Darts - Cross megszakítja Van Gerwen hihetetlen sorozatát?
Cross megszakítja Van Gerwen hihetetlen sorozatát?
Fotó: Facebook/Professional Darts Corporation

Cross megszakítja Van Gerwen hihetetlen sorozatát?

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/05/09 10:46

Az idei darts Premier League talán mind a 14 korábbinál nagyobb színvonalat hoz. Részben ennek is köszönhető, hogy két fordulóval a vége előtt is még hatalmas a küzdelem a rájátszásért. Az első hely is nyitott még, amit ha az angol Rob Cross szerez meg, akkor hat év után taszítja le a világelső Michael van Gerwen-t az alapszakasz trónjáról. Persze a dicsőség majd azt illeti, aki a londoni O2 Arénában dobálja a legpontosabban a nyilakat.

Sheffieldben nemrég ért véget egy ikonikus sportesemény, a snooker világbajnokság, máris a földkerekség legkiválóbb dartsjátékosait látja vendégül a félmillió fős angol város. Csütörtök este már a 15. fordulót rendezik meg az idei Premier League-ben, ami annyit jelent, hogy a jövőhéten Leeds-ben véget is ér a több mint három hónapja zajló alapszakasz, hogy aztán május 23-án a négy talpon maradt versenyző megküzdjön a trófeáért Londonban. A 2019-es PL különös lebonyolításáról már korábban beszámoltunk, azonban nemcsak ezért lesz emlékezetes a mostani torna, hanem mert a színvonal és a rájátszásért folyó küzdelem minden előtte lévő kiírást felülmúl. Egyelőre elég, ha csak annyit írunk, hogy a tabella első és hatodik helyezettje között mindössze öt pont a különbség.

Van Gerwen először mondhat le az alapszakasz-győzelemről?

Önmagában szenzációs teljesítmény, ha valaki egy sportágban első nekifutásra tud a legjobbnak lenni egy nagy versenyen. Az meg szinte már példa nélküli, hogy az azt követő öt esztendőben megismételje ezt a produkciót. Michael van Gerwen pontosan így áll jelenleg, ami a darts Premier League alapszakaszában megszerzett elsőségeit illeti, hiszen 2013-as bemutatkozása óta eddig minden évben ő várhatta első helyről a rájátszást.

Ugyan a végső győzelemért járó trófeát az O2 Arénában osztják, bizonyos értelemben nagyobb tett az, ha valaki több mint három hónapon keresztül, 16 játéknap alapján a legtöbb pontot gyűjti össze. Van Gerwen alapvetően jól is "sáfárkodott" a saját magának megteremtett lehetőségekkel, hiszen újoncéve mellett az elmúlt három szezonban is ő nyerte a PL-t.

Ez a verseny hűen rávilágít arra, hogy a háromszoros világbajnok holland milyen szinten dominálja a dartssportot az utóbbi időkben. A világranglista alapján kétszer annyi pénzt keresett az elmúlt két évben, mint a mögötte második helyen álló Rob Cross. Az angol játékos ráadásul azt követően, hogy bő 16 hónapja a világbajnokságok történetének egyik legjobb mérkőzésén múlta felül MvG-t, rendre vereséget könyvelhetett el tőle.

Most azonban Cross újra borsot törhet riválisa orra alá, ha elhappolja előle az alapszakasz első helyét. Márpedig jelenleg jobban áll nála, igaz mindössze egy ponttal (20-19), ami viszont két fordulóval a vége előtt akár elég is lehet. Egymás ellen már nem játszanak, Cross szerencséjére, hiszen 2018 világbajnoka mindkétszer simán kikapott Van Gerwentől. Ezt a két meccset leszámítva Cross elképesztő színvonalon tolja végig az egész tornát, rendre 100 feletti átlagon zárja a találkozóit, és talán az elmúlt hónapokban játszik újra olyan formában, ami azt a meglepetés vb-címet hozta számára.

Azért Van Gerwen mellett szólhat az, hogy neki már papíron nincsenek nehéz meccsei, különösen a mostani, amelyen a borzasztóan alulteljesítő, kilenc(!) mérkőzés óta nyeretlen Peter Wright-tal találkozik. Ellenben Crossnak jövőhéten még hátravan egy James Wade elleni összecsapás, márpedig a torna tíz évvel ezelőtti győztese ismét a legjobb napjait idézi. Mindemellett a leg-arány is egyértelműen MvG-nek kedvez, ha a végelszámolásnál pontegyenlőség alakul ki kettejük között.

Ugyanakkor Crossnak innentől saját kezében a sorsa, hiszen ha mindkét hátralévő találkozóján megszerzi a győzelemért járó két pontot, Van Gerwen már nem érheti utol. A darts karrierje előtt villanyszerelőként tevékenykedő ("Voltage" beceneve is erre utal) angol egyébként saját maga szempontjából sem akármilyen tettet hajthatna végre, hiszen mindössze a harmadik játékos lenne, aki a Premier League másfél évtizede íródó történelmében megnyeri az alapszakaszt. A sportág világában kicsit is járatosaknak nem nehéz kitalálni, hogy Phil Taylor képezi a kirakós utolsó darabját, ugyanis a 16-szoros világbajnok legenda a sorozat indulásától kezdve nyolc éven keresztül letaszíthatatlan volt a tabella legtetejéről.

Tulajdonképpen Rob Cross még egyfajta szívességet is tenne az időközben visszavonuló honfitársnak, ha megakadályozná Van Gerwen csúcsdöntési tervét. Mert higgyük el, bármilyen, akár nem olyan lényeges rekord is a holland dobógép közelébe kerül, azt ő minden áron át akarja majd írni.

Egyikük hat év után, a másik három először juthat az O2-be

Cross és Van Gerwen helye tehát - ha matematikailag még nem is - garantált a rájátszásban. Mögöttük azonban négy rendkívül motivált dartsos vív ádáz küzdelmet a fennmaradó két pozícióért. Külön pikantériája a dolognak, hogy míg Gerwyn Price, Daryl Gurney és Mensur Suljovic csak tavaly képviseltette magát először a Premier League-ben, addig a korábbi bajnok James Wade ott sem lehetett a meghívott tíz játékos között. Most mindannyian ígéretes formát mutatnak, de vajon ki lehet ott közülük Londonban?

Talán akit jó eséllyel be lehet még írni a bejutók közé, az Wade. A balkezes kiválóságról már ejtettünk néhány szót, és való igaz, hogy áprilistól kezdve nagyon elkapta a fonalat. Úgy néz ki, most az olykor szélsőséges viselkedéseit okozó ún. mániás depressziója sem zavarja, így végre a csúcsformát hozhatja ki saját magából. Már ősszel is futott egy kiemelkedő időszakot, amikor az Európa-bajnokság megnyerésével több mint négy és fél év után győzött ismét major tornán. A vb aztán nem sikerült igazán jól számára, de a februári Masters-en ismét döntőzött, ahol csak Van Gerwentől kapott ki.

A "The Machine" becenevére jellemző kiegyensúlyozottsággal teljesít az idei PL-ben, ráadásul a játéka bármikor bárkire veszélyes lehet. Jelenleg jobb leg-arányának köszönhetően előzi meg Suljovicot, és foglalja el a harmadik helyet 17 megszerzett pontjával. Sheffieldben bár a tavalyi döntős Michael Smith vár rá, a "Bully Boy" már a kezdetektől a tabella alsó harmadában tanyázott, és bár produkált néhány jó meccset, a fontos pillanatokban rendre megremegett a kiszállózás során. Ezt a találkozót azért jó lenne hoznia Wade-nek, vagy legalább a döntetlenért járó egy pontot elcsípnie, mert az utolsó körben Cross ellen akármi megtörténhet.

Mensur Suljovic ugyan jelenleg bejutó helyen áll, az osztrák két pokolian kemény meccsnek néz elébe, ugyanis a két listavezetővel, Crosszal majd Van Gerwennel meccsel. Az angol ellen azért valamennyire bizakodhat utóbbi összecsapásaik alapján, hiszen az elmúlt hat mérkőzésükből csak az utolsót nyerte Cross. Ettől függetlenül, ha Robnak most nem fogy el idő előtt a víz a kancsójából, amely 5-1-es vezetésénél idei első PL-meccsükön megtörtént (és aztán innen fordított 7-5-re Mensur), akkor az egy pontért is rendesen meg kell dolgoznia Suljovicnak. Aztán MvG-vel szemben még ennyi esélyt lehet adni neki 4-12-es mérleg, és első mérkőzésük 7-3-as vereségének tükrében.

Daryl Gurney úgy tűnt, nem igazán lesz tényező a rájátszásért folyó küzdelemben, azonban a 2019-es Premier League-ben nem kis bravúrral másodszor is legyőzte Van Gerwen-t az előző fordulóban, Manchesterben. Így nemcsak hosszú idő után elmozdult a hatodik helyről, hanem egy pontra megközelítette Wade-et és Suljovicot. A múlthéten szerzett siker olyan lendületet adhat a világranglistán már harmadik észak-írnek, ami az O2 Arénába repítheti. Ehhez viszont egy ki-ki meccset kell nyernie Gerwyn Price ellen. Ráadásul elég pocsék a mérlege a walesivel szemben, hiszen csupán két győzelem és egy döntetlen mellett nyolcszor is kikapott tőle.

Az már egy másik kérdés, mennyire maradt meg Price fejében az előző heti parázs mérkőzése, mely előtt már elvileg összeszólalkozott James Wade-del, majd a közönség folyamatos pfujolása mellett még az is zavarta őt, hogy ellenfele túl közel ment el mellette a dobásait követően (pedig Wade látszólag semmi szabálytalant nem követett el), végül pedig kezet sem fogott vele.

Újabb nem éppen sportemberhez méltó magatartást láthattunk tehát Gerwyn-től, pedig sokunk már kezdte megkedvelni a Grand Slam of Darts döntőjében mutatott botrányos viselkedése óta. A közönség ezután az eset után biztosan nem fogja jobban megkedvelni, úgyhogy a manchesterihez hasonló fogadtatásra számíthat Sheffieldben és Leeds-ben is. Bár korábban jól bírta ezt a fajta terhet Price, kérdés, meg tud-e vele birkózni most, mikor a tét minden eddiginél nagyobb. Sajnálhatná, ha lemaradna a rájátszásról, hiszen számtalan kiemelkedő mérkőzést produkált az idei sorozatban. Azért is lenne fontos nyernie Gurney ellen, mert az utolsó fordulóban ő találkozik a rendkívül demotivált Wright-tal, ami szinte garantált két pontot jelenthet számára. Ráadásul a kilencnyilashoz már többször közel állt az idei PL-ben, így ha ott lehetne Londonban is, akkor még több esélye lehetne megdobni.

Íme "The Iceman" egyik kísérlete a tökéletes legre:

Persze kis hazánkban mi már bárkitől örülnénk egy kilencnyilasnak, mert Gary Anderson tavalyi World Matchplay-en dobott sorozata óta nem láthattunk egyet sem tv-képernyők előtt. És bizony kilenc hónap elég hosszú várakozás egy kilencnyilasra. De ha megtörténik, akkor mi dartsrajongók ismét a mennybe megyünk.

A 15. forduló párosításai (május 9., Sheffield):

20.10  Michael Smith - James Wade

21.00  Mensur Suljovic - Rob Cross

21.45  Daryl Gurney - Gerwyn Price

22.30  Michael van Gerwen - Peter Wright

A 16. forduló párosításai (május 16., Leeds):

20.10  Gerwyn Price - Peter Wright

21.00  James Wade - Rob Cross

21.45  Michael van Gerwen - Mensur Suljovic

22.30  Daryl Gurney - Michael Smith

A Premier League állása két fordulóval az alapszakasz vége előtt:

1. Rob Cross (Anglia) 20 pont (+24 legarány)

2. Michael van Gerwen (Hollandia) 19 pont (+30)

3. James Wade (Anglia) 17 pont (+18)

4. Mensur Suljovic (Ausztria) 17 pont (+6)

5. Daryl Gurney (Észak-Írország) 16 pont (+2)

6. Gerwyn Price (Wales) 15 pont (+1)

7. Peter Wright (Skócia) 9 pont (-20)

8. Michael Smith (Anglia) 9 pont (-21)

Hozzászólások