Atlétika - Tragédiák és alkoholproblémák után olimpiai triplázásra készül a 800 méter világcsúcstartója
Tragédiák és alkoholproblémák után olimpiai triplázásra készül a 800 méter világcsúcstartója
Fotó: Europress/AFP

Tragédiák és alkoholproblémák után olimpiai triplázásra készül a 800 méter világcsúcstartója

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/06 11:15
A kétszeres olimpiai és világbajnok nyolcszázas, David Rudisha élete 2016-ban kezdett el szétcsúszni, amikor ő és felesége, Elizabeth Naanyu elváltak egymástól. Ettől kezdve egyik baj követte a másikat és egyre mélyebbre került. 2017-től sérülésekkel is küzdött, melyek következtében a versenyek zömétől kénytelen volt távol maradni. Belekerült egy negatív spirálba, melyről most bátran és őszintén beszélt egy vele készült interjúban.

Emberpróbáló három év van mögötte, melyre majdnem ráment a karrierje. Családi problémák, egy iszonyatos tragédia, autóbaleset, sérülések, alkohol. A BBC-nek adott interjújában Rudisha azonban már arról beszélt, hogy mostanra túl van minden nehézségen, és maximálisan arra koncentrál, hogy fizikálisan és mentálisan is újra a megfelelő állapotban legyen. 

A negatív időszak akkor kezdődött, amikor 2016-ban szétmentek a feleségével. Ráadásul nem sokkal a harmadik gyermekük születése után. A következő évben hát-, valamint térdsérülések hátráltatták, versenyezni is alig tudott. 

Idén augusztusban pedig autóbalesetet szenvedett. A bátyjával éppen Nairobiba tartottak, amikor ütköztek egy busszal. Szerencsére Rudisha komolyabb sérülések nélkül megúszta, viszont a dohai világbajnokságot így ki kellett hagynia, ami érzékenyen érintette a kenyai válogatottat.

Ő a szám világcsúcstartója, mi több, minden idők nyolc leggyorsabb futása közül hat az ő nevéhez fűződik. Hiányában Ferguson Rotich egyetlen kenyaiként bronzérmet szerzett, míg a versenyt az amerikai Donovan Brazier nyerte. 

Amíg különböző okok miatt nem versenyezhetett, Rudisha az alkoholba menekült a problémák elől. 

"Iszonyatosan nagy volt a nyomás rajtam. Egyre többet lógtam a haverokkal, akikkel folyton nyomtuk a bulikat" - mondta.

rud2.jpg Fotó: Europress/AFP

Mind közül a legnagyobb csapás édesapja, Daniel Rudisha halála volt a számára, aki idén márciusban hunyt el. Egy apa elvesztése mindenképp hatalmas tragédia, ráadásul David többször nyilatkozta, hogy ő jelentette a legnagyobb inspirációt a pályafutása során. 

Nem véletlenül, hisz a papa is komoly eredményeket tudhat magáénak, melyek közül talán a legnagyobb, hogy az 1968-as mexikói olimpián ezüstérmet nyert 4x400-on.

"Hatalmas szerepe volt az életemben. Tőle tanultam a sportág iránti szeretetet, a fegyelmet, és azt, hogy tiszteljem a versenytársaimat. Erőt adott nekem, bátorított, akkor is, amikor elbuktam. Miatta is lett belőlem az, aki."

A most 30 éves Rudisha valószínűleg minden idők legnagyobb nyolcszázasa. 2010-ben, nyolc napon belül kétszer is világcsúcsot tudott javítani. Ebben az évben az év atlétájának is megválasztották. 2011-ben, Dél-Koreában lett először világbajnok, majd 2015-ben, Pekingben ismét aranyérmet szerzett. 2012-ben, Londonban lett először olimpiai bajnok, majd négy év múlva Rióban megvédte a címét. 

rud.jpg Fotó: The Star

Rudisha úgy érzi, végérvényesen kikeveredett a negatív spirálból, és arra készül, hogy jövőre Tokióban zsinórban harmadszor is olimpiai bajnok legyen nyolcszázon. 

"Most már csak előre tekintek, van egy határozott tervem a jövőt illetően. Újra edzhetek, és ez a létező legjobb dolog most nekem. Iszonyatosan motivált vagyok, annyira, hogy motiváltabb már nem is lehetnék."

The Star

Hozzászólások