Atlétika - Kerti parti helyett ismét világklasszisok ugranak rudat a ház mögött
Kerti parti helyett ismét világklasszisok ugranak rudat a ház mögött
Fotó: World Athletics Facebook

Kerti parti helyett ismét világklasszisok ugranak rudat a ház mögött

Ajkler ZitaAjkler Zita
2020/05/16 16:30
Nem is olyan régen, igencsak rendhagyó módon, de kezdetét vette a férfi rúdugró szezon. Világcsúcstartók és világbajnokok ugráltak a házuk mögött vagy a saját rúdugró pályájukon. Ezúttal viszont a hölgyek gondolták úgy, hogy szombaton délután kerti parti helyett inkább versenyeznek egyet a hátsó kertben.


Május harmadikán a fiúk már megmutatták, hogyan is megy ez, most pedig a lányokon a sor.

A koronavírusra való tekintettel csakúgy, mint pár hete, most sem lesz hivatalos versenybíráskodás, illetve a végrehajtás módja is megegyezik. Az nyer, aki legtöbbször jut át 30 perc alatt egy bizonyos magasságon. A férfiak esetében ez 5 méter volt, a hölgyeknél ez egy méterrel kevesebb, azaz 4 lesz.

Két hete vasárnap is igen komoly mezőny gyűlt össze: a jelenlegi világcsúcstartó Mondo Duplantis, a volt rekorder és olimpiai bajnok Renaud Lavillenie, valamint a kétszeres világbajnok Sam Kendricks versengett, ahol végül holtverseny született. Duplantis és Lavillenie ugyanannyiszor ugrotta át a lécet, mindketten 36 alkalommal a fél óra alatt. Kendricksnek ez 26-szor sikerült. Akkor 15 perc után tartottak egy 5 perces szünetet, akkor még más volt az állás. Mondo 18, Renaud 17, Sam pedig 13 sikeres ugrást tudott végrehajtani, de a második negyedórában a francia felzárkózott. A két győztes a verseny végén megállapodott egy döntetlenben.

Ma délután szintén 6 órakor indul az élő közvetítés, ahol a nők közül is három sztár vállalta a hasonló megmérettetést. A görög olimpiai bajnok Katerini Stefanidi, a kanadai Nemzetközösségi Játékok-bajnok Alysha Newman és a kétszeres fedett pályás amerikai bajnoknő, Katie Nageotte vág neki, hogy fél óra alatt, a saját bázisukon, minél többször jussanak át 4 méteren.



Stefanidi helyszíne Athén lesz, Nageotte Georgiában, Marietta városában, Newman pedig Ontarióban, Bolton városában ugrik majd. 

"Mióta csak láttam a fiúkat ugrani, nagyon vágytam rá, hogy én is a részese lehessek egy ilyen versenynek. Ők összesen 98 alkalommal teljesítették az öt métert, nekünk négy méteren kellene ezt túlszárnyalnunk, de az nagyon nehéz kihívás. Az emberek egyértelműen azt gondolhatják, hogy a férfiak többször ugrották át mind egyénileg, mind összesen, mint ahogy mi fogjuk, de várjuk ki a végét. A magasságok hasonlóak: a férfi világcsúcshoz mérten az öt méter megegyezik a női rekordhoz mért négy méterrel, azaz mi talán egy picit nagyobb magasságra is ugrunk ahhoz képest. A cél mégis az, hogy 100 alkalommal sikerüljön átjutni a lécen, és bízunk abban, hogy ez sikerülni is fog."-mondta Stefanidi.

Bár már sok országban elindult az atlétikai élet, az igazán rangos versenyekre még picit várni kell. Ezért is, na meg persze a megrendezés módja miatt is különleges a mai esemény, amit ahogy a múltkor, most is élőben lehet majd követni, méghozzá itt:





Hozzászólások