikus alakja Martin Adams és a közönségkedvenc, háromszoros döntős Tony O’Shea is. Adams ellenfele a holland Jan Dekker volt, akivel bizony volt elszámolni valója az angolok legendájának, míg Tony O’Shea az idén remek formában játszó Scott Mitchell ellen állt ki. Az időrendiség kedvéért kezdjük az Adams-Dekker mérkőzéssel. A találkozó tavalyi negyeddöntő visszavágója volt, egy évvel ezelőtt a holland könnyedén búcsúztatta a háromszoros világbajnokot, azon az ominózus mérkőzésen még egy 9-nyilas próbálkozása is volt.

A háromszoros világbajnok Martin Adams visszavágott fiatal ellenfelének a tavalyi vereségért

A két játékos elég nehezen lendület bele, ám az első szett közepétől már elkapták a fonalat és onnantól ha néha csapongott is a játék olykor, de magas szinten dobtak. Adams a legjobbkor hozta a legjobb formáját, az első szett végén kétszer is 12 nyílból oldotta meg a leget, 81-es kiszállója pedig az 1-0-s vezetést eredményezte számára.

Dekker nem esett kétségbe, továbbra is jó formában és magabiztosan dobta nyilait, Adams játéka viszont a második szettre rapszodikusabbá vált, többet hibázott. A hibákat a holland könyörtelenül megbüntette, a szett végén 104-ről szállt ki, megnyerte a leget és egyenlített a szettek tekintetében. Joggal hihettük azt, hogy Dekkert megnyugtatta kiegyensúlyozott formája, ám a második szett végén amikor a meccs folyamán először előnyre tehetett volna szert, megremegett a keze, hatszor dobott kiszállóra és mindannyiszor el is rontotta. Ezt egy Martin Adams ellen nem engedheti meg senki magának, az angol legenda észbe is kapott, megragadta a lehetőséget és elvette a szettet vesztett állásból. Mindez látványosan megtörte Dekkert, a formája nagyon visszaesett, focis példával élve bejátszotta az egész táblát, ám a dartsban ez nem sok jót jelent. Adams az előny tudatában megnyugodott, és végül könnyedén lezárta a meccset egyúttal visszavágott a fiatal hollandnak az előző évi negyeddöntős vereségért.

Adams - aki 94 feletti átlaggal zárta végül az összecsapást és összesen 6 maximumot dobott - a következő körben a holland Rick Hofstrával, vagy az amerikai Widmayerrel, vagy honfitársával, Rys Haydennel találkozik. Utóbbi kettő még selejtezik egymással az első körös szereplésért.

Az első nap legnagyobb meglepetését a lett Madars Razma szolgáltatta, aki sima 3-0-val búcsúztatta a walesiek legendás játékosát, Martin Phillipset. Utóbbi két év szünet után érkezett a világbajnokságra, azzal a tudattal, hogy egy kiváló idény megkoronázásaként sokan még a végső győzelemre is esélyesnek tartották. Phillips 2014-ben World Masters-t nyert, ez volt idénybeli négy győzelme közül a legrangosabb. Razma azonban nem törődött az esélyekkel, a tömeget végig kiválóan, a kiszállókat pedig idővel magabiztosan dobta, így Phillips erejéből csak leg győzelmekre futotta, szettet a walesi legenda nem tudott nyerni. Razma közel 87-es átlaggal zárta a találkozót és ha valóban elhiszi, hogy van keresnivalója a vb-n, akkor még komoly meglepetésekre lehet képes, a tudás mindenesetre ott van a kezében. A lett következő ellenfele vagy a holland Jeffrey de Graaf lesz, vagy az Asada-Dawson selejtezős összecsapás győztese.

Az első játéknap legnagyobb meglepetése kétség kívül Madars Razma nevéhez fűződött

A nap másik rangadóját a Tony O’Shea-Scott Mitchell mérkőzés jelentette. O’Shea személyében a lakeside-i közönségkedvencet és nem mellesleg egy háromszoros világbajnoki döntőst tisztelhettünk, míg Scotty Mitchellt sokan az idei kiírás egyik legnagyobb favoritjának tartják. Utóbbi a szezon során remek formát mutatott, mégsem mehetett biztosra O’Shea ellen. A találkozó végtelenül kiélezett volt, a végjáték miatt igazi klasszikussá vált, hiszen döntő legbe torkollott. Végül a két angol közül a fiatalabbik örülhetett, Tony O’Shea pedig, ahogy tavaly, úgy idén is az első kör után búcsúzott, tehát idén sem nyerte meg a hőn áhított vb-címet és ahogy telnek-múlnak az évek, erre már egyre kevesebb esélye lesz a legendás „Silverback-nek”. Csak a rend kedvéért, Mitchell 92 feletti átlagot produkált, O’Shea 91-essel zárta a meccset. A győztes a Remco van Eijden-Geert de Vos holland, belga páros mérkőzésének győztesével játszik a második körben.

Az első körben 3 nyert szett kell a továbbjutáshoz, 3 nyert leg pedig egy szett megnyeréséhez. Amennyiben 2-2 az állás a szetteket tekintve, valamint a leg tekintetében is 2-2-az állás, úgy életbe lép a „kettővel kell nyerni” szabály. Ugyanakkor amennyiben a játékosok eljutnak 5-5 nyert legig, akkor döntő leg következik, a kezdést bullra dobással döntik el.

Az első napon nem csak a férfiak versenyében rendeztek rangadót, hiszen a nőknél megismétlődött a tavalyi finálé, az első kiemelt Deta Hedman a címvédő – és mellesleg nem kiemelt – Lisa Ashtonnal játszott. Az összecsapás végül nem hozta a várt színvonalat és ez nagyban Hedmannak volt köszönhető, aki mélyen tudása alatt játszott. Az idény során 19 döntőben szereplő, ebből 9-et megnyerő Hedman rengetegszer tévesztett szektort, hol az egyest, hol az ötöst játszotta akaratlanul, ezzel pedig rengeteg pontot fecsérelt el. Ashton profin kihasználta ellenfele ingadozó formáját és végül 2-1-re megnyerte a mérkőzést. A találkozó csúcspontját két magas kiszálló jelentette, előbb Hedman szállt ki 152-ről, ám Ashton még ezt is überelni tudta, 156-os kiszállóját senki sem tudta túlszárnyalni a nap folyamán.

Lisa Ashton ismét megtréfálta Deta Hedmant

Ami a többi mérkőzést illeti: a nőknél Zoe Jones 2-0-ra verte Sara Brentet ám a továbbjutáson kívül nem sok minden másnak örülhetett, a 61.50-es átlagának biztos nem…

A férfiaknál a selejtezőből az első körbe jutott a svéd Peter Sajwani, így ő lesz majd az első kiemelt James Wilson ellenfele. A holland Michael van der Horst (82.08) a kanadai David Cameront (82.44) verte, és majd a sokak által a vb meglepetésemberének tartott Jamie Hughes-zal találkozik az első körben. Szintén a főtáblára jutott a belga Waegemans (75.39), aki a hollandok 8. kiemeltjével, a kétszeres vb-elődöntős Wasley Harmsszal játszik majd.

A második nap programja:

Délután és este is négy-négy mérkőzést rendeznek a mai napon a Lakeside-ban. A nyolc összecsapás közül kiemelkedik a Darryl Fitton-Paul Jennings rangadó, melyen papíron a kétszeres vb-elődöntős az esélyesebb. A nőknél bemutatkozik az abszolút favoritnak tartott háromszoros világbajnok Anastasia Dobromyslova, de láthatjuk majd a skótok kiválóságát Ross Montgomery-t is. Este a legnagyobb név Scott Waites lesz, aki 2013-ban világbajnokságot nyert, tavaly viszont meglepetésre már az első körben búcsúzott. A délutáni program 15:30-tól veszi kezdetét az Eurosport 2-n, míg az esti már az Eurosporton kerül műsorra 18:45-től.

Hozzászólások