Cselgáncs - Forrong a sportvilág Irán körül
Forrong a sportvilág Irán körül
Fotó: Europress/AFP

Forrong a sportvilág Irán körül

Rév DánielRév Dániel
2019/09/20 17:43
Az elmúlt napokban a sportdiplomáciai hírek érdekesebbjei Iránról szólnak. Előbb a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség döntött úgy, hogy ideiglenesen felfüggeszti iráni tagszövetségét, majd a FIFA elnöke, Gianni Infantino szólt oda keményen, hogy itt az ideje beengedni a nőket is a stadionokba.

Irán 1979 óta teokratikus köztársasági államformában működik, amelyben a legfőbb hatalom Istené, ennek gyakorlója pedig a Legfelső vezető, Ali Khamenei (Hámenei). Ennek megfelelően az országban nagyon szigorú vallási alapú törvények érvényesek, amelyek a sport világában mindig is problémákat okoztak. Még tavasszal írtunk arról, hogy először vettek részt iráni női súlyemelők nemzetközi versenyen, 30 évvel azután, hogy a súlyemelést a nők számára is megnyitotta a nemzetközi szövetség.

Újabb fal dől le a női sportban! | Hosszabbítás

Harminc évvel azt követően, hogy a nők számára is megnyitották a súlyemelés legmagasabb szintű versenyeit, két iszlám ország, Irán és Szaúd-Arábia néhány hét különbséggel nevez először nőket nemzetközi versenyekre. Az Iráni Súlyemelő Szövetség bejelentette, hogy 17 fős csapattal vesz részt a hétvégén rajtoló Ázsia-bajnokságon a Kínában található Ningbóban.

Ezúttal a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) jelentette be, hogy felfüggeszti iráni tagszövetségét. A drasztikus lépésre azt követően került sor, hogy a világbajnoki címvédő Saeid Mollaei elmondása szerint a világbajnokság 81 kilogrammos súlycsoportjának harmadik fordulója előtt telefont kapott a sportért felelős államtitkártól, Davar Zanitól, arra utasítva a világbajnokot, hogy lépjen vissza a küzdelmektől, nehogy a döntőben összekerüljön az izraeli Sagi Mukival. Irán nem ismeri el Izraelt, a politikus pedig a két ország közötti összecsapást akarta elkerülni azzal, hogy megfenyegette Mollaeit és családját.

A tavalyi világbajnok az esetet követően Németországban, az IJF támogatásával kért menekült státuszt, és könnyen elképzelhető, hogy már a jövő nyári olimpián is német színekben szerepelhet. Az IJF a korábbi problémák miatt már figyelmeztette Iránt, hogy tartsa be az olimpiai chartát, és ezt az iráni szövetség, és az Iráni Olimpiai Bizottság egy májusi levelében el is fogadta. A mostani eset az IJF szerint "teljes mértékben ellent mond" a levélben vállaltaknak.

A felfüggesztés egyelőre ideiglenes, azonban érvényben lesz addig, ameddig az IJF fegyelmi bizottsága össze nem ül az ügyben, és nem hoz egy végleges ítéletet Iránnal kapcsolatban.

Ritka pillanat: iráni nők egy futballstadionban. Kivetítőről nézhették csapatuk vb-meccsétRitka pillanat: iráni nők egy futballstadionban. Kivetítőről nézhették csapatuk vb-meccsétFotó: Europress/AFP

Egy nappal a fentiek után érkezett a következő Iránnal kapcsolatos hír. A FIFA elnöke, Gianni Infantino ugyanis személyesen követelte az Iráni Labdarúgó Szövetségtől, hogy töröljék el azon szabályt, miszerint nők nem vehetnek részt nézőként a futballmeccseken. Infantino közbelépését egy tragikus eset váltotta ki.

A szabályt korábban is sokan próbálták meg - nagyrészt sikeresen - kijátszani úgy, hogy férfinak öltöztek. Egy márciusi mérkőzésen - az iráni Esteghlal az emirátusi Al-Aint fogadta - Sahar Khodayari lebukott, a 29 éves nőt pedig letartóztatták. A bírósági ügye kezdetéig szabadon engedték, amikor azonban szeptember 2-án visszament a telefonjáért a bíróságra, ott megtudta, hogy forradalmi bíróság elé állíthatják, és akár hat hónapra is börtönbe zárhatják.

Khodayari ezt követően tiltakozásul felgyújtotta magát, és később belehalt sérüléseibe.

A FIFA nyomásgyakorlása hamar meghallgatásra talált: az iráni hírügynökség tudatta a néppel, hogy az ország válogatottjának október 10-i, Kambodzsa elleni világbajnoki selejtező mérkőzésére már nők is bemehetnek. Az persze kérdés, hogy a szigorú vallási szabályok világában élő társadalomban hányan veszik majd a bátorságot, hogy éljenek a lehetőséggel.

via insidethegames

Hozzászólások