Darts - A mumus sem akadályozhatta meg Peter Wright megérdemelt darts-világbajnoki címét
A mumus sem akadályozhatta meg Peter Wright megérdemelt darts-világbajnoki címét
Fotó: Facebook/Peter Wright

A mumus sem akadályozhatta meg Peter Wright megérdemelt darts-világbajnoki címét

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2020/01/02 19:39

Minden idők talán legjobb PDC-világbajnoksága végén jobb kezekbe aligha kerülhetett volna a Sid Waddell-trófea. Peter Wright egy igazi hullámvasutat élt meg nemcsak ezen a tornán, hanem egész pályafutása során, de az elmúlt napokban hátra tudta hagyni saját démonait, és révbe ért. A színes hajú skót sikere mellett összegezzük, mi is történt az idei, több szempontból is különleges tornán, illetve azt is szemügyre vesszük, milyen érdekességek várhatóak az új szezonban.

Hihetetlen belegondolni, hogy Peter Wright még egy nyílra volt attól, hogy tavaly után idén is már az első mérkőzését elveszítse a londoni Alexandra Palace-ben. A fülöp-szigeteki Noel Malicdem viszont nem tudta megdobni a továbbjutást érő bull-t, Wright pedig egy 140-es kiszálló végén azt a dupla tízet dobta meg, amivel az új évtized első napján világbajnokká vált.

Korábban 11 major torna döntőjéből 10-et elveszített, ebből hétszer attól a Michael van Gerwentől kapott ki, akivel a szerdai fináléban is farkasszemet kellett néznie. Ráadásul olykor rendkívül fájdalmas vereségeket gyűjtött be a világelső hollandtól, hiszen nem egyszer megtörtént, hogy akár öt-hat meccsnyílról sem tudta megszerezni a végső győzelmet.

Ennek ellenére ezen a mérkőzéseken igazán jó esélyeket lehetett adni neki, ugyanis míg a negyeddöntőben parádés játékkal rukkolt elő, addig az elődöntőben mentálisan volt rendkívül erős. Főleg utóbbi nem jellemző rá, márpedig ilyen téren nagyobb tesztet nem is kaphatott volna, mint Gerwyn Price, aki az elmúlt hónapokban mutatott egyre sportszerűbb, szimpatikusabb oldala helyett újra elővette régi, kőbunkó önmagát. Annyira bepörgette magát a walesi, hogy megint túlment bizonyos határokon.

Egyrészt ott volt a második szett végén az a bizonyos eset, amikor Price jószerivel beleüvöltött ellenfele arcába, aztán majdnem neki is ment a levonulásnál.

Emellett a meccs során többször nagyon korán eldobta az első nyilát, még amikor ellenfele szinte ki sem lépett a dobókörből, ezzel pedig akár komoly balesetet is okozhatott volna. Mindezeknek viszont nem tulajdonított nagy jelentőséget Wright, aki végig koncentrált, stabil játékával adott választ, és törte meg Price-t, aki mindennek a tetejébe a végén kezet sem fogott legyőzőjével.

"Snakebite" elég simán, 6-3-mal került döntőbe, miközben Van Gerwen az elődöntőben is ugyanazt az ingadozó formát mutatta, mint a korábbi fordulóiban. Hiába nyert ő is 6-3-ra az ifjú angol titán, Nathan Aspinall ellen, az öt meccséből már a negyediken maradt 100-as átlag alatt, ezúttal meg sem közelítve ezt az értéket. Meccsközben is nem először volt hullámzó a holland dobógép játéka ezen a világbajnokságon, és talán az utóbbi öt-hat év alatt nem láttuk még ennyire gyengén teljesíteni az Ally Pallyben, mint idén.

Ugyanakkor pont attól is lett nagy játékos MvG, hogy az önmagához képest közepes játékkal (ami még a legjobbaknak is a legtöbbször nehezen verhető szint) is képes kiélezett meccseket nyerni, és akár egy egész tornát ebben a formában végigjátszva nagy trófeákat nyerni. Peter Wright ellen pedig különösen bizakodó lehetett abból a szempontból, hogy a korábbi számtalan major döntőjük mindegyikében legyőzte őt.

Ez a színes hajú skót napja volt

Abban azért szinte biztos lehetett Van Gerwen, hogy szoros csatában kell megkaparintania a negyedik világbajnoki címét, amellyel először védené még címét a sportág csúcseseményén. Hat évvel ezelőtt lett először világbajnok, épp mostani ellenfelét legyőzve a döntőben. Most jöhetett a visszavágó, de már a bevonulásnál is egy sokkal elszántabb Peter Wrighttal. Tudta, ez lehet az ő nagy esélye, hogy végre elérje azt, amiért 25 éves pályafutása alatt annyit, de annyit dolgozott. Ami már nagyon is kijárna neki, hiszen óriási tehetsége erre predesztinálta őt.

A skót a színpadon is megőrizte nagyfokú koncentráltságát, és kiváló játékkal rögtön 2-0-ás előnyre tett szert. Van Gerwennek muszáj volt kapcsolnia, és a világelső oda is tette magát a folytatásban. Pillanatokon belül szépített, majd egy kiélezett játszma végén az egyenlítés is megszületett. A szünet után úgy nézett ki, MvG beindítja a rá jellemző darálást, és zsinórban harmadik megnyert szettjével a maga javára fordíthatja az összecsapást.

Ekkor jött a vb-döntő minden bizonnyal kulcsmomentuma, ugyanis Van Gerwen úgy nem tudta magához ragadni a vezetést, hogy egymás után hat nyilat tékozolt el kiszállóra az egyik legben. Benne is maradt a fejében ez az óriási hiba, és ezt követően is mintha teljesen megbénult volna a dupláknál. Wright kiválóan reagált ellenfele gödörbe kerülésére, és a hatodik szettben egy 12 és egy 11 nyilassal újra kétszettesre növelte az előnyét. Mivel "Snakebite" kezdte a hetedik játszmát, reális esélye volt az 5-2-es vezetés kiharcolására. Van Gerwen azonban az utolsó szalmaszálába kapaszkodva egy bullos kiszállóval brékelte őt, majd ő is egy négyköröst dobva 4-3-ra zárkózott.

Az újabb szünet után két nagyon fontos játszma következett. Tudták is ezt a felek, és ennek megfelelően próbáltak mindent beleadni. Mindkét szett az ötödik, döntő játékban dőlt el, melyek végén Van Gerwennél egyaránt ott volt az esély, de a kiszállói újra cserben hagyták, így Wright egy lépésre került élete első vb-címétől.

6-3-as szetthátrányról még a sportág jelenlegi uralkodójáról is nehezen lehetett elképzelni, hogy fordítani tud, ráadásul rögtön brékhátrányba került a folytatásban. Ekkor majdnem jött a slusszpoén a meccsbe, ugyanis Van Gerwen egy nyílra került attól, hogy 2016 után újra kilencnyilas szülessen a világbajnokságon. Azonban ő is ugyanúgy elhibázta a duplát, ahogy korábban Nico Kurz, Darren Webster vagy éppen Adrian Lewis, aki 2011-ben dobta meg az eddigi egyetlen tökéletes kört a vb-döntők történetében. Egyébként Peter Wright sem volt messze a kilencnyilastól a fináléban, hiszen az ötödik szett egyik játékában ő is hét nyílig jó volt.

Íme Van Gerwen kísérlete:

MvG végül egy 10 nyilassal hozta azt a leget, azonban ezt követően újra nem tudta hozni a saját kezdését, ami végleg megpecsételte a sorsát. Wright egy legre került a hőn áhított trófeától, és a szemei már a játék közben kezdtek könnybe lábadni, az érzelmei viszont nem vették el a koncentráltságát. A skót három meccsnyila mintha az eddigi pályafutását jelképezte volna. Az első kettő szinte csak hajszálra volt a dupla tíztől, mint ahogy őt is számtalanszor választották el minimális dolgok egy nagy tornagyőzelemtől, a harmadik nyíl viszont a helyére került, és így az ő karrierje is. Végre valahára Peter Wright odakerült, ahová tartozik, világbajnok lett!

A döntő végén egy sportszerű győztes, és ami talán még fontosabb, egy sportszerű vesztes gratulált egymásnak, amit különösen jó volt látni az elődöntőben történtek után (ez csak a Wright-Price meccsre vonatkozik).

"Nem igazán tudom még elhinni. Már a visszavonulásra gondoltam, mielőtt hat évvel korábban sikerült eljutnom a döntőbe és ez is azt mutatja, hogy soha ne add fel az álmaidat." - kezdte teljes eufóriában "Snakebite", akinek további szavain is érződött, még nem hitte el, hogy sikerült feljutnia a sportág csúcsára.

"Sajnálom Michael-t, de ma tálcán kínálta nekem az olyan lehetőségeket, amelyeket kettőnk meccsein általában én szoktam felkínálni neki. Michael fantasztikus játékos, de olyan jó érzés kimondani, hogy én vagyok a világbajnok! Nem akartam elhinni, amikor az utolsó dobásnál az első két nyilam mellé ment, de aztán a harmadik végül csak bement. Nagyon sokat dolgoztam azon, hogy megtaláljam a megfelelő nyilat, a dobást és a hozzáállást, amiket szerencsére sikerült a legjobbkor elővennem. Nagyon büszke vagyok és hálás azoknak, akik segítettek nekem abban, hogy világbajnok lehessek."

Wright önfeledt boldogságát tovább növelhette, hogy családja körében ünnepelhetett már a színpadon, többek közt a kulcsszerepet játszó feleségével is, aki egyszerre a menedzsere és a fodrásza is. A skót nemcsak őt emelte ki nyilatkozatában, hanem azt az igencsak fontos tényezőt, hogy szokásával ellentétben nem váltotta le a nyilait az utolsó négy mérkőzésén. Ez is hozzásegíthette ahhoz, hogy magabiztosabb legyen, és ezáltal a döntő pillanatokban is megőrizze a higgadtságát. Érdemes például megjegyezni, hogy a döntőben 102-es körátlaga mellett 53% felett volt a kiszállózása, ami egy ilyen hosszú mérkőzésen rendkívül komoly teljesítmény.

Ami Van Gerwent illeti, hiába dobott végül magasabb átlagot (102,88), több 180-at (összesen 27-et dobtak!), és lett egész jó a kiszállózása is (kereken 40%), ugyanaz jellemezte a fináléban, mint a torna addigi szakaszában, miszerint nem tudott egyenletes szinten teljesíteni. Ez pedig egy ilyen kiegyensúlyozott Wright ellen 7-3-as vereséget jelentett, amely eredményre valószínűleg nem sokan számítottunk.

"Természetesen nagyon fáj, ha elveszíti az ember ezt a döntőt, de Peter minden tiszteletet megérdemel. Nagyszerű versenye volt ez neki, a legfontosabb pillanatokban sokkal jobb volt nálam, s nem is kérdés, hogy megérdemli a világbajnoki címet." - mondta nagyon sportszerűen MvG, majd rávilágított a meccs kulcsára. - "A kiszállózása fantasztikus volt. Csak magamat hibáztathatom, hogy a fontos pillanatokban elrontottam a lehetőségeimet egy olyan kiváló játékos ellen, mint Peter Wright. Viszont még keményebben fogok dolgozni azért, hogy jövőre erősebben térjek vissza."

Michael van Gerwennek tehát harmadik alkalommal sem sikerült a címvédés, és három megnyert döntőt követően az elsőt veszítette el a 2013-as kiírás óta, amikor a sportág legnagyobb legendája, Phil Taylor vele szemben gyűjtötte be a 16., egyben utolsó világbajnoki címét. Ugyanakkor ő is büszke lehet magára, hiszen ismét megmutatta klasszisát azzal, hogy egyáltalán nem a legjobb játékával jutott el egy nagy torna végjátékába.

Az pedig nem kérdés, hogy lesz ő még négyszeres, ötszörös, vagy akár még többszörös világbajnok, hiszen ezzel a meccsel sem változott az a tény, hogy ő dominálja évek óta ezt a sportágat, és fogja valószínűleg az elkövetkezendő időszakban is. Persze az is biztos, hogy Peter Wrightnak óriási löketet fog adni ez a siker, hiszen lekerült a nagy teher a válláról, és már nem kell semmilyen szituációtól sem félnie. Ha pedig a "győzelmi" nyilait is megtartja, még inkább továbbviheti ezt a lendületét, például a február elején kezdődő Premier League-re is.

A döntő összefoglalója:

Egy igazán emlékezetes három hét

A 27. PDC-világbajnokság hihetetlen élményekkel tette gazdagabbá a dartssport szerelmeseit. Olyan pillanatoknak is a részesei lehettünk, amiket talán még a legvadabb álmainkban sem gondoltunk volna. Persze volt rémálom is, rögtön azzal kezdődött a 2020-as vb, hiszen a szinte mindenki által kedvelt, ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld korai kiesésével méltatlanul fejezte be 35 éven át tartó legendás pályafutását.

Ezek után viszont gyorsan szebb napok következtek, a 94 férfi induló helyett a két hölgy varázsolt az Ally Pally színpadán, előbbi a japán Mikuru Suzuki, majd az angol Fallon Sherrock, aki első nőként győzött le férfit a PDC vb-k történetében, majd ámulatba ejtő módon a második meccsét is megnyerte a már nagynévnek számító Mensur Suljovic ellen.

Érdekes volt figyelni a számtalan kiemelt hullását az első napokban, például ahogy a 2018-as világbajnok Rob Cross-t kis túlzással lenullázták, miközben olyan nagyágyúk táncoltak vissza a kiesés széléről, mint Gerwyn Price. Rengeteg meccs dőlt el a mindent eldöntő szettben, sőt, nem egyről az utolsó, "hirtelen halál"-leg döntött. Voltak korai rangadók, mint Daryl Gurney és a korábbi háromszoros BDO-világbajnok Glen Durrant összecsapása, a torna későbbi fázisába pedig olyan meglepetésemberek is eljutottak, mint a torna előtt a világranglistán csupán 82. helyen található litván játékos, Darius Labanauskas.

A fiatalok tündöklése is kiemelendő, hiszen Nathan Aspinall és Dimitri Van den Bergh is egy kétszeres világbajnok legyőzésével (Gary Anderson, Adrian Lewis) jutott a legjobb nyolc közé, ahová a friss ifjúsági világbajnok, Luke Humphries is eljutott. Ezt követően jöhetett el Peter Wright ideje, aki szépen építgette magát a verseny során, és előbb a játékában, majd mentálisan is bebizonyította, hogy a legjobban talán ő érdemli meg az új évtized első darts-világbajnoki címét. De ha esetleg valakik nem így gondolják, minden bizonnyal azok se nagyon vitatják, hogy a skót győzelmével méltó lezárása lett ennek a kivételes tornának. Csak a kilencnyilast hiányoltuk most is, de nagyobb bajunk ne legyen.

Premier League újra beugrókkal, és hazánk eddigi legnagyobb dartsversenye is a terítéken

És hogy mit várhatunk a 2020-as szezontól? Annak ellenére, hogy most már Phil Taylor mellett a másik nagy legendát sem láthatjuk többet a darts színpadán, a sportág hősnőjévé váló Fallon Sherrock játékát többször is megcsodálhatjuk az év során.

A fiatal angol hölgy már a csodaszámba menő vb-menetelése idején meghívást kapott a nyári világkörüli sorozat, a World Series of Darts amerikai nyitóállomására, majd kiderült, nemcsak New Yorkban, hanem az összes helyszínen tábla elé léphet, tehát Dániában, Németországban, Új-Zélandon és Ausztráliában is. Mindemellett a napokban az is kiderült, hogy Sherrock ott lesz a Premier League-ben is, méghozzá a nottinghami állomás beugrójaként, vagyis február 13-án.

Tavaly Gary Anderson hátsérülése miatt mondta le előre a teljes PL-részvételét, és így hozta meg a PDC azt a döntést, hogy tíz helyett csak kilenc állandó játékosa legyen a sorozatnak, és minden helyszínen egy kiegészítő tag, például az adott város egy kiváló dartsosa tegye teljessé a mezőnyt. Ez a lebonyolítás forma olyannyira bevált mind a szervezők, mind a szurkolók körében, hogy idén már nemcsak kényszerűségből rendezik meg ebben a szisztémában a több mint három hónapon át zajló tornát.

Az állandó tagok névsora szokás szerint szinte közvetlenül a vb-döntő után lett kihirdetve, és már az első két forduló beugrói is megvannak, akik közül a második lesz Sherrock. Az első sem lesz akárki, hiszen John Henderson tavalyi Premier League-meccsére sokan emlékezhetnek (aberdeen-i sördobálás).

Íme a lista:

Michael van Gerwen, Peter Wright, Gerwyn Price, Gary Anderson, Rob Cross, Glen Durrant, Daryl Gurney, Michael Smith, Nathan Aspinall

Darts PL 2020.jpg Fotó: Facebook/PDC

Beugrók (eddig): John Henderson, Fallon Sherrock

A meghívott nevek alapján ismét jó kis csütörtököknek nézünk elébe február és május között, utóbbi hónapban ráadásul nemcsak a képernyőn lehet megtekinteni a legjobbakat, hanem az Érd Arénában is, mely a tavalyi Gála után idén a European Tour egyik állomásának ad otthont.

A május 8. és 10. között megrendezendő esemény Magyarország eddigi legnívósabb dartsversenye lesz, amely természetesen egy újabb mérföldkő lesz a sportág itthoni népszerűségének növekedésében.

Mindenesetre addig sem maradunk 180-ak nélkül, a február 6-án kezdődő Premier League mellett napokon belül indul a másik dartsszervezet, a BDO világbajnoksága, melyre hosszú idő után nem a legendás Lakeside-ban, hanem a londoni O2 Arénában kerül sor január 4. és 12. között.

Hozzászólások