Atlétika - Visszakapta állami elismertségét az Orosz Atlétikai Szövetség
Visszakapta állami elismertségét az Orosz Atlétikai Szövetség
Fotó: Europress/AFP

Visszakapta állami elismertségét az Orosz Atlétikai Szövetség

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/02 19:59
Hétfőn visszakapta állami elismertségét az Orosz Atlétika Szövetség (RUSAF).

Az Orosz Sportminisztérium közlése szerint a január óta tartó felfüggesztésnek az vetett véget, hogy a szervezet rendkívüli kongresszusa pénteken elnökké választotta az üzletember Jevgenyij Jurcsenkót.

"Bízom abban, hogy a szövetség a közeljövőben megtalálja a krízisből kivezető utat" - nyilatkozta a döntés után Oleg Maticin sportminiszter, aki reményét fejezte ki, hogy a RUSAF mielőbb elismeri a nemzetközi szövetség (WA) felé, hogy a múltban követett el hibákat.

Az előző RUSAF-elnök, Dmitrij Sljahtyin novemberben mondott le tisztségéről, miután a sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) nyilvánosságra hozta, a magasugró Danyil Liszenko holléti nyilvántartásában szabálytalanságokra derült fény.

Az orosz sportolók 2015 vége óta nem vehetnek részt országuk képviseletében nemzetközi versenyeken, mivel doppingbotrány miatt a nemzetközi szövetség felfüggesztette az orosz sportági szövetség tagságát. A versenyzőknek ugyanakkor az WA biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad. Liszenko is ezek közé tartozott, de miután egy éven belül három alkalommal nem adta meg tartózkodási helyét - ami doppingvétségnek minősül - tavaly felfüggesztették a versenyzési engedélyét.

A kialakult helyzet miatt továbbra is bizonytalan, hány atléta vehet majd részt a tokiói nyári olimpián.

MTI

Hozzászólások