Atlétika - Shelly-Ann Fraser-Pryce, akinek a kisfia, a haja és mellesleg a futás a mindene
Shelly-Ann Fraser-Pryce, akinek a kisfia, a haja és mellesleg a futás a mindene
Fotó: Europress/AFP

Shelly-Ann Fraser-Pryce, akinek a kisfia, a haja és mellesleg a futás a mindene

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/24 11:45
Ha valaki, Shelly-Ann Fraser-Pryce tudja, milyen komoly áldozatokkal és lemondásokkal jár hét világ- és két olimpiai bajnoki cím megszerzése.

Amikor azonban áprilisban kénytelen volt kihagyni kisfia, Zyon első sportnapját a bölcsődében, rájött, hogy ez minden eddiginél komolyabb próbatétel a számára.

"Bölcsibe jár, és nem tudtam ott lenni az első versenyén, mert épp Grenadában futottam. Ez egy nagyon fájdalmas döntés volt a számomra."

"A férjem ott volt, így tudtunk csinálni egy videóhívást. Hallottam, hogy mindenki iszonyúan izgatott volt, és kiabálták, hogy 'itt jön a bébi-rakéta!'. Aztán elindult a verseny, ő meg csak ott állt, én meg nem értettem mi történik. 'Gyerünk! Fuss, Zyon, fuss!', kiabáltam."

"A férjem megnyerte a szülők versenyét, úgyhogy ezzel mentette, ami menthető. Én is részt akarok majd venni egy ilyen versenyen. Végig akarom csinálni az elejétől a végéig. Már most várom."

Fraser-Pryce, aki 2017. augusztusában adott életet első gyermekének, holtversenyben a világ idei legjobb eredményével rendelkezik 100 méteren. A mindig mosolygós, energiától duzzadó sprinternő egy sokkal nyugodtabb, lazább hozzáállással versenyez édesanyaként. 

Ismerve a kivételes versenyzői képességeit, tudva, hogy milyen koncentrált és összeszedett tud lenni a legfontosabb versenyeken, simán lehet, hogy ismét világbajnok lesz a legrövidebb sprinttávon. Természetesen nem lesz könnyű dolga, de az éremre feltétlenül esélyes.

shelly1.jpg Fotó: Europress/AFP

2008-ban, 21 évesen már olimpiai bajnok volt százon, Londonban címet védett, majd Rióban bronzot nyert, amivel ő lett az első nő, aki három egymást követő olimpián érmes tudott lenni ebben a számban. Közben szerzett négy egyéni világbajnoki címet, az egyiket 200 méteren, és honfitársnőivel együtt három váltóaranyat is behúzott. Ráadásul övé minden idők negyedik leggyorsabb 100-as futása, 10.70, melyet 2012-ben ért el.

Egészen kivételes az eredménysora, Fraser-Pryce azonban azt mondja, a kisfia a legnagyobb büszkesége.

"Feltölt energiával a mindennapokban, vele valahogy könnyebben mennek a dolgok. Extra motivációt ad nekem, hogy menjek tovább előre."

"Az anyaság komoly szolgálat és rengeteg munka, de nagyon jó csapat van körülöttem. A férjem és én igyekszünk megtalálni a tökéletes egyensúlyt a sport és a magánélet között. Edzések után sok időt töltök a fiammal, ami fárasztó ugyan, de semmi pénzért nem cserélném el." 

"A kisfiam jobbá tett engem abban, amit csinálok. Sokkal nyugodtabb vagyok, mert tudom, a verseny után ott vár engem a családom."

Fraser-Pryce nem volt ott az előző világbajnokságon, a kisfia egészen konkrétan pont a 100 méteres női döntő után született. 11 hónappal később már 10.98-at futott, ami 2018-ban a 10. legjobb idő volt a mezőnyben. 

shelly2.jpg Fotó: Europress/AFP

"A fiam plusz izgalmat hozott az edzéseimbe, és nagyon nagy áldásnak tartom, hogy néha ott lehet velem és nézhet engem. A távolugró gödör mellett kifejezetten jól érzi magát, és azt is szereti, ha csupa homok lesz a feje és a haja. A csapattársaimnak csak annyit mondok, hogy vigyázzanak, ne hagyják kijönni a futópályára, mert nagyon gyorsan tud ám futni. Vele sokkal könnyebbek az edzések és remekül érzem magam."

"Egyszer megpróbáltam ráaggatni az érmeimet és készíteni egy képet, de nem tudta őket elviselni, túl nehezek voltak a számára. Persze, ha kap egy focilabdát, máris minden meg van oldva."

Fraser-Pryce 100 és 200 méteren is rajthoz áll a szeptember 27-én kezdődő dohai világbajnokságon. Legnagyobb ellenfele valószínűleg a brit Dina Asher-Smith, valamint honfitársnője, Elaine Thompson lesz. Utóbbival holtversenyben övé az idén futott legjobb idő: 10.73.

"Elég régóta űzöm már ezt a sportágat, és egyre idősebb vagyok, úgyhogy hatalmas kiváltság számomra, hogy együtt versenyezhetek ezekkel a fiatal tehetségekkel. Ugyanakkor ott van bennem a tűz, élvezem az edzéseket, a versenyzést, és készülök valami nagy dobásra Dohában."

A gyorsaságán kívül Fraser-Pryce-nak más védjegye is van, mégpedig a haja. Változik a szín, változik a stílus, az állandóság abban van, hogy mindig valami extrával rukkol elő. Főleg a nagy világversenyekre. 2013-ban Moszkvában például rózsaszínben tündökölt, 2015-ben Pekingben pedig zöldben. Azóta egyébként már egy komoly bizniszt is fölépített az extravagáns frizuráknak köszönhetően.

shelly3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az edzőm azt mondja, jobban izgat a hajam, mint a futás, és azt hiszem, igaza van. A nagy világversenyek előtt ugyanis különös figyelmet fordítok a hajfestésre. Dohára is nagyon készülök, néha el is felejtem, hogy elsősorban azért mégiscsak futni megyek oda."

"Van saját samponom, balzsamom, szappanom, minden, ami kell. Ez egy nagy szenvedélyem, hisz annyi mindent csinálhat az ember a hajával. A haj egy kiegészítő a számunkra. Segíteni akarok a nőknek abban, hogy még inkább ki tudják hangsúlyozni a bennük lévő szépséget."

"A haj boldogabbá és sugárzóbbá tesz engem. Ha a haj csak szóba kerül, azonnal felcsillan a szemem."

BBC

Hozzászólások