Atlétika - Usain Bolt az utcáról beesve állított be egy óriási NFL-rekordot
Usain Bolt az utcáról beesve állított be egy óriási NFL-rekordot
Fotó: Europress/AFP

Usain Bolt az utcáról beesve állított be egy óriási NFL-rekordot

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/03 10:26

Az egyetemi bajnokságból az NFL drafjtára (szép magyar kifejezéssel: játékosbörzéjére) jelentkező fiatalok minden évben megmutatják ország-világ előtt, milyen fizikai adottságokkal rendelkeznek. Ez az esemény az NFL Combine, ahol egyebek mellett futnak, ugranak, gyorsasági gyakorlatokat végeznek, opcionálisan passzolnak a játékosok. Elnézve a 2019-es Super Bowl előtti felvételeket, Usain Bolt akár el is gondolkozhatna egy újabb sportágváltáson.

Minden évben kiemelt várakozás övezi a 40 yardos sprintet, ez ugyanis tipikusan olyan szám, ami miatt draftpozíciókat lehet nyerni, vagy kevésbé szerencsés esetben veszíteni. Sok csapatnál gondolkoznak úgy, hogy könnyebb egy gyorslábú, viszont nyers tehetségből klasszist faragni, mint egy jó ösztönökkel rendelkező, ám az NFL-átlagnál valamivel lassabb játékosból. Ennek megfelelően minden újoncjelölt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ebben a felmérőben kellően meggyőző számokat hozzon.

Adam Thielen, a Minnesota Vikings draftolatlan elkapója, a Players Tribune nevű oldalon tavaly így írt a fizikai felmérők fontosságáról:

"Úgy gondoltam, hogy minden a 40-es időn múlik. Tudtam, hogy remek kezeim vannak. Tudtam, hogy jó útvonalakat futok. Tisztában voltam azzal, hogy széles eszköztárral rendelkezem, és ha személyesen is látnak, felhívhatom magamra a figyelmet. De azt is tudtam, hogy az NFL megfigyelőinek a 40 yardos idő mindennél többet számít, a sebességet ugyanis nem lehet megtanítani. Be kellett kerülnöm a 4.4-4.5-ös kategóriába, hogy - legalábbis papíron - esélyem legyen arra, hogy a következő szintre, netán egy újonc edzőtáborba kerüljek."

Thielen írásából az is kiderül, hogy a 4.4-4.5 körüli idő már elég jónak számít ahhoz, hogy valakiből NFL-szintű játékos legyen. Aki teljesíti ezt a szintet, az jó eséllyel nem a sebessége miatt marad ki a ligából, aki pedig ennél is gyorsabb, kis túlzással akkor is megváltotta a jegyét a profi ligába, ha kevésbé tehetséges. Ha máshol nem is, a speciális egységnél jó hasznát lehet venni ezeknek a játékosoknak. Papíron erre akár Usain Bolt is pályázhatna az eredménye alapján.

A jamaicai sztár épp Atlantában van, a 2019-es Super Bowl helyszínén, és ha már ott járt, gyorsan be is állított egy NFL-rekordot. Eredménye ugyan nem fog a hivatalos adatok között szerepelni, azt a következtetést azért leszűrhetjük, hogy a sprinterlegenda két évvel a visszavonulását követően is elképesztően gyors. Bolt a Super Bowl-élményt szimuláló eseményen vendégeskedett, ahol egyéb programok mellett arra is lehetőség van, hogy a nézők összevessék képességeiket az NFL-játékosokéval.

Boltnak ez elég jól sikerült, melegítőben és utcai cipőben futott 4.22-es időt a 40 yardos sprintben.

Ezzel beállította John Ross 2017-es rekordját, aki szintén 4,22-es idővel zárt a Combine-on. Rosst a Cincinnati Bengals választotta ki a draft első körében, a profik között viszont egyelőre adós maradt a jó teljesítménnyel, jelentős részben sérüléseinek köszönhetően. Rajta kívül Chris Johnson (4.24), Dri Archer (4.26), Jerome Mathis (4.26) és Marquise Goodwin (4.27) futott még 4.3 alatt az NFL történetében, vagyis nem sűrűn kerül ennyire gyors játékos az NFL-be.

Lehet, hogy Boltnak mégsem a foci Európában népszerűbb változatában kellett volna profi karrierrel próbálkoznia?

063_1093123574.jpg Fotó: Europress/AFP 

Hozzászólások