Atlétika - Ki akarták záratni a világbajnokot, mert ki volt szakadva a gatyája
Ki akarták záratni a világbajnokot, mert ki volt szakadva a gatyája
Fotó: Europress/AFP

Ki akarták záratni a világbajnokot, mert ki volt szakadva a gatyája

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/08/18 18:55
Axel Härstedt bronzérmet szerzett diszkoszvetésben a svéd bajnokságban. A versenyt követően azonban panaszt nyújtottak be ellene a Svéd Atlétikai Szövetségnél, mert több riválisa szerint nem megfelelően viselkedett, többek között a szám világbajnokával, Daniel Ståhllal szemben. 

Härstedt óvást nyújtott be a svéd bajnokságot megnyerő, a tavalyi dohai vb-n aranyérmet szerző Ståhl ellen, mert annak ki volt szakadva a meze, ami ellenkezik a szabályokkal. 

"Úgy gondoltam, nem helyénvaló hagyni, hogy Daniel megszegje a szabályokat, melyeket mi, többiek betartottunk. A jelzésem után azt az utasítást kapta, hogy az első dobást teljes versenyruházatban kell elvégeznie, ő azonban ezt figyelmen kívül hagyta. A versenybíró nem volt hajlandó az írásbeli óvás benyújtására, mert szerinte ez nem befolyásolta Daniel teljesítményét" - írta Härstedt az SVT svéd sporttelevízióhoz eljuttatott közleményében.

Anna Forsberg, versenybíró a következőképpen magyarázta a történteket:

"Axel odajött hozzám éppen Daniel első dobása előtt, és kifogásolta, hogy annak gatyáján van egy szakadás. Azt mondta, hogy sérült öltözetben nem végezheti el a dobását. Én közöltem vele, hogy ezen a ponton már nem tudom őt megállítani, de a következő dobása előtt Danielnek meg kell oldania a problémát. A szabályzat azt mondja, hogy a ruházatnak teljesnek és tisztának kell lennie. Ståhl ezután felvett egy rövidnadrágot és folytatta a versenyt. Annak ellenére, hogy a ruházatát így elfogadottnak tekintették, Härstedt folytatta a tiltakozást."

A versenyt követően Jakob Gardenkrans, a diszkoszvető döntő egy másik résztvevője kifogásolta Härstedt verseny alatti viselkedését. Gardenkrans szerint a tiltakozás mellett ellenfele folyamatosan pszichés nyomás alá helyezte a többieket. 

"Nem odaillően viselkedett. Egyfolytában azon volt, hogy mi, többiek ne tudjunk nagyot dobni. Szükségtelen dolgokat mondott és egész egyszerűen zavarta a versenyünket. Sajnálom, hogy ilyesmiről kell beszélnem."

stahl2.jpgFotó: Europress/AFP

Härstedt erre csak annyit mondott, hogy ő csak látni akarta a többiek dobásait, hogy kilépnek vagy sem. Ezért ott állt öt méterre tőlük. De oldalt és nem szemben velük. 

"Jakob nem szólt semmit verseny közben, utána viszont azt mondta, hogy zavartam, és hogy nagyon csalódott volt emiatt. De azért is dühös volt, mert kifogásoltam Daniel gatyáját."

Gardenkrans a verseny után szóban jelezte a kifogásait a szövetségnek. Szeretné, ha valamennyi érintettet meghallgatnák. 

"Imádom az atlétikát, de ami itt történt, az nagyon nem volt jó. Nem akarom, hogy a dolognak különösebb következménye legyen, de beszélni kell róla, hogy ez többé ne forduljon elő."

Az SVT Sport Daniel Ståhlt is megkereste, ő azonban nem kívánta kommentálni a történteket. 

Hozzászólások