Darts - Az északír dartsos nyerheti meg angol riválisának a Premier League-et?
Az északír dartsos nyerheti meg angol riválisának a Premier League-et?
Fotó: Facebook/PDC

Az északír dartsos nyerheti meg angol riválisának a Premier League-et?

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/05/23 08:50

Immáron 15. alkalommal rendezték meg a tavaszi dartsdömpinget (ami még februárban vette kezdetét) a Premier League-sorozat képében, amely ismét elérkezett a mindent eldöntő rájátszáshoz. Már csak Michael van Gerwen, Rob Cross, James Wade és Daryl Gurney maradtak versenyben a végső győzelemért, és hogy kinek mekkorák az esélyei a csütörtök esti fellépés előtt, azt most vesézzük ki. Cikkünk végén pedig ti is szavazhattok arról, ki nyeri az idei PL-t.

Ismét a 20 ezer fős londoni O2 Arénában teszik fel a koronát a világ legjobb dartsjátékosai a sportág talán legnagyobb eseményére. 16 héten keresztül öldöklő küzdelem folyt minden egyes csütörtökön a rájátszást érő négy helyért előbb kilenc, majd nyolc aspiráns között. És ebben az évben tényleg szinte az utolsó pillanatig nyitva maradtak a kérdések, miszerint ki nyeri meg az alapszakaszt, és viszi el ezáltal a 25 ezer angol fontos bónuszt, valamint hogy ki csatlakozik a már korábban bejutókhoz, vagyis a világelső Michael van Gerwenhez és a 2018-as világbajnok Rob Crosshoz.

Cross közel került ahhoz, hogy véget vessen holland riválisa elmúlt években mutatott alapszakasz-dominanciájának, hiszen az utolsó forduló előtt még ő vezette a tabellát. Azonban míg "Voltage" kikapott honfitársától, James Wade-től Leeds-ben, addig Van Gerwen simán győzte le az osztrák Mensur Suljovicot, így MvG sorozatban hetedik alkalommal várhatja az első helyről a nagydöntőt, vagyis 2013-as debütálása óta mindig!

Ez még úgy is kivételes teljesítmény Van Gerwentől, hogy az elmúlt években egyértelműen dominálja a dartssportot. Ugyan a sportág legnagyobb legendájának számító Phil Taylor a Premier League 2005-ös alapítása óta egymás után nyolcszor zárt a rangsor élén (aztán egyből őt váltotta Van Gerwen), a 16-szoros világbajnoknak még nem kellett annyira erős és kiegyensúlyozott mezőnyben folyamatosan a legjobbnak lennie, mint a holland dobógépnek.

Az idei kiírásban pedig Van Gerwen nem a legjobbját nyújtotta, becsúszott több váratlan vereség és gyengébb körátlag. Mindez talán annak is betudható, hogy egyre több időt szentel családjának, felesége mellett lassan kétéves kislányának. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a torna során egyszer sem engedte el igazán Crosst a tabellán, amelyben nagyban hozzájárult az, hogy mindkétszer legyőzte az angolt (méghozzá egyaránt rendkívül magabiztosan). Nyomást tudott helyezni rá végig, és végül el is tudta happolni előle az első helyet. De vajon a rájátszásban is ő lesz a legjobb?

Michael van Gerwen - Daryl Gurney

Ha a világelső ismét nem talál legyőzőre az O2-ben, akkor ez lesz pályafutása ötödik PL-győzelme, amivel karnyújtásnyira kerülne Phil Taylor rekordjától, ráadásul zsinórban negyedszer diadalmaskodhatna, mely tekintetben be is érné az öreget. Van Gerwen azért 2019-ben sem sáfárkodik eddig a tornagyőzelmekkel, már közel tíz darabnál jár, köztük ötödik Masters- valamint harmadik világbajnoki címének megszerzésével.

Van Gerwen saját rekordhajhászásának egy újabb fontos állomásához érkezettVan Gerwen saját rekordhajhászásának egy újabb fontos állomásához érkezett Fotó: Europress/AFP

Szóval tényleg fura azt mondani róla mostanság, hogy nem dominál annyira, mint szokott. Viszont az is tény, hogy többször felveszik vele a kesztyűt az elmúlt hetekben-hónapokban, mint korábban, sőt, akár borsot is törnek az orra alá. Ebben pedig nincs jelesebb képviselő a PDC mezőnyében, mint az elődöntős ellenfél. Daryl Gurney ugyanis mindkétszer legyőzte Van Gerwent az alapszakasz során, és az északír játékos többek közt ennek köszönhetően vívta ki első PL-rájátszását.

Pedig három fordulóval a vége előtt még csak a hatodik helyen állt, azonban mivel csak néhány pont választotta el még a harmadik pozíciótól is, ő is eséllyel küzdhetett a nagydöntőért, amit végül szenzációs hajrával össze is hozott. Az említett egyik MvG elleni győzelem mellett nagyon értékes döntetlent játszott Gerwyn Price ellen (a meccs utáni incidensről itt olvashattok), majd a mindig veszélyes és legutóbbi vb-döntős Michael Smith sem tudott fogást találni rajta, így az utolsó játéknapokon megszerzett öt ponttal odaért a negyedik helyre.

Gurney már tavaly is közel volt a rájátszáshoz, de akkor a fontos pillanatokban nem tudott eléggé koncentrált maradni, ami most egyértelműen megvolt nála. Bár a négy bejutott játékos közül neki volt a leggyengébb a kiszállózása az alapszakaszban (40,26%), a londoni repjegyét pont annak köszönheti, hogy iszonyú nyomás alatt sem remegett meg a dupláknál, a legtöbbször egy nyílból megoldotta őket (így érte el azt a bizonyos döntetlent is Price ellen).

Egyértelműen pályafutása legjobb félévét produkálta, és ezt többek közt azzal alapozta meg, hogy sorozatban 13(!) nyeretlen meccset (12 vereség, 1 döntetlen) követően győzte le Van Gerwent, méghozzá a Players Championship Finals döntőjében. Azóta mer játszani MvG ellen, aki sokszor már a meccs elején villámgyors, bődületes játékával "bedarálja" az ellenfeleit.

Daryl Gurney lehet a sötét ló a nagydöntőbenDaryl Gurney lehet a sötét ló a nagydöntőben Fotó: Europress/AFP

Kérdés, a holland klasszisra most is lesz-e ellenszere az időközben már világranglista-4. Gurney-nek, amikor élete legnagyobb sikeréért teheti meg az első fontos lépést a kettőből. Itt már nem hét, de nem is nyolc nyert legig tartanak a mérkőzések, hanem 10 játékot kell nyernie annak, aki döntőbe szeretne jutni (ott pedig 11 nyert legig fog zajlani a küzdelem). Ne feledjük, Van Gerwen még sosem kapott ki Premier League elődöntőjében, ami éppen elég aggasztó jel is lehet "SuperChin"-nek, de hát végül is egyszer minden sorozat megszakad.

Rob Cross - James Wade

És talán ez utóbbi, valamint MvG "Gurney-fóbiája" adhat esélyt a másik két úriembernek a végső győzelemre. Cross vb-győzelme óta tartó több mint egy esztendős komoly hullámvölgyét idei PL-menetelésével törte meg, azonban Van Gerwen ellen mostanában csak árnyéka önmagának, amit stabil 100 feletti átlagainak 92-94-re történő lezuhanása is hűen tükröz. Egyszerűen már az elején ellép tőle holland riválisa, ami őt hitehagyottá teszi a mérkőzés hátralévő részében.

Rob Cross végső győzelmét a másik elődöntő is nagyban befolyásolhatjaRob Cross végső győzelmét a másik elődöntő is nagyban befolyásolhatja Fotó: Europress/AFP

James Wade olyan szempontból más kategória, hogy bár összességében neki is elég gyenge a mérlege Van Gerwen ellen, az utóbbi találkozóikon rendre szoros csatába bonyolódott "Mighty Mike"-kal, mi több a PL-ben le is tudta őt győzni egy döntetlen mellett. Ugyanakkor honfitársához hasonlóan neki is jelentősen megkönnyítené a trófeához vezető útját, ha Gurney kerülne ki győztesen a másik elődöntőből. Ráadásul mivel az a meccs kezdődik először, így Crossék már tudni fogják, kivel kerülhetnek össze a fináléban.

Előtte viszont még össze kell csapnia a jobbkezes és a balkezes angolnak egymással, ami szintén lehet, hogy nem lesz piskóta. Eddigi tizenkét találkozójukból mindketten hatot nyertek, és az idei Premier League-ben is megosztoztak a két győzelmen. Ami esetleg iránymutató lehet, hogy friss élményként egy héttel ezelőtt, az alapszakasz utolsó fordulójában játszottak legutóbb, amikor is Wade győzött. Ugyanakkor Crosst talán múltkor túlságosan is az alapszakasz-győzelemért folytatott harc kötötte le, most pedig tulajdonképpen teljes mértékben saját mérkőzésére koncentrálhat.

Amennyiben Crosstól úgy záporoznak majd a 180-ak, mint a hátrahagyott 16 fordulóban (összesen 54-et dobott), és a kiszállózását is az alapszakaszban mutatott szinten tartja, Wade-nek pokolian nehéz dolga lesz. Viszont ha "The Machine" szorosan tudja tartani a mérkőzést, akkor ellenfele könnyen beremeghet, aki az elmúlt időszakban nem igazán kezeli jól a nyomást az éles helyzetekben.

Wade talán a legstabilabb játékkal jutott el az O2 Arénába a négy játékos közül, és bár 2013 óta először van ott a rájátszásban, tíz évvel ezelőtti győzelmével, valamint további két döntős és elődöntős szereplésével a nem kevés rutin is segítheti őt a torna ezen fázisában.

James Wade-et a becenevére is utaló kiegyensúlyozottság repítheti a trófeáigJames Wade-et a becenevére is utaló kiegyensúlyozottság repítheti a trófeáig Fotó: Europress/AFP

Szóval mindent egybevéve kifejezetten izgalmasnak és magas színvonalúnak ígérkezik a 2019-es Premier League végjátéka, ami csütörtök esti három meccsével pontot tesz a közel három és fél hónapon át tartó dartsőrület végére.

Menetrend:

20.15-től 1. elődöntő: Michael van Gerwen (Hollandia) - Daryl Gurney (Észak-Írország)

21.15-től 2. elődöntő: Rob Cross (Anglia) - James Wade (Anglia)

(kb.) 22.15-től a döntő

Na, és akkor szerintetek ki nyeri az idei PL-t?
Michael van Gerwen
 
67% (4 szavazat)
Rob Cross
 
0% (0 szavazat)
James Wade
 
17% (1 szavazat)
Daryl Gurney
 
17% (1 szavazat)
Összes szavazat: 6
Hozzászólások