Atlétika - Wilson Kipketer: "Olyat még nem éreztem, mint most Kipchoge futásánál"
Wilson Kipketer: "Olyat még nem éreztem, mint most Kipchoge futásánál"
Fotó: Europress/AFP

Wilson Kipketer: "Olyat még nem éreztem, mint most Kipchoge futásánál"

Balázs BoldizsárBalázs Boldizsár
2019/10/13 12:52
A bécsi maraton-előadás befutójánál fürtökben lógó világsztárok között ott volt a 800 méter történetének egyik legnagyobbja, Wilson Kipketer is. A fülig vigyori kenyai-dán nem bánt pár kérdést sem.  

Sebastian Coe, akinek a világcsúcsát beállította, majd tíz nap alatt kétszer is megjavította '97-ben, azt mondta az Önét megdöntő David Rudisha olimpiai döntős világcsúcsáról, hogy az a legtökéletesebb futás, amit valaha látott. Akár ezzel a maival szemben is megállja a helyét az Ön szemében?

Kipketer: Nehéz, talán inkább lehetetlen ezeket a futásokat összehasonlítani. Nem csak a távok miatt. Valójában minden futás teljesen különböző a körülmények, az egészet övező helyzet miatt. Mindegyiket önmagában kell értékelni, és ez azt is jelenti, hogy minden futónak a saját korában kell naggyá válnia. Én mindkét futáshoz igazán kötődöm, de azt kell mondjam, hogy ilyet még nem éreztem, mint most. Különlegessé tette, hogy csak egyetlen kérdés van a fókuszban: futhat-e emberi lény két óránál gyorsabban maratont. Ennek az izgalma semmihez sem fogható. Persze Rudishának minden összejött, olimpiai bajnok lett világcsúccsal, ami ritka - de nem ilyen egyszeri.

Négy perces mérföld, száz méteres gerely, két órás maraton. A kerek számok őrült érdekessé teszik ezeket a rekordokat. Le lehet futni két kört száz másodperc alatt? Látva itt, hogy mennyit számítanak a kanyarok, úgy is kérdezem: kiegyenesítve a 800 métert le lehetne futni száz másodperc alatt?

Kipketer: Nem vagyok benne biztos, hogy az összességében segítene. Persze, a kanyar kihívás, de hozzá lehet edzened magad, viszont amikor kifordulsz belőle és tudod, hogy tudsz még eggyel gyorsabban futni, az hatalmas energiafröccs. Ugyanez az elején a bevágásnál, résen kell legyél a helyezkedésnél, muszáj megtanulnod a technikáját, de ha megvan, akkor önbizalmat ad. Szerintem Eliudnak is segített ma az, hogy a kanyarok megtörték az egyhangúságot, és hogy egykori pályafutóként érezhette, hogy befordult a célegyenesbe. Ott főleg elemében volt, és ahogy mindig, a lényeg a célvonalnál vált el. 1:59:40

Akkor akár beviheti Berlinben két óra alá a világcsúcsot is?

Kipketer: Bármire képes. Alapos elemzéssel biztosan a maiban is találhatunk apró javítható részleteket, és most már megvan a bizonyosság, hogy a teste elbírja. Eddig is egyre javítgatta ott a világcsúcsot, és most már semmi sincs, ami korlátozza, talán csak az időjárás.

Az ő fején tehát már nem igazán múlhat. Annyira tiszta az elméje, a gondolatai, és mindig elmondja, hogy ezt a futásnak köszönheti. Ön azt mesélte vidáman épp az imént, hogy minden nap fut. Segít Önnek is tisztán tartani az elméjét, ezért fut továbbra is?  

Kipketer: Inkább a szabadságért futok, attól sose fosztanám meg magam. És akárhogy is, a futás tett azzá, aki vagyok, csak úgy, mint Eliudot. Az emberek ezért ismernek minket, mi ebből hoztunk ki nagy dolgokat. A futás hozzánk tartozik.

Rudisha hozhat még ki valami nagyot? Ön 800-on nyert három világbajnokságot zsinórban, megnyerheti ő a harmadik olimpiáját Tokióban? 

Kipketer: Ez csak azon múlik, hogy mit akar, és mennyire hiszi. Ha hisz úgy, mint Kipchoge, akkor megnyeri.

Hozzászólások