Atlétika - Tíz orosz atléta indulhat semleges színekben az olimpián 
Tíz orosz atléta indulhat semleges színekben az olimpián 
Fotó: Europress/AFP

Tíz orosz atléta indulhat semleges színekben az olimpián 

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/12 15:08
A Nemzetközi Atlétika Szövetség (WA) csütörtöki döntése értelmében összesen tíz orosz atléta vehet részt semleges színekben a nyári tokiói olimpián.

A szervezet Monte Carló-i tanácsülésén emellett 10 millió dollárra büntették az orosz szövetséget (RUSAF) a doppingellenes szabályok megsértése miatt. A büntetés felének, ötmillió dollárnak a befizetését két évre felfüggesztették.

A WA emellett új feltételeket szabott a RUSAF-nak a nemzetközi szövetségben meglévő tagsága visszaszerzéséhez. Ennek egyik legfontosabb pontja hogy az egész orosz atlétikában a zéró tolerancia elvét kell követni a doppingügyek kezelésében.

"Következetesen megpróbáltuk különválasztani a tiszta versenyzőket a szennyezett környezettől, de konkrét számunk van arra, hogy hány atléta szerepelhet a következő időszak nemzetközi és kontinentális versenyein, beleértve az olimpiát is" - nyilatkozta Sebastian Coe, a WA elnöke. Hozzátette, úgy tűnik, az eddigi intézkedések nem voltak elegendők az orosz atlétika megváltoztatására, ugyanakkor bízik abban, hogy a most hozott intézkedések elősegítik a sportág megtisztulását az országban.

Az atlétikai szövetség 2015 novemberében tiltotta el az oroszokat a nemzetközi versenyektől, mivel kiderült, az országban rendszerszintű doppingolás folyt. A versenyzőknek ugyanakkor a WA biztosította a lehetőséget, hogy semleges színekben ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, amennyiben egy szakbizottság erre engedélyt ad.

A WA novemberben függesztette fel a RUSAF rehabilitációját, amikor a sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület (AIU) a doppingszabályzat súlyos megsértéséért a RUSAF elnökét és több tisztségviselőjét is felfüggesztette. A döntés azzal összefüggésben született meg, hogy a magasugró Danyil Liszenko holléti nyilvántartásában szabálytalanságokra derült fény, és ezek hátterének felderítésére vizsgálat indult. A feltételezés szerint kitalált történetekkel és hamis orvosi papírokkal próbálták meg igazolni, miért nem vezette megfelelően a holléti nyilvántartását a 2017-ben világbajnoki ezüstérmes, 2018-ban fedett pályán világbajnok Liszenko.

Lysenko.jpgFotó: Europress/AFP

MTI

Hozzászólások