Atlétika - Svájcban is oktat az 53 éves magyar ultrafutó
Svájcban is oktat az 53 éves magyar ultrafutó

Svájcban is oktat az 53 éves magyar ultrafutó

Mártha BenceMártha Bence
2017/08/24 18:07

Amikor ezeket a sorokat írom, még tart Svájcban a tízszeres ultratriatlon, a Swissultra 2017. Szőnyi Ferencnek még 109 köre van hátra, a második helyen futó David Clampnek meg 129, és ha hozzávesszük, hogy az úszómedence körüli erdős részen kialakított futópályán 1,25 km-es köröket futnak a versenyzők, elég magabiztosnak mondható a magyar ultrafutó/úszó/kerékpározó előnye.

Szőnyi Ferenc néhány héttel azután, hogy a Himalájában rendezett, 480 km-es The Hell Race-en egyedül ő ért be a célba az indulók közül, a Forbes-nak adott hosszú interjút, amiben elárulta, 111 ironman-távot teljesített eddig, ezen kívül három Spartathlonon és két Race Across Amerika kerékpárversenyen indult el.

A jelenleg a Swissultra mezőnyét aprító Szőnyi tíz évvel ezelőtt, 43 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a futással. Addig tervező- és építővállalkozását terelgette, és csak hobbiból bringázgatott, hogy lefogyjon néhány kilót. Első hivatalos versenye a 2007-es Bécs Budapest Ultramarathon volt, és csak egy évvel később jött az első ironman verseny (a bonyhádi Dupla Ironman, ami előtt egy hónappal még nem tudott úszni).

 

Az 53 éves sportoló pályafutása nemcsak azért döbbenetes, mert a legmegerőltetőbb versenyszámokban aratja a győzelmeit, hanem azért is, mert hobbisportolóból nőtte ki magát a nemzetközi ultrasport meghatározó alakjai közé. Ebben osztozik egy másik magyar hatalmassággal, Lubics Szilviával, aki két fogtömés között a Halál Völgyébe jár versenyeket nyerni, és egy felfűtött szaunában futva készül a versenyekre.

Sportteljesítményekkel már nehéz lenyűgözni az embereket akkor, amikor már minden világcsúcs az emberi teljesítőképesség határán bőven túl jár, ezért biztosan nem a hírnév és a milliók járnak a fejében annak, aki ultrasportolásra adja a fejét. Ezeket az embereket saját korlátaik, illetve azok feszegetése érdekli, és a mainstream élsporttól távol, igazából a maguk amatőr módszereivel készülnek a versenyekre. Gyakran munka mellett, hobbiból, miközben Szőnyi négyszeres apuka, Lubics háromszoros anyuka.

 

A komáromi futó úgy lett összetett ultratriatlon világbajnok, hogy nem orvosi laborokban, minden lépését felügyelő szakmai stáb felügyelete alatt készült a versenyekre, hanem egyetlen edző segítségével, jobbára önszorgalomból. Szőnyi egyik nagy sztorija, hogy azért tanult meg pár hét alatt úszni, hogy elindulhasson élete első triatlonversenyén.

A perui dzsungelfutás még hagyján, de hogy a Himalájában rendezett verseny 10 ezer méteres szintkülönbségére, illetve a durván 40 fokos hőmérséklet-ingadozásra hogy készült fel, azt még Lubics szaunás mutatványának ismeretében sem tudom elképzelni.  Szőnyi Ferenc azt mondta, a Békéscsaba-Arad futóversennyel készült. És nem viccelt.

Teljesen függetlenül attól, hogy végül megnyeri-e a Swissultrát, csak leborulni lehet az ilyen sportember előtt.

Hozzászólások