Birkózás - Újabb bronzérem birkózásban, ezúttal Németh Zsanett szállította
Újabb bronzérem birkózásban, ezúttal Németh Zsanett szállította
Fotó: Europress/AFP

Újabb bronzérem birkózásban, ezúttal Németh Zsanett szállította

HosszabbitásHosszabbitás
2019/04/11 20:53
A nehézsúlyú (76 kg) Németh Zsanett bronzérmet nyert a bukaresti birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján.

Az UTE versenyzője 6-1-re múlta felül a norvég Iselin Maria Moen Solheimet a helyosztón, ezzel 2017-es ezüstje után megszerezte pályafutása második Eb-medálját. A magyar csapat szintén második dobogós helyét gyűjtötte a román fővárosban: szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István ugyancsak harmadik lett.

Németh kissé visszafogottan kezdett, emiatt hamar figyelmeztették, hogy aktívabban birkózzon. A 25 éves magyar ennek gyorsan eleget tett, hogy elkerülje az intést; befogta skandináv ellenfele fejét, úgy rántotta a földre, ahol utána ügyesen mögé ment (2-0). A második három perc hasonló forgatókönyv szerint zajlott, Németh várt a megfelelő alkalomra, majd egy hirtelen mozdulattal ugyanúgy befogta Solheim fejét, földre húzta, és megint mögé került (4-0). Innentől az újpesti birkózó elsősorban a védekezésre koncentrált, a norvég pedig lábra támadott, de Németh időben ellépett, így könnyedén feküdt ismét riválisára (6-0). Solheim próbálkozott becsülettel, de nem talált fogást, az utolsó másodpercben aztán egy kitolással megszerezte becsületpontját.

"Nagy volt rajtam a nyomás, mert jobb eredményeim vannak, így győzelmet vártak tőlem, de én is magamtól. Az egész versenyen nyújtott teljesítményem alapján megérdemeltem ezt a bronzérmet" - értékelt az MTI-nek a 76 kilós kategória harmadik helyezettje, aki szerint a mostaninál jobb felkészüléssel megszerezheti olimpiai kvótáját a világbajnokságon. Jobb is tud ennél lenni - mondta -, de ezúttal térdsérülés hátráltatta az edzéseit.

Galambos Ramóna kikapott az 59 kilogrammos súlycsoport bronzmérkőzésén, így ötödikként zárt a bukaresti birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján.

Az U23-as kontinensviadalon márciusban aranyérmes versenyző 5-1-re maradt alul a tavaly Európa-bajnok és vb-ezüstérmes török Elif Jale Yesilirmakkal szemben.

A PEAC sportolója a tőle megszokott stílusban kezdte a mérkőzést, űzte, hajtotta ellenfelét, akit egy perc után figyelmeztettek passzivitásért, majd újabb fél perccel később megintették. Yesilirmak akciókényszerben lábra támadással próbálkozott, de ezt szépen hárította Galambos, akit a szünet előtt váratlanul szintén figyelmeztetett a bíró, nagyobb aktivitást kérve tőle.

A pihenőt követően még egy perc sem telt el, amikor Galambost intették meg, és mivel ő sem tudott akciót csinálni, a török egyenlített, a döntetlen pedig számára volt kedvező az utolsó pont miatt. Ahogy közeledett a vége, úgy vált a három éve Eb-bronzérmes magyarnak egyre sürgetőbbé a helyzet, mégis ellenfele tudta földre rántani őt, és a mögékerüléssel már 3-1-re vezetett. A hajrában minden mindegy alapon Galambos a nem éppen erősségének számító lábra támadással is megpróbálkozott, riválisa viszont visszafogott, így ismét a magyar maradt alul (1-5).

"Nem éreztem magamat elég erősnek. Általában sikerül kifárasztanom az ellenfeleimet, de most ez sem sikerült. Sajnos derékproblémákkal küzdök, hónapok óta nem tudok futni, talán emiatt esett vissza az állóképességem" - értékelt az MTI-nek Galambos. Idén két súlycsoporttal szerepel feljebb, és úgy érzi, ehhez a kategóriához még erősödnie kellene, ugyanakkor az év hátralévő részében visszafogy az 57 kilóba, mert az szerepel az olimpiai programban - mondta.
"Tudom, hogy nehéz lesz, mert Barka Emese az esélyesebb, de minden sportoló álma az olimpia, meg kell próbálnom, nekem nincs veszítenivalóm" - tette hozzá.

Pénteken megkezdik szereplésüket a kötöttfogású birkózók is: Andrási József (55 kg), Kovács Bence (63), Szabó László (77), Szilvássy Erik (87) és Lám Bálint (130) lép szőnyegre. Rajtuk kívül délelőtt a vigaszágon a 62 kilós Sastin Marianna birkózik még, este pedig az 57 kilogrammos Barka Emese küzdhet meg az aranyéremért.


                                                                                                                                                                     MTI

Hozzászólások