Atlétika - Thomas Röhler: Levél fiatalkori önmagamnak
Thomas Röhler: Levél fiatalkori önmagamnak
Fotó: Europress/AFP

Thomas Röhler: Levél fiatalkori önmagamnak

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/28 10:47

Thomas Röhler olimpiai és Európa-bajnok gerelyhajító az alábbiakban visszalép egy kicsit az időben, és megfogalmaz néhány bölcs gondolatot, melyek annak idején hasznosak lehettek volna fiatalkori önmaga számára.


Légy türelmes, Thomas. Nyugi, lassíts egy kicsit, és próbáld meg élvezni az utat, melyen épp haladsz. Tudom, hogy szinte megveszel azért, hogy végre gerelyt hajíthass. Még nagyon kicsi voltál, amikor már imádtál köveket dobálni a tóba az édesapáddal. Már ekkor pontosan tudtad, mi az, ami igazán hív téged, mi is lesz a feladatod az életben.

Az edzőid ragaszkodtak hozzá, hogy vékonyka 12 éves srácként jobban passzol hozzád a magas-, vagy a hármasugrás. Tudom, hogy ettől nem vagy valami boldog, mert te gerelyt akarsz hajítani, azonban tiszteletben kell tartanod a döntésüket.

Eljön majd az idő, amikor ki tudsz teljesedni abban a szakágban is, amelyet igazán a sajátodnak érzel. Most legyél boldog azzal, hogy ugrószámokban szerepelhetsz, ez ugyanis hozzájárul majd ahhoz, hogy sokkal sokoldalúbb atlétává válhass. Ebben az időszakban olyan fontos készségeket fejleszthetsz mint a koordináció és a gyorsaság, amelyek jól jönnek majd, amikor elkezdesz gerelyt hajítani.

És még egy dolog, Thomas. Próbáld meg távolabbról nézni a dolgokat, és hosszútávon gondolkozni. Most ugyanis sok szempontból eléggé rövidlátó vagy. Szinte csak a következő edzést, maximum a következő versenyt látod, ami egyre nagyobb feszültséghez és nyugtalansághoz vezet.

röhler2.jpg Fotó: Europress/AFP

Úgy gondolom, pontosan tudod, hogy technikailag már most is egy kiváló atléta vagy, de a karriered ezen pontján vannak srácok, akik fizikálisan még előrébb tartanak, és egy kicsit gyorsabban futnak, vagy távolabbra ugranak, mint te.

Próbálj meg nyugodt maradni, idővel kárpótol majd téged a sport, és nem csak az eredményekkel, hanem az utazással is, melyben részed lesz. Idővel az viszi majd előre a pályafutásod, hogy felismered milyen fontos is számodra ez az út.

Ja, és Thomas, valószínűleg bánni fogsz néhány hibát, melyet az öltözködéseddel kapcsolatban követtél el ebben az időszakban. Azok a borzalmas, buggyos ruhák bizonyítják, hogy te bizony a '90-es évek gyermeke vagy. 

És végül Thomas, emlékeztetnélek, hogy az atlétika nem csupán a versenyzésről szól. Legalább annyira az edzésekről, és persze mindazokról az élményekről és tapasztalatokról, melyek által folyamatosan több leszel. Azzal, hogy most építkezel, megalapozod a jövőd sikereit. 

via IAAF

Hozzászólások