Atlétika - Semenya szponzora letette a voksát
Semenya szponzora letette a voksát
Fotó: Europress/AFP

Semenya szponzora letette a voksát

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/26 16:04

A Nike kiáll a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó Caster Semenya mellett, aki fellebbezése eredményére vár, melyet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozásával szemben nyújtott be.

A sportszergyártó a legújabb, 90 másodperces reklámfilmjében - amelyet levetítettek a vasárnap esti Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban - női sportolók teljesítményét méltatja. A képsoron olyan "őrült" tevékenységek bukkannak fel, mint kosaras zsákolás, ökölvívás vagy maratonfutás, emellett előkerülnek a nők sportolásával kapcsolatos negatív sztereotípiák is. Az "Álmodj őrültebbet" (Dream crazier) című videóban a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes teniszező, Serena Williams narrációjában példaként említi, hogy ha nők érzelmeket mutatnak ki a versenypályán, akkor "drámáznak", ha kiállnak az igazukért, "tébolyodottak", ha dühösek, akkor "hisztiznek, ésszerűtlenek, vagy egyszerűen őrültek", a férfiakéval egyenlő lehetőségekről álmodniuk pedig "téveszme".

A 28 éves dél-afrikai atléta feltűnésekor az hangzik el: "ha túl jók vagyunk, valami gond van velünk".

Semenya ügyét még tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Semenya tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók - 400 és egy mérföld közötti távokon - csak akkor indulhatnak nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, és egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor riválisai többször panaszkodtak, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát.

Semenya maga úgy fogalmazott, csak futni szeretne "úgy, ahogy megszületett", a Nike pedig ismét nyilvánosan kiállt mellette - emeli ki az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com  szakportál.

Korábban Dél-Afrika politikai és sportvezetői is biztosították Semenyát támogatásukról, az ország sportminisztere például diszkriminatívnak nevezte a szabályt, egyúttal nemzetközi kampányt indított Semenya mellett. A CAS döntése március 26-ra várható.

Hozzászólások