Darts - A két "őrjöngő" dartsos párharcából akár korszakos rivalizálás is lehet
A két "őrjöngő" dartsos párharcából akár korszakos rivalizálás is lehet
Fotó: Love Sport Radio

A két "őrjöngő" dartsos párharcából akár korszakos rivalizálás is lehet

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/11/27 08:56

Michael van Gerwen és Gerwyn Price egyre többet találkoznak egymással a színpadon, meccseik pedig a kezdeti egyoldalúság után jóval kiélezettebbek lettek. Könnyen előfordulhat, hogy az idei világbajnoki címet is egymás közt döntik el, őszi sikereiknek köszönhetően ugyanis ők a lesznek a legnagyobb favoritok a londoni Alexandra Palace-ben.

0-17! Ilyen mérleggel állt Gerwyn Price Michael van Gerwen ellen, miután az októberi Bajnokok Ligájában ismét kikapott a világelsőtől. Ugyanakkor az a rendkívül szoros, mindemellett űrdartsot felvonultató elődöntő azt mutatta, hogy a walesi egyre inkább meg tudja nehezíteni a holland dolgát.

Egyébként is már volt olyan meccsük abban az évben, amelyen Van Gerwennek meg kellett izzadnia a győzelemért. Ha persze egyáltalán nyert, ugyanis a két Premier League-találkozójukból Price elcsípett egy döntetlent, ami talán számára is az első jel lehetett, hogy már van annyira jó játékos, hogy több meccsen is felvegye a kesztyűt a háromszoros világbajnokkal.

A hőn áhított győzelem azonban csak nem akart összejönni. A BL után egy újabb major tornán, a World Series of Darts nagydöntőjén futottak össze már a második körben, ahol Price-nak ismét csak egy játék hiányzott a sikerhez, de végül a 18. vereségét is begyűjtötte MvG-től.

Az ember mégis már érezte, csak idők kérdése, mikor törik meg ez az elképesztően negatív széria. Price ismét gyorsan megkapta a lehetőséget a visszavágásra, ráadásul a Grand Slam of Darts elődöntőjével egy hónap leforgása alatt már a harmadik nagy versenyen csapott össze Van Gerwennel. A "Jégembernek" kiváló formája mellett plusz önbizalmat adhatott, hogy címvédőként várhatta a találkozót.

Price játékban ismét állta a sarat riválisával, az viszont még inkább számított, hogy ezúttal ő volt az, aki végig fent tudta tartani a koncentrációját, mindezt pedig egy hosszú mérkőzésen.

A walesi átka megtört, 20. meccsén végre sikerült sikerült legyőznie Michael van Gerwen-t 16-12 arányban, melyet követően a címvédés is összejött neki a Grand Slamen.

És ezzel még nem volt vége őszi csatáiknak, ugyanis hol máshol, mint egy újabb major tornán néztek farkasszemet egymással, méghozzá a múltheti Players Championship Finals döntőjében. Ez egy fajta szimbóluma is volt annak, hogy ki volt a két legeredményesebb dartsjátékos az utóbbi hetekben.

A világbajnokság előtti utolsó jelentős finálé igencsak fordulatosan alakult, a végjáték pedig drámaira sikeredett. Price többször jött vissza vesztett helyzetből, majd egy rövid ideig még a vezetést is megszerezte. A végén azonban Van Gerwen került 10-8-as előnybe a 11 nyert legig tartó mérkőzésen, és nehezen lehetett elképzelni, hogy Price-nak innen még van visszaút. Márpedig volt, ugyanis a világranglista harmadikja az utolsó csepp véréig küzdött, amit a minehead-i közönség nagyon értékelt.

Mikor lehetett utoljára olyat hallani, hogy Gerwyn Price nevét élteti a tömeg. Azok után, hogy a darts népe mennyire nehezen felejti az olyan eseteket, amiket ő produkált az elmúlt egy évben.

A buzdítás ugyanakkor nem vitte célba Price-t, aki végül a kiszállókon akadt meg, így Van Gerwen egy újabb késhegyre menő küzdelemben győzte le őt, ami viszont először döntött egy nagy trófea sorsáról kettejük között.

Hosszútávon is komoly kihívóra akadhat a világelső?

Arra azért ne vegyünk mérget, hogy az utolsó major döntőjüket játszották egymás ellen. Mi több, szinte biztos, hogy még jó pár ilyen közös pillanat vár rájuk, ami akár egy újabb klasszikus párharcot szülhet a dartssportban.

Mondhatjuk, hogy tulajdonképpen mostantól kell számítani Price és Van Gerwen egymás elleni mérlegét, ugyanis előbbi játékos az elmúlt néhány hónapban ért el arra a szintre, hogy a csúcsformáját is stabilizálni tudja.
Értendő ez úgy, hogy nemcsak egy tornán képes szinte végig a legjobbját nyújtani, hanem egymás után produkál ilyen tornákat.
Ehhez hasonlót pedig MvG-n kívül nem sok mindenkitől láttunk a PDC mezőnyében, ezért is áll fenn annak a lehetősége, hogy a holland elsőszámú kihívója válhat belőle.

Az már egy másik kérdés, ő lehet-e az, aki letaszítja majd Van Gerwen-t a trónról. A világelső ugyanis a kissé laposabb nyár után felszívta magát az őszi nagy versenyekre, és a tőle megszokott trófeahalommal zárta az év ezen szakát. Összesen négy majort nyert meg a hatból, ráadásul a World Grand Prix, a World Series nagydöntője és a Players Championship Finals mellett megszerezte első Bajnokok Ligája-címét, ami a 11 kiemelt viadal közül az egyetlen volt, ahol korábban nem tudott győzni.

Persze Price sem panaszkodhat az őszi eredményei miatt, sőt kijelenthető, hogy pályafutása eddigi legjobb időszakát éli. A Grand Slam of Darts-on megvédett címéről és a Players Championship Finals-ön elért döntős szerepléséről már beszéltünk, de szintén eljutott a fináléig az Európa-bajnokságon, ahol csak a 2018-as világbajnok Rob Crosstól kapott ki, a BL-ben pedig bejutott a legjobb négy közé.

Ki tudja, meddig menetelt volna a World Series Finals-ön, ha nem Van Gerwen-t kapja rögtön a második körben. És különben is, ha nem találkozott volna vele ennyiszer a nagy tornákon, talán ő zárta volna három-négy trófeával az őszi szezont. Ez a feltevés már csak amiatt is releváns, mert Price ezeken a versenyeken szinte az összes meccsén kiemelkedő játékot mutatott, a legtöbbször 100 feletti átlaggal, olykor megközelítve a 110-et is.

Amit pedig látni lehet rajta, hogy még inkább előnyére fordította azt a pfujolást, amit a közönségtől már több mint egy éve kap gyakorlatilag minden helyszínen. Mivel az elmúlt fél évben már nem nagyon voltak sportszerűtlen mozzanatai, talán a szurkolók is szép lassan elkezdik értékelni a teljesítményét, és felhagynak ezzel a túl hosszúra nyúló ellenszenvvel.

Price a Grand Slam of Darts trófeájávalPrice a Grand Slam of Darts trófeájával Fotó: The Sun

Az tény, hogy Gerwyn Price mindig is megosztó játékos lesz a hatalmas érzelemkitöréseivel és pszichológiai hadviselésével. Ugyanakkor az egyértelmű, hogy a darts népszerűsége, eladhatósága szempontjából abszolút jól jön egy ilyen típusú személyiség, akit rögbis alkata ráadásul még inkább karakteressé tesz.

Michael van Gerwen is híres óriási emócióiról a színpadon, ami kiválóan passzol pörgős, olykor hengerelő játékstílusához. A sikerre végtelenül éhes dartsos ő, aki elmondása szerint elborzad magától, ha 100 alatti körátlaggal fejez be egy meccset.

Íme tehát a darts világának két talán legnagyobb "őrjöngője", akiknek ordításai és ökölrázásai immár egymáséihoz feszülnek. Ehhez jön a táblán zajló adok-kapok, ami jó néhányszor mindkét oldalon 100 feletti átlagokat eredményez, valamint végletekig kiélezett összecsapásokat.

Ezt pedig azért elnéznénk még pár évig, de legalább a soron következő világbajnokság döntőjében (ugyanis külön ágra kerültek). Persze ehhez az igencsak erős riválisoknak is lesz egy-két szavuk.

Hozzászólások