Atlétika - Újra vb-döntőt futhat a súlyos betegségből visszatérő világ- és olimpiai bajnok 400-as
Újra vb-döntőt futhat a súlyos betegségből visszatérő világ- és olimpiai bajnok 400-as
Fotó: Europress/AFP

Újra vb-döntőt futhat a súlyos betegségből visszatérő világ- és olimpiai bajnok 400-as

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/03 10:28
Egyértelműen kijelenthetjük: Kirani James visszatért. A grenadai sprinter szerda este a második legjobb idővel kvalifikálta magát a 400 méteres síkfutás pénteki döntőjébe a dohai világbajnokságon.

James hazája első olimpiai érmét szerezte a 2012-es londoni olimpián, ráadásul aranyat. Mindezt úgy, hogy még nem volt 20 éves. Győzelme persze korántsem volt meglepő, hisz egy évvel korábban, egy nappal a 19. születésnapja előtt már világbajnok lett 400 méteren. 

A riói játékokon ezüstérmet nyert Wayde van Niekerk mögött, azóta azonban nem nagyon láthattuk őt versenyezni. Ennek oka, hogy 2017. áprilisában Basedow-Graves kórt, súlyos pajzsmirigy rendellenességet diagnosztizáltak nála. A diagnózist nem sokkal azután tudta meg, hogy hatodikként végzett egy amerikai egyetemi versenyen. Olyan idővel ért célba, melynél a megelőző kilenc évben csak jobb eredményei voltak.

A verseny után elmondta, hogy se nem sérült, se nem kimerült, úgyhogy fogalma sincs mi történik vele. Az elvégzett tesztekből aztán kiderült, mi is a gond igazából.

"Hogy melyik volt a legrosszabb pont? Amikor úgy éreztem, nem vagyok önmagam" - mondta James, miután a legjobb időt érte el a 400 méter keddi előfutamában. "Furcsa dolog ez, mert ugye senki nem ismeri jobban a tested, mint te saját magad. És, amikor a tested jelez valamit, akkor tudod, hogy baj van."

A diagnózist követően James edzőjének rögtön eszébe jutott a 100 méter kétszeres olimpiai bajnoka, Gail Devers. Nála 1990-ben állapították meg a betegséget, mely olyan durván megtámadta őt, hogy a radioaktív jód terápia ideje alatt csak vánszorogni tudott egyik szobából a másikba. Devers leküzdötte a kórt, majd világbajnoki és olimpiai aranyérmek garmadát szerezte a következő évtizedben. 

"Ha ő vissza tudott jönni, akkor csak követni kell a példáját" - mondta James

james4.jpg Fotó: Europress/AFP

A 27 éves sprinter az interjúkban nem részletezte a kezeléseit, csak egy gyógyszerről beszélt, melyet minden reggel be kell szednie. Illetve annyit mondott még, hogy, ami a terápiát illeti, egy kétéves ciklus végén tart. A betegség elszívja az ember energiáját, és súlyvesztéssel jár. Így aztán részt kellett vegyen egy testsúly növelő kezelésben, melynek során a 80 kilós versenysúlyához képest felment 90 kilóig, hogy aztán ismét elérje a kívánt tömeget. 

"Igazából pajzsmirigy túlműködésem volt. A gyógyítás egyetlen módja, ha elpusztítják a pajzsmirigyet. A túltermeléstől először el kell jutni nulláig, majd gyógyszerek segítségével meg kell próbálni kialakítani egyfajta egyensúlyt. Időbe telik, mire beáll a megfelelő szint. Az egyensúlyozás tulajdonképpen most is zajlik."

James az utolsó pillanatban, szeptember 6-án, egy kis spanyolországi versenyen kvalifikálta magát a világbajnokságra. A vb előtt a hetedik helyen állt az idei eredmények rangsorában több, mint egy másodperccel elmaradva Michael Norman idejétől. Ami azonban érdekes, hogy Norman az elődöntőben elvérzett, és csak a 22. helyen végzett a három futam összesítésében.

A legjobb időt, 44.13-at a bahamai Steven Gardiner érte el, míg a második legjobbat James, 44.23-at, ami egyszersmind idei legjobbja is. Harmadikként 44.25-tel az amerikai Fred Kerley jutott a pénteki döntőbe. James az egyetlen olimpiai érmes a mezőnyben. Sem Van Niekerk, sem LeShawn Merritt nem lehet ott Dohában.

james3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nagyon hektikus a mi számunk, ingadozik a versenyzők formája" - mondta James, aki kitért arra is, hogy ő volt az egyetlen, aki mind Londonban, mind Rióban döntőt futhatott. "Elég őrült szám ez, éppen ezért az a célom, hogy kiegyensúlyozott maradjak."

James tulajdonképpen meggyógyult, bár egész életében gyógyszert kell majd szednie. Óriási dolog a számára, hogy ott lesz a döntőben, ráadásul nem is esélytelenül.

NBC

Hozzászólások