Atlétika - Szezonzáró Marokkóból
Szezonzáró Marokkóból
Fotó: Europress/AFP

Szezonzáró Marokkóból

Jaeger ÁkosJaeger Ákos
2014/09/12 10:47

Szombaton kezdődik a Kontinentális Kupa, korábbi nevén atlétikai Világkupa, a szezon utolsó pályaversenye. A helyszín ezúttal Marrakesh.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség Tanácsa 2008-ban döntött úgy, hogy megreformálja a Világkupát. A résztvevő csapatok számát nyolcról négyre csökkentették, átalakították a pontrendszert és a versenyt is átnevezték: Kontinentális Kupára, ugyanis 4 (5) kontinens verseng egymással. Afrika, Amerika, Ázsia/Óceánia, Európa.

A csapatba kerülés feltétele kontinensenként más és más. Afrikánál a 2014-es Afrika-bajnokság eredményeit vették figyelembe, Amerikánál és Ázsia/Óceániánál az IAAF világranglista alapján, míg Európa csapatába a zürichi Eb-n nyújtott teljesítmény alapján lehetett bekerülni. Minden csapat két atlétát indíthat versenyszámonként. A versenyzők pontokat kapnak az elért helyezésük alapján (1. hely= 8 pont, 2.=7 pont, 3.=6 pont... 8.=1 pont, váltóban 15 pont jár a győztesnek, 11 a másodiknak, 7 a harmadiknak, és még a negyedik is kap 3 pontot), melyeket összeadnak, és ezek alapján kerül ki a végső győztes. Az IAAF közel 3 millió dollárt fog kiosztani a versenyzők között.

Némely számban vannak hiányzók, például az idén veretlen Justin Gatlin egyik sprintszámban sem indul, de még így sem panaszkodhatunk, sztárokban nem lesz hiány. Talán a leginkább várt versenyszám a férfi magasugrás lesz, ahol lehet, hogy már/még idén világcsúcsot láthatunk. A mezőnyben van ugyanis Barshim és Bondarenko is. Mellettük még két 240-es ugró lesz a mezőnyben, az olimpiai bajnok Ivan Ukhov és a Nemzetközösségi Játékok győztese, Derek Drouin. Számunkra valószínűleg mégis a kalapácsvetés versenye lesz a legizgalmasabb, hiszen itt Pars Krisztián meccselhet Pawel Fajdekkel a 8 pontért és a győztesnek járó 30 ezer dollárért.

Az Eurosport mindkét nap eseményeit élőben közvetíti.

Hozzászólások