Atlétika - Vigyázz a testedre, Kenenisa, vigyázz a testedre!
Vigyázz a testedre, Kenenisa, vigyázz a testedre!
Fotó: Europress/AFP

Vigyázz a testedre, Kenenisa, vigyázz a testedre!

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/17 14:38

Kenenisa Bekele, az öt- és a tízezer méter világcsúcstartója csodálatos pályafutást tudhat maga mögött. Háromszoros olimpiai és tizenhétszeres világbajnok, ha a mezei futó vb-ket is hozzávesszük. Az alábbiakban ő maga ad néhány jó tanácsot fiatalkori önmagának.


Kedves fiatal Kenenisa!

Már a kezdet kezdetén, amikor még csak ismerkedtél az atlétikával, már akkor tudtad, hogy a fegyelem mennyire fontos. Már akkor tisztában voltál vele, hogy a későbbi nagy sikerek érdekében figyelned kell az edzőidre, és folyamatosan összpontosítanod kell az edzéseken és a versenyeken egyaránt.

Nem sok atléta fog olyan komoly eredményeket elérni, mint amilyeneket neked már nagyon fiatalon sikerül. Tiéd lesz a valaha volt egyik legnagyobb pályafutás. Nyersz majd három olimpiai aranyérmet, és öt szabadtéri világbajnoki címet pályán. Világcsúcsokat állítasz fel öt- és tízezer méteren is. Kívülről nézve a legtöbben azt gondolhatnák, hogy ez idő alatt nem változol semmit sem.

Azonban, kedves fiatal Kenenisa, el kell mondanom, hogy nem mindig készülsz majd megfelelően. Néha aluledzett leszel, és néha nem jutsz majd hozzá a megfelelő fizioterápiához. Ennek a két dolognak később komoly jelentősége lesz a céljaid elérése szempontjából.

És, ha már fizio, próbálj meg vigyázni a testedre. Lehet, hogy néha sebezhetetlennek érzed majd magad, főleg a legnagyobb sikereid idején, de ha semmibe veszed a fizioterápiát, az a későbbiekben komoly gondokat okoz majd neked. Főleg akkor, amikor már maratonokat futsz. Sérülések jöhetnek, és jönnek is, melyektől rettenetesen csalódottnak érzed majd magad.

A sérülések idején csüggedt leszel és megtört. És nem mindig lesz majd kedved elvégezni a megfelelő rehabilitációs gyakorlatokat. De ettől a maraton csak egy még nehezebb versenyszám lesz a számodra. 

Harmincas éveid közepe felé haladva az erőnléted fenntartása és az egészséged megőrzése kőkemény feladat lesz majd neked. De ne add fel, bírd ki, és tűzd ki célodul, hogy sikeresen fejezed majd be a karriered. 

Figyelj a testedre és hozd meg a szükséges áldozatokat. Ha ezt megteszed, akkor képes leszel maratonon is kihozni magadból a legtöbbet, és erősen, egészségesen befejezni a pályafutásod.

Kenenisa

IAAF

Hozzászólások