Atlétika - Véget ér a herékkel élő női atléták aranykora
Véget ér a herékkel élő női atléták aranykora

Véget ér a herékkel élő női atléták aranykora

Mártha BenceMártha Bence
2017/07/05 12:27

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség kérésére elvégezték a világ legfeleslegesebb kutatását, így részben elhárultak a bürokratikus akadályok a genetikai előnyszerzés tisztességes szabályozása elől. Újra kinyílt a herékkel született futónő, Caster Semenya aktája.

A 2009-es atlétika-vébén berobbant Semenyával kapcsolatban lassan nyolc éve folyamatosan zajlanak a viták. A dél-afrikai atléta nőnek született, elsődleges nemi jellegét tekintve nő, magát annak vallja, ugyanakkor a testén belül kifejlődött heréknek köszönhetően a teste hatalmas mennyiségű tesztoszteront is termel, amivel óriási előnyre tesz szert a női 800-as mezőny többi tagja előtt.

A tesztoszteron a női atléták legkedveltebb doppingszere, a 2016 decembere óta doppingvétségen ért 116 női atléta közül 64 tesztoszteronnal bukott le. Semenya azonban nem csal, hiszen az ő szervezete magától termeli a férfi nemi hormont, ami azonnal óriási morális és sportszakmai vitákat váltott ki az atlétikán belül.

Caster Semenya

Az IAAF által Semenyán elvégzett vizsgálatok bebizonyították a fentieket, így 2013-tól kezdve a futónő kénytelen volt gyógyszereket szedni, hogy a tesztoszteronszintjét a megengedett legmagasabb érték alatt tartsa. Ekkorra a mindössze 22 éves Semenya már olimpiai-, és kétszeres világbajnok volt, de a kötelező hormonkezelés (HRT) miatt az eredményei alaposan elmaradtak a korábbiaktól.

Bekavart a Sportdöntőbíróság

2015-ben azonban a Sportdöntőbíróság (CAS) hatályon kívül helyezte az IAAF döntését, mondván, nem bizonyították hitelt érdemlően, hogy a tesztoszteronszint komoly befolyással van az atléták teljesítményére. Semenya is tudta, hogy csak időt nyer a CAS kedvező döntésével, de azért a kötelező gyógykezelés elhagyása mellett rendesen odatette magát: az olimpiáig hátralevő időben folyamatosan javultak az eredményei, Durbanban Afrika-bajnok lett, majd Rióban megszerezte második olimpiai bajnoki címét.

Az IAAF nem adta fel. Már csak azért sem tehette, mert Semenya története irányt mutatott egy rakás másik ország szövetségének, amelyek elkezdtek a dél-afrikaiéhoz hasonló genetikai rendellenességgel született sportolókat kinevelni.

az olimpiai dobogón

A riói 800-as döntőben rajthoz állt Francine Niyonsaba (burundi) és Margaret Wambui (kenyai) is, akik szintén hasonló hormonkészlettel rendelkeztek, mint Semenya, és ott van még az indiai sprinter, Dutee Chand is, aki szintén interszexuális. A 100-as és 200-as sprinter ugyanúgy a CAS előtt támadta meg az IAAF döntését, mint Semenya, és végül neki sem kellett alávetnie magát a hormonkezelésnek.

Megtudtuk, amit eddig is pontosan tudtunk

Az atlétikaszövetség nekiállt elvégezni a hiányzó kutatást a tesztoszteron hatásáról, hogy végre megtámadhassa a CAS 2015-ös döntését. A vizsgálatban 21 különböző számban érdekelt 1332 női versenyző tesztoszteronszintjét mérték, és kiderült, amit eddig is tudtunk: nagyon sokat számít a megemelkedett férfihormon-szint. A legtöbbet a 400-as síkfutóknál (2,7%), aztán a 400 gát, majd a 800 méter következik a sorban.

A British Journal of Sports Medicine által közzétett kutatás részletezi is a fenti eredményeket. A tesztoszteronszint megemelése a vizsgálatok értelmében nemcsak a vér oxigénszállító képességét, illetve az izomnövekedést serkenti, de koncentráltabbá és agresszívebbé is teszi a versenyzőket.

A vizsgálat eredményével az IAAF július végén jelentkezik meghallgatásra a Sportdöntőbíróságnál, amely az eredményeket mérlegelve vélhetően hatályon kívül helyezi saját, 2015-ös döntését. A július végén esedékes meghallgatás azonban bármilyen eredményt hoz is, annyi bizonyos, hogy az augusztusi, londoni atlétika-vébén még ott lehet az összes interszexuális versenyző, aki jogot szerzett az indulásra.

Caster Semenya feleségül vette a barátnőjét

Semenyának a vizsgálat mindössze annyit jelent, hogy valószínűleg le kell mondania Kratochvilova megdönthetetlennek vélt 1:53.28-as világcsúcsának megjavításáról, ami nagy álma volt. A 800-as mezőny számára azonban újra megnyílt a lehetőség, hogy ne csak a dobogóért, hanem a győzelemért is küzdjenek.

Rióban Semenya-Nyionsaba-Wambui sorrendben értek célba a női 800-asok. Vajon mit érezhetett a 4. helyezett Melissa Bishop, aki óriási kanadai országos rekordot futva kapott szűk két másodpercet Semenyától?

Hozzászólások